Kociewski Blog Kulinarny

Moja pasja...

Wpis

sobota, 22 czerwca 2013

Pieczony ostrobok aleksandryjski z salsą pomidorowo-paprykową i brokułami

Składniki:
2 średnie wypatroszone ostroboki aleksandryjskie
2 pomidory, pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
1/2 średniej cebuli, pokrojona w kostkę 
kilka gałązek koperku i pietruszki
ok. 10 różyczek brokułów
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta czubrycy czerwonej
1 łyżka oliwy

Sposób przyrządzenia:
Ostroboki myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram w środku i na zewnątrz solą z pieprzem.
Do ryb wkładam czosnek (2 ząbki), cebulę, posiekany koperek i pietruszkę. 
Następnie ryby nacieram z zewnątrz oliwą, z zewnątrz posypuję resztą koperku i pietruszki, zawijam w folię aluminiową i piekę ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam czosnek, cebulę. Podsmażam.
Następnie dodaję pomidory i paprykę. Przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną czubrycą. Smażę jeszcze ok. 20 min.
Brokuły wrzucam na 5 min. do wrzącej, osolonej wody i gotuję. Odcedzam.
Wykładam wszystko na talerz. 
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ewzy
Czas publikacji:
sobota, 22 czerwca 2013 21:19