Kociewski Blog Kulinarny

Moja pasja...

Wpis

niedziela, 07 października 2018

Ciasto z burakiem i daktylami

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 ugotowany burak, potarty na grubych oczkach
1 banan, rozgnieciony widelcem
1 garść daktyli suszonych
1 garść rodzynek
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
80 ml oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Sposób przyrządzenia:
Daktyle i rodzynki wrzucam do miski i zalewam wrzątkiem.
W międzyczasie do miski wrzucam buraki, banana i wlewam sok z cytryny. Mieszam.
Odcedzam rodzynki i daktyle. Drobno siekam i wrzucam do miski.
Dodaję jajko, olej i sodę. Mieszam.
Całość przekładam do okrągłej formy o średnicy 27 cm.
Piekę 35 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
ewzy
Czas publikacji:
niedziela, 07 października 2018 17:29

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kpdwiejak napisał(a) komentarz datowany na 2018/10/08 10:21:17:

    to może być całkiem niezłe ciasto, poproszę żonę, żeby mi zrobiła:)

Dodaj komentarz