Kociewski Blog Kulinarny

Moja pasja...

Wpisy

  • sobota, 26 listopada 2016
  • sobota, 19 listopada 2016
    • Tarta z soczewicą

      Składniki:
      1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
      1 puszka soczewicy
      2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w małą kostkę
      5 różyczek brokuła, pokrojonych na mniejsze kawałki (u mnie mrożone)
      1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
      1 łyżka oleju kokosowego
      1 łyżka ziół prowansalskich
      szczypta soli i pieprzu
       
      Sposób przyrządzenia:
      Marchewki wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości, ok. 15 min.
      Po 10 min. wrzucam brokuły. 
      W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę 5 min., aż się zeszkli.
      Dodaję odsączoną marchew i brokuły. Mieszam.
      Po 5 min. dodaję soczewicę, przyprawiam ziołami, solą i pieprzem. Mieszam.
      Duszę jeszcze 5 min.
      Ciasto francuskie wykładam do okrągłej formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków. 
      Na ciasto wykładam farsz z patelni.
      Piekę 20 minut w 180 stopniach.
       
      I zajadamy z Agatą.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      sobota, 19 listopada 2016 20:32
  • piątek, 18 listopada 2016
    • Brownie z batatami

      Składniki:
      2 bataty (ok. 600 g), obrane i pokrojone w małą kostkę
      10 suszonych daktyli
      2 jajka
      4 łyżki kakao
      4 łyżki miodu
      1 płaska łyżka sody oczyszczonej
       
      Sposób przyrządzenia:
      Bataty wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję aż będą miękkie, ok. 15 min.
      W międzyczasie daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 min. Odcedzam i kroję na małe kawałki.
      Bataty odcedzam i miksuję.
      Dodaję daktyle, jajka, kakao, miód i sodę. Całość mieszam.
      Masę przekładam do prostokątnej formy o wy. 21,5 x 28 cm.
      Piekę 20-25 minut w 180 stopniach.
       
      I zajadam.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      piątek, 18 listopada 2016 15:07
  • czwartek, 17 listopada 2016
  • środa, 16 listopada 2016
  • wtorek, 01 listopada 2016
    • Szybkie brownie z malinami

      Składniki:
      150 g malin (u mnie mrożone)
      150 g mąki pszennej
      100 g brązowego cukru
      100 g masła, pokrojonego w kostkę
      50 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
      2 jajka
      100 ml wody
      1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
       
      Sposób przyrządzenia:
      W rondelku zagotowuję wodę, dodaję cukier. Gotuję parę minut.
      Dodaję czekoladę i masło. Mieszam i podgrzewam do uzyskania jednolitej masy, ok. 5 min.
      W międzyczasie do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam.
      Dodaję jajka. Mieszam.
      Następnie dodaję czekoladową masę. Całość mieszam, na koniec dodając maliny.
      Przekładam do okrągłej formy o średnicy 20 cm.
      Piekę 15 minut w 180 stopniach.
       
      I zajadam.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      wtorek, 01 listopada 2016 11:33
  • sobota, 29 października 2016
  • sobota, 15 października 2016
    • Tarta pomidorowa

      Składniki:
      1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
      1 puszka pomidorów w puszce, krojonych
      4 plastry szynki drobiowej, pokrojonej w kostkę
      1 łyżka oleju kokosowego
      1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
      szczypta słodkiej papryki
      szczypta soli czosnkowej
       
      Sposób przyrządzenia:
      Ciasto francuskie wykładam do okrągłej formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków.
      Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam szynkę i smażę ok. 5 min.
      Dodaję pomidory i przyprawy, mieszam. Duszę pod przykryciem max. 5 min.
      Całość wykładam na ciasto francuskie.
      Piekę 15 minut w 180 stopniach.
       
      I zajadamy z Agatą.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      sobota, 15 października 2016 12:11
  • piątek, 07 października 2016
  • sobota, 24 września 2016
    • Fit śniadanie :-)

      Składniki:
      220 g jogurtu greckiego
      1/2 średniego mango, zmiksowanego
      1 łyżka ekspandowanych nasion amarantusa
      1 kiwi, zmiksowane
      garść rodzynek
      garść słonecznika
       
      Sposób przyrządzenia:
      W słoiku układam warstwowo - jogurt, mango, rodzynki.
      Następnie kolejną warstwę jogurtu, kiwi i słonecznik.
      I kolejną warstwę jogurtu, mango i amarantusa.
      Całość wkładam do lodówki.
       
      I zajadam.
      Smacznego!
       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      sobota, 24 września 2016 12:32