Moja pasja...
niedziela, 15 lutego 2015
Składniki:
400 g mąki tortowej
250 g cukru
70 g bułki tartej
250 ml mleka
100 ml oleju rzepakowego
3 jajka
2 czubate łyżki kakao
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
 
Sposób przyrządzenia:
Do wysokiej miski wrzucam jajka i cukier, miksuję przez  5 min.
Dodaję po kolei mleko, olej, mąkę, bułkę tartą, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Cały czas miksuję, do uzyskania jednolitej masy.
Połowę masy przekładam do drugiej miski, dodaję kakao i miksuję jeszcze przez 5 min.
Do formy z automatu do chleba (bez mieszadeł) przekładam na przemian po łyżce jasnej i ciemnej masy.
Włączam maszynę na program "ciasto" i po 1 godz. 35 min. nagrzewania, rośnięcia i pieczenia wyjmuję gotowe ciasto.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 02 lutego 2015
Składniki:
 
Ciasto:
600 g mąki pszennej
150 g cukru
250 ml mleka, ciepłego
50 g masła, roztopionego
2 jajka
40 g drożdży
szczypta soli
 
Farsz:
1 szklanka borówek
1 łyżka cukru
1 jajko
 
Sposób przyrządzenia:
Mleko, masło i jajka umieszczam w formie do pieczenia.
Na wierzch wrzucam mąkę, cukier, sól i drożdże.
Włączam maszynę na program "słodkie", po 2 godz. i 10 min. nagrzewania, mieszania i rośnięcia wyjmuję gotowe ciasto.
W międzyczasie borówki mieszam z cukrem i jajkiem.
Ciasto dzielę na 15 części. 
Każdy kawałek lekko spłaszczam, nakładam borówki, zlepiam i formuję kulki.
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
 
I zajadam.
Smacznego!