Moja pasja...
wtorek, 28 stycznia 2014
Składniki (na 4 sztuki):
20x30 cm ciasta francuskiego
3 parówki, pokrojone w drobną kostkę
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
1 żółtko
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta oregano
szczypta ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Marchew i pietruszkę obieram, kroję w cienkie słupki o długości ok. 3 cm.
Wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję ok. 10 min. Odcedzam.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam warzywa, doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Mieszam i smażę 10 min. Przekładam do miski.
Następnie na tą samą patelnię dodaję kolejną łyżkę oliwy i smażę parówki, przez 10 min.
Ciasto francuskie kroję na 4 prostokąty, z dwóch krótszych boków każdego prostokąta odkrajam paski o grubości 1 cm.
Prostokąty smaruję żółtkiem, na krótsze boki nakładam odkrojone plastry i również smaruję żółtkiem.
Na tak przygotowane ciasto francuskie nakładam usmażone warzywa i parówki.
Na wierzch kładę parę plastrów sera, o grubości ok. 1 cm i długości 3 cm.
Posypuję ziołami prowansalskimi.
Piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 26 stycznia 2014
Składniki:
150 ml letniej wody
125 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka miodu
300 g mąki pszennej typ 550
250 g mąki pszennej typ 1850
25 g otrąb pszennych
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki suchych drożdży
 
Sposób przyrządzenia:
Wodę, masło, jogurt i miód umieszczam w formie do pieczenia.
Na wierzch wrzucam mąkę, otręby, sól i drożdże.
Włączam maszynę na program normalny, 1.000 g, ciemny i po 3 godz. i 18 min. nagrzewania, mieszania, rośnięcia i pieczenia wyjmuję chleb.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
sobota, 25 stycznia 2014
Składniki:
1 kapusta włoska, drobno posiekana
3 duże marchewki, pokrojone w kostkę
3 łodygi selera naciowego, drobno posiekanego
2 czerwone cebule, drobno posiekane
2 puszki białej fasoli
2 puszki pomidorów
3 ząbki czosnku
4 łyżki świeżej szałwi
6 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Fasolę odcedzam, wrzucam do garnka, zalewam wodą, dodaję liście szałwii, jeden cały czosnek i szczyptę soli.
Gotuję 20 min.
Odcedzam, wyjmuję czosnek, wodę po fasoli odstawiam. 
Fasolę dzielę na dwie części. Jedną blenduję na gładką masę.
W dużym garnku rozgrzewam oliwę, podsmażam drobno posiekany czosnek (3 ząbki).
Dodaję seler, marchew i cebulę. Smażę ok. 15 min., aż warzywa zmiękną. Doprawiam solą.
Następnie dodaję kapustę, mieszam. Smażę kolejne 15 min.
Dodaję pomidory i 2 szklanki wody, w której gotowała się fasola.
Zupę gotuję 1,5 godz.
Na koniec dodaję zmiksowaną i całą fasolę. Mieszam i gotuję jeszcze 20 min.
 
wtorek, 21 stycznia 2014
Składniki:
250 g pierożków sacchettini z ricottą i szpinakiem (LIDL)
1 puszka pomidorów
200 ml śmietany 12%
100 g masła
1 cebula, drobno posiekana
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekanego
potarty ser do posypania
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i seler, smażę ok. 3 min.
Zalewam pomidorami i zagotowuję.
Zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem 15 min.
W międzyczasie pierożki gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 4 min.). Odcedzam.
Do sosu dodaję śmietanę i gotuję jeszcze przez 1 min. Doprawiam i mieszam.
Na talerz wykładam pierożki, zalewam sosem. Całość posypuję serem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
czwartek, 16 stycznia 2014
Składniki:
6 kawałków lazanii, gotowanej przez 4 min. w gorącej, osolonej wodzie
450 g mielonej wołowiny
1 duża cebula, drobno posiekana
3 cienkie łodygi selera naciowego, pokrojone w małą kostkę
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
25 g mąki pszennej
ok. 350 ml beszamelu
300 ml wywaru wołowego
150 ml czerwonego półsłodkiego wina
1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżeczka bazyli, drobno posiekanej
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 puszka pomidorów
100 g mozzarelli, pokrojonej w małą kostkę
2 łyżki oliwy
masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję mięso i smażę 10 min.
Dodaję cebulę, seler i czosnek, smażę jeszcze 3 min.
Całość posypuję mąką i smażę przez 1 min.
Następnie stopniowo dodaję wywar i wino. Gotuję przez 15 min. 
Dodaję pomidory i gotuję przez kolejne 15 min.
W międzyczasie smaruję naczynie żaroodporne masłem.
Na dnie układam plastry lazanii, połowę sosu z mięsem mielonym i połowę beszamelu. 
Następnie kładę kolejne plastry lazanii, pozostały sos i beszamel.
Na wierzch wykładam mozzarellę.
Piekę 35 minut w 190 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
PS. Ilość kawałków lazanii zależy od wielkości naczynia żaroodpornego
PPS. Przepis na beszamel znajduje się tutaj: http://kbk.blox.pl/2014/01/Swiderki-z-dynia-zapiekane-pod-beszamelem.html 
 
 
poniedziałek, 13 stycznia 2014
Składniki:
300 g makaronu świderki
600 g dyni, pokrojonej w 1 cm kostkę
100 g żółtego sera
1 duża cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez prasę
1/2 papryczki chili, drobno pokrojonej, bez pestek
100 ml wody
sok z połowy cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
szczypta soli i pieprzu
 
