Kociewski Blog Kulinarny

Moja pasja...

Wpisy

  • niedziela, 07 października 2018
  • niedziela, 26 sierpnia 2018
    • Kasza z mięsem mielonym i warzywami

      Składniki:
      500 g mięsa mielonego wieprzowego
      1 torebka kaszy bulgur
      2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
      1 ząbek czosnku, drobno posiekany
      1 puszka pomidorów, krojonych
      1 puszka kukurydzy, mała i odsączona
      1 łyżka oleju kokosowego
      1 łyżeczka suszonej bazylii
      szczypta suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
      szczypta soli i pieprzu
       
      Sposób przyrządzenia:
      Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i podsmażam.
      Dodaję mięso, przyprawy i duszę ok. 15 min.
      W międzyczasie gotuję marchewkę w osolonej wodzie, ok. 10 min. oraz kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu, 15 min.
      Na patelnię dodaję kukurydzę, marchewkę i pomidory. Duszę jeszcze przez 10 min.
      Na talerz wykładam kaszę i mięso z warzywami.
       
      I zajadam.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      niedziela, 26 sierpnia 2018 15:55
  • niedziela, 19 sierpnia 2018
    • Makaron z ciecierzycą i pomidorami

      Składniki:
      100 g makaronu ryżowego z tapioką i zieloną herbatą
      1 puszka pomidorów krojonych
      1 puszka ciecierzycy, odsączonej
      1 ząbek czosnku, drobno posiekany
      1 łyżka oleju kokosowego
      1 łyżeczka suszonej bazylii
      szczypta curry
      szczypta suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
      szczypta czosnku niedźwiedziego
      szczypta soli i pieprzu
       
      Sposób przyrządzenia:
      Makaron wrzucam do garnka i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na 5 min. Odcedzam.
      W międzyczasie na patelnię wlewam olej, wrzucam czosnek i podsmażam.
      Dodaję pomidory i duszę pod przykryciem ok. 5 min.
      Dodaję ciecierzycę i wszystkie przyprawy.
      Duszę przez kolejne 5 min.
      Makaron wykładam na talerz. Mieszam z pomidorami i ciecierzycą.
       
      I zajadam.
      Smacznego! 
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      niedziela, 19 sierpnia 2018 14:25
  • piątek, 17 sierpnia 2018
  • niedziela, 12 lutego 2017
  • czwartek, 02 lutego 2017
    • Ciasto jogurtowe

      Składniki
      350 g jogurtu greckiego
      1 duży banan, rozgnieciony widelcem
      50 g brązowego cukru
      2 jajka
       
      Sposób przyrządzenia:
      Białka jajek oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę.
      Żółtka i pozostałe składniki wrzucam do miski i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
      Dodaję białka i delikatnie mieszam z masą jogurtową.
      Całość przelewam do okrągłej formy o średnicy 27 cm.
      Piekę 50 minut w 180 stopniach.
       
      I zajadam.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      czwartek, 02 lutego 2017 14:58
  • niedziela, 29 stycznia 2017
    • Zupa pak choi

      Składniki:
      200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w duże kawałki
      100 g pieczarek, pokrojonych w drobną kostkę
      50 g makaronu ryżowego
      1 kapusta pak choi (LIDL), pokrojona w małe kawałki
      1 cebula dymka, drobno posiekana
      plaster świeżego imbiru ( ok. 1 cm), potarty
      1 duży ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
      3 łyżki sosu sojowego
      1 łyżka masła
      szczypta soli i pieprzu
       
      Sposób przyrządzenia:
      Do dużego garnka wrzucam kurczaka, zalewam wodą (ok. 1 litr) i gotuję 20 min.
      W międzyczasie do drugiego garnka wrzucam masło i pieczarki, przyprawiam solą i pieprzem. Gotuję 10 min.
      Makaron ryżowy wrzucam do garnka, zalewam gorącą wodą, przykrywam i odstawiam na 5 min.
      Do kurczaka wrzucam pozostałe składniki (oprócz makaronu), przyprawiam, mieszam i gotuję jeszcze 10-15 min.
      Do miski wkładam makaron i zalewam zupą.
       
      I zajadam.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      niedziela, 29 stycznia 2017 12:14
  • piątek, 27 stycznia 2017
  • środa, 25 stycznia 2017
  • poniedziałek, 09 stycznia 2017
    • Placki warzywne

      Składniki:
      3 średnie marchewki
      2 pietruszki, korzeń
      3 średnie ziemniaki
      2 buraki, ugotowane
      3 jajka
      2 łyżki mąki pszennej
      pół łyżeczki curry
      pół łyżeczki oregano
      szczypta soli i pieprzu
       
      Sposób przyrządzenia:
      Warzywa obieram i ścieram na tarce, na dużych oczkach.
      Dodaję pozostałe składniki, przyprawiam. I mieszam.
      Powstałą masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
      Piekę 30 minut w 180 stopniach.
      Następnie wykładam z piekarnika i kroję na prostokąty.
       
      I zajadamy z Agatą.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 stycznia 2017 19:54