Moja pasja...
niedziela, 12 lutego 2017
Składniki:
pół puszki ciecierzycy, odsączonej i rozgniecionej widelcem
150 g mrożonego szpinaku
2 łyżki mąki ryżowej
1 jajko
połowa cebuli dymki, drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
ok. 3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy (1 łyżka) dodaję cebulę i czosnek. Smażę ok. 5 min. 
Dodaję szpinak i duszę pod przykryciem kolejne 5 min.
Do miski wrzucam ciecierzycę, mąkę, jako, szpinak z cebulą i czosnkiem oraz przyprawy.
Całość mieszam.
Z masy formuję małe kotleciki. Smażę na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
czwartek, 02 lutego 2017
Składniki
350 g jogurtu greckiego
1 duży banan, rozgnieciony widelcem
50 g brązowego cukru
2 jajka
 
Sposób przyrządzenia:
Białka jajek oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę.
Żółtka i pozostałe składniki wrzucam do miski i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Dodaję białka i delikatnie mieszam z masą jogurtową.
Całość przelewam do okrągłej formy o średnicy 27 cm.
Piekę 50 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 29 stycznia 2017
Składniki:
200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w duże kawałki
100 g pieczarek, pokrojonych w drobną kostkę
50 g makaronu ryżowego
1 kapusta pak choi (LIDL), pokrojona w małe kawałki
1 cebula dymka, drobno posiekana
plaster świeżego imbiru ( ok. 1 cm), potarty
1 duży ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Do dużego garnka wrzucam kurczaka, zalewam wodą (ok. 1 litr) i gotuję 20 min.
W międzyczasie do drugiego garnka wrzucam masło i pieczarki, przyprawiam solą i pieprzem. Gotuję 10 min.
Makaron ryżowy wrzucam do garnka, zalewam gorącą wodą, przykrywam i odstawiam na 5 min.
Do kurczaka wrzucam pozostałe składniki (oprócz makaronu), przyprawiam, mieszam i gotuję jeszcze 10-15 min.
Do miski wkładam makaron i zalewam zupą.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 27 stycznia 2017
Składniki:
2 duże marchewki, potartej na drobnych oczkach
3 jajka
50 g wiórków kokosowych
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamony
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Masę przekładam do prostokątnej formy o wym. 21,5 x 28 cm.
Piekę 20-25 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
środa, 25 stycznia 2017
Składniki:
100 g otrębów owsianych
50 ml miodu
50 g wiórków kokosowych
garść suszonej żurawiny
 
Sposób przyrządzenia:
Otręby wrzucam do miski, dodaje miód, żurawinę i mieszam.
Formuję kulki i obtaczam we wiórkach kokosowych.
Gotowe kulki wkładam do lodówki na min. 2 godziny.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
 
poniedziałek, 09 stycznia 2017
Składniki:
3 średnie marchewki
2 pietruszki, korzeń
3 średnie ziemniaki
2 buraki, ugotowane
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Warzywa obieram i ścieram na tarce, na dużych oczkach.
Dodaję pozostałe składniki, przyprawiam. I mieszam.
Powstałą masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę 30 minut w 180 stopniach.
Następnie wykładam z piekarnika i kroję na prostokąty.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
sobota, 26 listopada 2016
Składniki:
1 puszka ciecierzycy, bez zalewy
2 kawałki suszonych pomidorów, pokrojonych na małe kawałki
1 czubata łyżeczka pasty sezamowej tahini
1 ząbek czosnku, potarty
1 łyżka oleju lnianego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do małej miski i blenduję.
 
I zajadam (na chleb, jako dip do warzyw).
Smacznego!
 
sobota, 19 listopada 2016
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
1 puszka soczewicy
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w małą kostkę
5 różyczek brokuła, pokrojonych na mniejsze kawałki (u mnie mrożone)
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Marchewki wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości, ok. 15 min.
Po 10 min. wrzucam brokuły. 
W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję odsączoną marchew i brokuły. Mieszam.
Po 5 min. dodaję soczewicę, przyprawiam ziołami, solą i pieprzem. Mieszam.
Duszę jeszcze 5 min.
Ciasto francuskie wykładam do okrągłej formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków. 
Na ciasto wykładam farsz z patelni.
Piekę 20 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
piątek, 18 listopada 2016
Składniki:
2 bataty (ok. 600 g), obrane i pokrojone w małą kostkę
10 suszonych daktyli
2 jajka
4 łyżki kakao
4 łyżki miodu
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
 
Sposób przyrządzenia:
Bataty wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję aż będą miękkie, ok. 15 min.
W międzyczasie daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 min. Odcedzam i kroję na małe kawałki.
Bataty odcedzam i miksuję.
Dodaję daktyle, jajka, kakao, miód i sodę. Całość mieszam.
Masę przekładam do prostokątnej formy o wy. 21,5 x 28 cm.
Piekę 20-25 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 17 listopada 2016
Składniki:
1 duża marchewka, obrana i potarta na małych oczkach
2 małe jabłka, obrane i potarte na dużych oczkach
70 g płatków owsianych błyskawicznych
30 g płatków jaglanych błyskawicznych
3 jajka
1 płaska łyżeczka cynamony
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżki stopionego oleju kokosowego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Powstałą masę przekładam do okrągłej formy o średnicy 20 cm.
Piekę 20 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21