Moja pasja...
niedziela, 29 stycznia 2017
Składniki:
200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w duże kawałki
100 g pieczarek, pokrojonych w drobną kostkę
50 g makaronu ryżowego
1 kapusta pak choi (LIDL), pokrojona w małe kawałki
1 cebula dymka, drobno posiekana
plaster świeżego imbiru ( ok. 1 cm), potarty
1 duży ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Do dużego garnka wrzucam kurczaka, zalewam wodą (ok. 1 litr) i gotuję 20 min.
W międzyczasie do drugiego garnka wrzucam masło i pieczarki, przyprawiam solą i pieprzem. Gotuję 10 min.
Makaron ryżowy wrzucam do garnka, zalewam gorącą wodą, przykrywam i odstawiam na 5 min.
Do kurczaka wrzucam pozostałe składniki (oprócz makaronu), przyprawiam, mieszam i gotuję jeszcze 10-15 min.
Do miski wkładam makaron i zalewam zupą.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 27 stycznia 2017
Składniki:
2 duże marchewki, potartej na drobnych oczkach
3 jajka
50 g wiórków kokosowych
3 łyżki masła orzechowego
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżka miodu
1 łyżeczka cynamony
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Masę przekładam do prostokątnej formy o wym. 21,5 x 28 cm.
Piekę 20-25 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
środa, 25 stycznia 2017
Składniki:
100 g otrębów owsianych
50 ml miodu
50 g wiórków kokosowych
garść suszonej żurawiny
 
Sposób przyrządzenia:
Otręby wrzucam do miski, dodaje miód, żurawinę i mieszam.
Formuję kulki i obtaczam we wiórkach kokosowych.
Gotowe kulki wkładam do lodówki na min. 2 godziny.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
 
poniedziałek, 09 stycznia 2017
Składniki:
3 średnie marchewki
2 pietruszki, korzeń
3 średnie ziemniaki
2 buraki, ugotowane
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Warzywa obieram i ścieram na tarce, na dużych oczkach.
Dodaję pozostałe składniki, przyprawiam. I mieszam.
Powstałą masę wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę 30 minut w 180 stopniach.
Następnie wykładam z piekarnika i kroję na prostokąty.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!