Moja pasja...
środa, 26 lutego 2014
Składniki:
200 g mąki
150 ml mleka
3 jajka
1 płaska łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
min. 500 ml oleju rzepakowego
cukier puder do posypania (u mnie cukier, bo puder wyszedł)
 
Sposób przyrządzenia:
W wysokim naczyniu miksuję żółtka z mlekiem. Dodaję sól, cukier waniliowy i mąkę.
Ponownie miksuję.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję do zmiksowanych wcześniej składników i mieszam łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto wlewam wąskim strumieniem na rozgrzany w garnku olej (np. przez lejek, naczynie z dziubkiem).
Gdy chrust się zrumieni, przekładam na drugą stronę.
Wyjmuję na papierowy ręcznik i osuszam.
Posypuję cukrem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 22 lutego 2014
Składniki:
6 filetów z dorsza
1/2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
1 puszka pomidorów
1 zielona papryka, pokrojona w paski
2 średnie cebule, pokrojone w piórka
200 g mąki
8 ząbków czosnku
pęczek kolendry, drobno posiekanej
100 ml oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta szafranu
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku gotuję ziemniaki w osolonej wodzie przez 10 min., aż będą miękkie. Zdejmuję z ognia. Nie odcedzam.
Rybę kroję na ok. 4 cm kawałki i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanej oliwie przez 7 min. po każdej ze stron.
Gotową rybę przekładam na talerz.
Na tłuszcz pozostały ze smażenia wrzucam cebulę, paprykę i pomidory. Przykrywam i duszę przez 10 min.
Warzywa przekładam do garnka z ziemniakami.
W moździerzu ucieram na gładką masę czosnek, sól, paprykę i szafran. Również dodaję do garnka.
Na koniec dodaję kolendrę i usmażoną rybę.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 21 lutego 2014
Składniki:
3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
12 dużych ząbków czosnku, drobno posiekanych
1 duża cebula, drobno posiekana
50 g potartego żółtego sera
200 ml śmietany do zup 18%
1 kostka rosołowa, warzywna
2 łyżki oliwy z oliwek
2 kromki chleba
szczypta czubrycy zielonej
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam czosnek i cebulę. Mieszam i smażę 2 min.
Dodaję ziemniaki. Smażę jeszcze 1 min.
Zalewam wodą, 1 cm nad powierzchnię ziemniaków i dodaję kostkę rosołową.
Gotuję 15-20 min., aż ziemniaki zmiękną.
Dodaję śmietanę, przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i gotuję 1 min.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam pokrojone w kostkę pieczywo, aż się zrumieni.
Zupę miksuję blenderem, rozlewam na talerz. Na wierzch kładę grzanki. Całość posypuję serem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 20 lutego 2014
Składniki:
200 ml wody
500 g masła
3/4 łyżeczki soli
1 jajko - do bułek
2 łyżki cukru
500 g mąki typ 550
50 g otrębów pszennych
25 g drożdży
kilka liści sałaty lodowej
1 pomidor, pokrojony w plastry
1/2 cebuli, pokrojonej w plastry
1 duży ogórek kiszony, pokrojony w plastry
1 jajko - do mięsa mielonego
2 łyżki oleju rzepakowego
mięso mielone z przepisu na Cannelloni nadziane mięsem mielonym, pieczarkami i marchewką z przepisu poniżej
http://kbk.blox.pl/2014/02/Cannelloni-nadziane-miesem-mielonym-pieczarkami-i.html 
 
Sposób przyrządzenia:
Wodę, masło, sól, jajko i cukier umieszczam w formie do pieczenia.
Na wierzch wrzucam mąkę, otręby i drożdże.
Włączam maszynę na program ciasto zagniatane i po 1 godz. i 50 min. nagrzewania, mieszania i rośnięcia wyjmuję gotowe ciasto.
Blat posypuję mąką, wykładam ciasto, zagniatam ok. 1 min.
Dzielę na 10 części, formuję bułeczki i kładę na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Piekę 15 minut w 200 stopniach.
W międzyczasie do gotowego mięsa mielonego dodaję jajko i mieszam.
Formuję klopsiki i smażę na rozgrzanym oleju 3 min. po każdej ze stron.
Upieczone bułki przekrajam na pół, nakładam sałatę, klopsa, pomidory, cebulę i ogórki.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 16 lutego 2014
Składniki:
12 szt. makaronu cannelloni (ilość zależy od wielkości naczynia żaroodpornego)
500 g mięsa mielonego
300 g pieczarek, pokrojonych w plastry
2 duże marchewki, obrane i potarte na dużych oczkach
1 duża cebula, drobno posiekana
2 puszki pomidorów
150 g sera, potartego
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta czubrycy czerwonej
szczypta oregano
szczypta soli i pieprzu
tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso mielone i smażę 10 min.
Dodaję cebulę i pieczarki, mieszam. Doprawiam solą, pieprzem, czubrycą i oregano.
Dodaję pomidory, mieszam.
Przykrywam i duszę 15 min. na małym ogniu.
W międzyczasie makaron gotuję na półtwardo w osolonej wodzie, ok. 7 min. Odcedzam.
Cannelloni napełniam farszem i układam w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Całość posypuję startym serem i oregano.
Zapiekam 20 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
Ps. Przygotowanego farszu jest zdecydowanie na dużo, więc resztę zamykam w słoiku, na pewno niedługo się przyda ;-)
 
