Kociewski Blog Kulinarny

Moja pasja...

Wpisy

  • sobota, 24 września 2016
    • Fit śniadanie :-)

      Składniki:
      220 g jogurtu greckiego
      1/2 średniego mango, zmiksowanego
      1 łyżka ekspandowanych nasion amarantusa
      1 kiwi, zmiksowane
      garść rodzynek
      garść słonecznika
       
      Sposób przyrządzenia:
      W słoiku układam warstwowo - jogurt, mango, rodzynki.
      Następnie kolejną warstwę jogurtu, kiwi i słonecznik.
      I kolejną warstwę jogurtu, mango i amarantusa.
      Całość wkładam do lodówki.
       
      I zajadam.
      Smacznego!
       
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      sobota, 24 września 2016 12:32
  • środa, 21 września 2016
    • Ślimaki ze szpinakiem

      Składniki:
      200 g ciasta francuskiego
      120 g szpinaku baby
      1 jajko
      1 łyżka oleju kokosowego
      1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
      szczypta soli
      szczypta pieprzu ziołowego
       
      Sposób przyrządzenia:
      Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam szpinak, przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i smażę max. 10 min.
      Dodaję czosnek i wbijam jajko. Mieszam i smażę jeszcze 5 min.
      Odstawiam do wystygnięcia.
      Rozwijam ciasto francuskie, smaruję masą szpinakową i zwijam w rulon.
      Kroję na plastry o grubości 1,5-2 cm.
      Piekę max. 20 min. w 180 stopniach.
       
      I zajadamy z Agatą.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      środa, 21 września 2016 21:10
  • wtorek, 26 lipca 2016
    • Trufle daktylowe

      Składniki (na ok. 12 sztuk):
      100 g suszonych daktyli
      1 czubata łyżka gorzkiego kakao
      3 łyżki wiórków kokosowych + ok. 3 łyżki do obtoczenia
      2 łyżki oleju kokosowego
       
      Sposób przyrządzenia:
      Daktyle wrzucam do miseczki, zalewam wrzątkiem i pozostawiam na ok 5 min., aż zmiękną.
      Pozostałe składniki wrzucam do miski, dodaję daktyle i całość miksuję na gładką masę przez ok. 2 min.
      Odrywam kawałki masy i formułuję kuleczki o średnicy ok. 2 cm, które następnie obtaczam we wiórkach kokosowych.
      Gotowe trufle wkładam do lodówki na minimum 30 min.
       
      Słowo od Sommeliera Andrzeja Kruka, czyli propozycja specjalnie dobranych win:
      Same walory smakowe trufli nieco mogą zmylić, nuty pozostają leciutko wytrawne, choć ciągle zapewniają podniebienie o swojej obojętnej mdłości. Mimo to proponuję absolutny klasyk klasyków czyli białe Chardonnay, po to by ugruntować w przekonaniu trufle, że są jednak smakołykiem samym w sobie... Ale mam też drugi wariant, aby zarozumiałość trufli wystawić na próbę sił z Nebbiolo. Myślę, że w tej konfrontacji trufle zachowają się jak kobieta i zwyczajnie ulegną mocnemu Włochowi... Smacznego!
       
      I zajadam.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 lipca 2016 19:55
  • niedziela, 24 lipca 2016
    • Zdrowe batoniki

      Składniki:
      150 g płatków owsianych górskich, błyskawicznych
      2 małe banany, rozdrobnione widelcem
      2 łyżki ziaren słonecznika
      2 łyżki rodzynek
      2 łyżeczki cynamonu
      2 łyżki masła orzechowego
      3 łyżki syropu klonowego
       
      Sposób przyrządzenia:
      Do miski wrzucam płatki owsiane i banany. Mieszam widelcem.
      Dodaję pozostałe składniki. Mieszam.
      Powstałą masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatam dłońmi na grubość ok 0,5 mm, jednocześnie formułując kwadrat.
      Piekę max. 20 min. w 180 stopniach.
      Następnie całość lekko studzę, masę przekładam na drugą stronę i kroję na małe batoniki.
       
      I zajadamy z Agatą.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 lipca 2016 16:17
  • niedziela, 17 lipca 2016
    • Tarta z kaszą jaglaną, łososiem i szpinakiem

      Składniki:
      50 g kaszy jaglanej
      100 ml wody
      100 g łososia wędzonego, drobno pokrojonego
      200 g szpinaku mrożonego
      1 jajko
      10 liści bazylii, drobno posiekanych
      szczypta pieprzu ziołowego
      szczypta soli morskiej z ziołami
       
      Sposób przyrządzenia:
      Kaszę wrzucam na sitko i płuczę gorącą wodą.
      Następnie wsypuję do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję 15 min.
      Odstawiam do wystygnięcia.
      Do miski wrzucam łososia, szpinak, jajko, bazylię. Dodaję kaszę i przyprawiam.
      Całość mieszam.
      Masę przekładam do formy o średnicy 20 cm.
      Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
       
      Zgodnie z zapowiedzią słowo od Sommeliera Andrzeja Kruka, czyli propozycja specjalnie dobranych win:
      Do tarty z pewnością mogę polecić białe Chardonnay niebeczkowe jak również Pinot Blanc. Myślę też, że biorąc pod uwagę obecność szpinaku i łososia to chętnie zaproponuję półsłodkiego Gewurztraminera, żeby słodkością nieco zbalansować i rozśmieszyć poważny smak łososia. A co do szpinaku i jaglanej kaszy to ta para jest na tyle frywolna, że swobodnie skomponuje się z włoskim Sangiovese albo Nebbiolo...
       
      I zajadam.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 lipca 2016 12:18
  • piątek, 15 lipca 2016
  • czwartek, 14 lipca 2016
  • piątek, 24 czerwca 2016
  • wtorek, 21 czerwca 2016
    • Kurczak z kaszą i warzywami

      Składniki:
      200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w dużą kostkę
      500 g pieczarek, pokrojonych w małe kawałki
      120 g kaszy gryczanej
      1 puszka pomidorów
      1 średnia czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
      2 łyżki oleju kokosowego
      garść natki pietruszki, drobno posiekanej
      garść świeżej bazylii, drobno posiekanej
      szczypta soli
      szczypta czubrycy zielonej
       
      Sposób przyrządzenia:
      Kaszę gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, 15 min. Odcedzam i odstawiam.
      Umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką oleju kokosowego i gotuję ok. 10 min.
      W międzyczasie na patelni rozgrzewam pozostały olej kokosowy, dodaję cebulę i podsmażam, aż się zeszkli. Dodaję kurczaka, przyprawiam solą i czubrycą i smażę ok. 10 min.
      Następnie dodaję pieczarki, pomidory, pietruszkę i bazylię.
      Duszę pod przykryciem ok. 10 min.
      Na koniec dodaję ugotowaną kaszę. Mieszam.
       
      I zajadam.
      Smacznego!
       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      ewzy
      Czas publikacji:
      wtorek, 21 czerwca 2016 11:34
  • środa, 11 maja 2016