Kociewski Blog Kulinarny

Moja pasja...

Wpis

¶roda, 05 sierpnia 2015

Ciasto z porzeczkami

Składniki:
ok. 400 g czerwonych porzeczek, oderwane od gronek
250 g m±ki pszennej + 3 łyżeczki + 3 łyżki
200 g masła, zimnego
200 g cukru
50 g cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
 
Sposób przyrz±dzenia:
Żółtka oddzielam od białek.
M±kę wsypuję do miski, dodaję pokrojone w kostkę masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Miksuję przez ok. 5 min. Dodaję żółtka i miksuję jeszcze przez 2 min.
Następnie zagniatam ciasto i wylepiam nim okr±gł± formę o ¶rednicy ok. 25 cm.
Wstawiam do lodówki na czas nagrzania piekarnika do temp. 170 stopni.
Piekę 15 minut.
W międzyczasie białka ubijam na sztywn± pianę, następnie stopniowo dodaję cukier, szczyptę soli i m±kę (3 łyżeczki). Miksuję do uzyskania gęstej piany.
Porzeczki mieszam z 3 łyżkami m±ki.
Na podpieczony spód wykładam porzeczki, na wierzch kładę bezę.
Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Następnie zmniejszam temp. do 50 stopni i suszę beze jeszcze przez 15-20 minut.
 
I zajadam.
Smacznego!
 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ewzy
Czas publikacji:
¶roda, 05 sierpnia 2015 20:42

Polecane wpisy