Moja pasja...
poniedziałek, 11 stycznia 2016
Składniki (ok. 25 sztuk):
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
 
Sposób przyrządzenia:
Białka oddzielam od żółtek.
Białka miksuję na najwyższych obrotach na sztywną pianę. 
Stopniowo dodaję żółtka, dalej miksując, ale na średnich obrotach. 
Następnie dodaję zmieszaną wcześniej mąkę pszenną z ziemniaczaną, ciągle miksując.
Gotową masę wykładam łyżką na papier do pieczenia w odległości ok. 3 cm.
Piekę max. 15 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Ze smakiem!
 
PS. Wersja dla zaawansowanych - do ubitych żółtek dodajemy 70 g cukru, a upieczone biszkopty polewany np. syropem klonowym albo smarujemy dżemem :-)
 
wtorek, 05 stycznia 2016
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 torebka ryżu
1 średnia papryka czerwona, pokrojona w słupki
1 puszka pomidorów
150 g groszku konserwowego
2 małe cebule, drobno posiekane
4 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
połowa cytryny
1 łyżeczka curry
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i czosnek. Smażę ok. 5 min. Dodaję kurczaka, curry, sól i pieprz. Smażę jeszcze 10 min.
Dodaję paprykę i pomidory. Duszę pod przykryciem ok. 10 min.
W międzyczasie gotuję ryż, zgodnie z przepisem na opakowaniu 15 min.
Ryż wrzucam na patelnię. Dodaję groszek i duszę jeszcze przez 5 min.
Przekładam na talerz i skrapiam cytryną.
 
I zajadam.
Smacznego!