Kociewski Blog Kulinarny

Moja pasja...

Wpis

niedziela, 18 maja 2014

Domowy ser

Potrzebujemy:
3 litry świeżego mleka o krótkim terminie przydatności do spożycia (u mnie dwa litry 2% i jeden 3,2%)
15 łyżek soku z cytryn
2 łyżeczki soli ziołowej
1 łyżeczka oregano
 
Jak zrobić?
Mleko podgrzewam w garnku, aż zacznie się gotować.
Zmniejszam ogień i wlewam sok z cytryny.
Podgrzewam mleko jeszcze przez ok. 5 min., cały czas mieszając.
Durszlak wykładam bawełnianą ściereczką i przelewam mleko.
Następnie zwijam ściereczkę, formując z sera kulkę i dokładnie wyciskam.
Pozostawiam na ok. 5 min. to ostygnięcia.
Odwijam, wsypuję sól i oregano, mieszam.
Ponownie zwijam ściereczkę, tworząc z sera kulkę.
Zawiniątko przekładam do miski, przyciskam moździerzem (bo jest ciężki) i wstawiam do lodówki na min. 12 godz.
Z każdą kolejną godziną ser staje się coraz lepszy, więc im dłużej tym lepiej.
 
I zajadam.
Smacznego!
 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ewzy
Czas publikacji:
niedziela, 18 maja 2014 20:23

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • horecaservice napisał(a) komentarz datowany na 2014/05/21 11:59:09:

    procedura nie jest zbyt skompilowana, więc myślimy że warto spróbować :)

Dodaj komentarz