Moja pasja...
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z soczewicą

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
1 puszka soczewicy
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w małą kostkę
5 różyczek brokuła, pokrojonych na mniejsze kawałki (u mnie mrożone)
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Marchewki wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości, ok. 15 min.
Po 10 min. wrzucam brokuły. 
W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję odsączoną marchew i brokuły. Mieszam.
Po 5 min. dodaję soczewicę, przyprawiam ziołami, solą i pieprzem. Mieszam.
Duszę jeszcze 5 min.
Ciasto francuskie wykładam do okrągłej formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków. 
Na ciasto wykładam farsz z patelni.
Piekę 20 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
sobota, 19 listopada 2016, ewzy

Polecane wpisy