 
sobota, 15 lutego 2014
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
100 g szynki serrano
100 g szynki parmeńskiej
10 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
1 torebka ryżu
1 torebka kaszy gryczanej
100 g masła
2 główki czosnku
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
natka pietruszki, drobno posiekana
szczypta oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Ryż i kaszę gotuję zgodnie 8 min. Odcedzam.
Kurczaka kroję na kawałki o długości ok. 4 cm, pośrodku każdego kawałka nacinam kieszonki, w które wkładam przeciśnięty przez prasę czosnek.
Doprawiam solą i pieprzem, nacieram czosnkiem, masłem, sokiem z cytryny, oliwą. Obtaczam w pietruszce i każdy kawałek owijam szynką serrano lub parmeńską.
Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem, wrzucam ugotowany ryż wymieszany z kaszą.
Na wierzch kładę kawałki kurczaka w szynce, połówki pomidorów oraz całe ząbki czosnku (ok. 10 szt.).
Całość posypuję oregano.
Piekę 25 minut w 200 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 08 lutego 2014
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w krótkie paski
300 g pieczarek, pokrojonych w plastry
300 g makaronu fusilli
200 ml śmietany 18%
natka pietruszki do posypania, drobno pokrojona
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
szczypta oregano
szczypta curry
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam kurczaka, przyprawiam solą, pieprzem, oregano i curry. Mieszam i smażę przez 15 min.
Pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 5 min. Doprawiam solą i pieprzem.
Do pieczarek dodaję śmietanę i gotuję jeszcze 2 min.
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 7 min.). Odcedzam.
Do kurczaka dodaję pieczarki ze śmietaną i duszę ok. 5 min.
Na talerz wykładam makaron, zalewam sosem z kurczakiem i pieczarkami, dekoruję pietruszką.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 03 lutego 2014
Składniki:
300 g ciasta francuskiego
1 puszka pomidorów, w całości
3 średniej wielkości ziemniaki, pokrojone w plastry o grubości 5 mm
3 jajka
200 g gęstej śmietany 18%
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku podgrzewam oliwę, wrzucam pomidory, sól, pieprz i oregano i gotuję przez 5 min.
Ziemniaki wrzucam do gorącej, osolonej wody i gotuję 3 min.
W misce ucieram jajka, śmietanę, ser i oregano na gładką masę. Dodaję sól i pieprz.
Ciasto francuskie wykładam do formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków.
Następnie układam ziemniaki i przekrojone na wzdłuż pomidory. 
Zalewam masą jajeczno-śmietanowa. 
Na wierzch kładę jeszcze parę plastrów pomidora i posypuję startym serem.
Piekę 15 minut w 250 stopniach, następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę kolejne 15 min.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 02 lutego 2014
Składniki:
 
Ciasto:
300 ml letniej wody
1 łyżka oliwy
3/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
450 g pełnoziarnistej mąki pszennej
30 g drożdży
 
Sos:
1 puszka pomidorów, całych
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu 
 
Dodatki:
6 dużych pieczarek, pokrojonych w plastry
1/4 cebuli, pokrojonej w piórka
4 zielone oliwki, pokrojone w plastry
200 g mozzarelli z bazylią, pokrojonej w plastry
ok. 50 g tartej mozzarelli
1 łyżka masła
szczypta oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto umieszczam, według kolejności jak wyżej, w formie do pieczenia chleba. 
W automacie ustawiam program ciasto zagniatane i po 1 godz. i 50 min. nagrzewania, mieszania, rośnięcia i wyjmuję ciasto. 
Pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 10 min. Doprawiam solą i pieprzem.
W garnku podgrzewam oliwę, wrzucam pomidory, zagotowuję razem z solą, pieprzem, oregano oraz cukrem. Całość miksuję, a następnie gotuję przez 15 minut pod przykryciem.
Gotowe ciasto rozwałkowuję, wykładam na blachę (u mnie prostokątna o wymiarach 30x40 cm). Odstawiam na 10 min. 
Ciasto smaruję sosem pomidorowym, następnie kładę plastry mozzarelli i pieczarki.
Na połowie pizzy kładę cebulę i oliwki.
Całość posypuję startą mozzarellą i oregano.
Piekę 20 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!