Moja pasja...
Blog > Komentarze do wpisu

Domowy ser

Potrzebujemy:
3 litry świeżego mleka o krótkim terminie przydatności do spożycia (u mnie dwa litry 2% i jeden 3,2%)
15 łyżek soku z cytryn
2 łyżeczki soli ziołowej
1 łyżeczka oregano
 
Jak zrobić?
Mleko podgrzewam w garnku, aż zacznie się gotować.
Zmniejszam ogień i wlewam sok z cytryny.
Podgrzewam mleko jeszcze przez ok. 5 min., cały czas mieszając.
Durszlak wykładam bawełnianą ściereczką i przelewam mleko.
Następnie zwijam ściereczkę, formując z sera kulkę i dokładnie wyciskam.
Pozostawiam na ok. 5 min. to ostygnięcia.
Odwijam, wsypuję sól i oregano, mieszam.
Ponownie zwijam ściereczkę, tworząc z sera kulkę.
Zawiniątko przekładam do miski, przyciskam moździerzem (bo jest ciężki) i wstawiam do lodówki na min. 12 godz.
Z każdą kolejną godziną ser staje się coraz lepszy, więc im dłużej tym lepiej.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 18 maja 2014, ewzy
Tagi: ser

Polecane wpisy

Komentarze
2014/05/21 11:59:09
procedura nie jest zbyt skompilowana, więc myślimy że warto spróbować :)