Kociewski Blog Kulinarny

Moja pasja...

Wpis

sobota, 10 maja 2014

Quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
2 duże cebule, pokrojone w piórka
1 duży por, pokrojony w plasterki
450 g mrożonego szpinaku (LIDL)
250 g ricotty
100 g startego żółtego sera (u mnie edamski)
150 g suszonych pomidorów, pokrojonych na kawałki
2 duże jajka
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżka oliwy
 
Sposób przyrządzenia:
Szpinak rozmrażam przez 4 min. w kuchence mikrofalowej, w temp. 800 stopni. Studzę.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i por. Smażę 3 min.
Do miski wrzucam cebulę, por, szpinak, ricottę, ser, czosnek i jajka. Mieszam.
Ok. 2/3 ciasta francuskiego wykładam formę do tarty o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków. 
Na ciasto wykładam masę z miski. Na wierzch kładę suszone pomidory.
Całość przykrywam pozostałym ciastem francuskim.
Piekę 40 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ewzy
Czas publikacji:
sobota, 10 maja 2014 20:56

Polecane wpisy