Sos:
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
350 ml mleka 3,2%
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
 
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 4 min.). Odcedzam.
Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, dodaję cebulę, czosnek i chili, smażę ok. 5 min.
Dodaję dynię i wodę. Duszę ok. 15 min.
Gdy dynia zmięknie dodaję sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszam. Zdejmuję z ognia.
W rondelku, na małym ogniu, topię masło. Dodaję mąkę i cały czas mieszając, zasmażam.
Następnie wlewam mleko i energicznie mieszam.
W miseczce ubijam trzepaczką żółtka, dodaję do nich powstałą w rondelku mieszankę. Mieszam.
Doprawiam solą, pieprzem i gałką. Całość ponownie mieszam.
Ugorowany makaron wsypuję do żaroodpornego naczynia, dodaję usmażoną dynię z dodatkami i zalewam beszamelem.
Wierzch posypuję startym serem.
Piekę 15 minut w 170 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 12 stycznia 2014
Składniki:
2 jajka
1 łyżeczka wody
1 łyżeczka mleka
1 łyżka szczypiorku, drobno posiekanego
1 mały pomidor, pokrojony w małą kostkę
2 plastry szynki gotowanej
2 plastry sera, drobno pokrojonego
2 łyżeczki masła
szczypta pieprzu
szczypta czubrycy zielonej
szczypta oregano
 
Sposób przyrządzenia:
Jajka wbijam do miski, dodaję wodę, mleko i pieprz. Mieszam trzepaczką.
Na patelni rozgrzewam masło, wlewam jajka.
Omlet jest gotowy, jeżeli jajka z obu stron się zetną.
W międzyczasie w misce mieszam pomidora, szynkę, ser oraz szczypiorek, pieprz, czubrycę i oregano.
Łyżką rozprowadzam nadzienie na połowie omleta. Łopatką składam omlet na pół, przykrywając nadzienie.
Przekładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 09 stycznia 2014
Składniki:
2 podwójne piersi z kurczaka
500 g świeżego szpinaku
1/2 pęczka pietruszki, drobno posiekanej
75 g fety
2 łyżki mąki pszennej
80 ml śmietany 30%
250 ml bulionu kurczaka
250 ml białego wytrawnego wina
70 g masła
1 łyżka oliwy 
 
Sposób przyrządzenia:
Liście szpinaku dokładnie myję, wrzucam do garnka i podgrzewam, aż zwiotczeją, następnie odcedzam i odstawiam do wystygnięcia.
W międzyczasie kurczaka dzielę na dwie części, pośrodku każdej nacinam kieszonkę.
Szpinak mieszam w misce z rozdrobnioną fetą i nadziewam piersi. Spinam wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę kurczaka z obu stron, aż zbrązowieje.
Aby przygotować sos na drugiej patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam.
Zdejmuję z gazu, dodaję stopniowo bulion i wino. Mieszam.
Kurczaka polewam sosem i duszę pod przykryciem  przez 25 min.
Na koniec dodaję śmietanę i pietruszkę. Mieszam.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
PS. Tak by to wyglądało jakbym przygotowała to danie sama, ale dostałam je pod ryjek.
Dziękuję :-)
 
poniedziałek, 06 stycznia 2014
Składniki:
300 g makaronu kolanka - trójkolorowego ze szpinakiem i pomidorami
250 g pieczarek, umytych i pokrojonych w kostkę
200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
1 mała cebula biała, drobno posiekana
1 mała cebula czerwona, drobno posiekana
1 pęczek pietruszki, drobno posiekanej
100 ml mleka 3,2%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy
100 ml wody
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 4 min.). Odcedzam.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i podsmażam cebulę aż się zeszkli.
Dodaję boczek i podsmażam jeszcze ok. 5 min.
Podsmażone składniki przekładam na talerz, a na tą samą patelnię wrzucam pieczarki.
Pieczarki duszę ok. 10 min. w 100 ml wody, przyprawiam solą i pieprzem.
Następnie pieczarki przekładam do usmażonej cebuli i boczku, zostawiając na patelni płyn powstały przy ich duszeniu.
Na drugiej patelni roztapiam masło z pozostałą oliwą. 
W szklance mieszam mleko z mąką. Dodaję do tłuszczu i ciągle mieszając wlewam płyn z pieczarek.
Do powstałego sosu dodaję pietruszkę, podsmażone pieczarki, boczek i cebulę oraz ugotowany makaron.
Mieszam, wykładam na talerz i dekoruję pietruszką.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 05 stycznia 2014
Składniki:
750 g filetów z dorsza
2 puszki pomidorów
1 cebula, pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1/2 pęczka pietruszki, drobno pokrojonej
8 łyżek oliwy
mąka do obtoczenia ryby
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Filety z dorsza kroję na kawałki, o grubości ok. 2 cm i obtaczam w mące. Odstawiam.
Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oliwy, wrzucam cebulę i czosnek. Podsmażam ok. 5 min.
Następnie dodaję pomidory i pietruszkę. Duszę na małym ogniu ok. 15 min.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewam pozostałą oliwę, wrzucam czosnek. Podsmażam ok. 5 min.
Dodaję dorsza i smażę ok. 10 min.
Usmażonego dorsza dodaję do sosu i duszę jeszcze przez 10 min.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
1 , 2