Moja pasja...
poniedziałek, 29 lutego 2016
Składniki (proporcje na jedną szklankę):
garść liści szpinaku
jeden krążek ananasa, pokrojony na małe kawałki
kawałek selera (ok. 3 cm), pokrojony w kostkę
kawałek ogórka (ok. 3 cm), obrany i pokrojony w kostkę
garść natki pietruszki
150 ml jogurtu naturalnego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miksera i miksuję do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
 
I piję.
Na zdrówko!
 
czwartek, 18 lutego 2016
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka czerwonej fasoli
2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki
1 pietruszka, obrana i pokrojone w talarki
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego kawałki
szczypta papryki słodkiej i ostrej
szczypta imbiru
szczypta kminku mielonego
szczypta soli i pieprzu
500 ml wody
 
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewam 250 ml wody. Dodaję mięso, marchew, pietruszkę i seler. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję 15 min.
Następnie dodaję odcedzone: kukurydzę i groszek oraz fasolę z zalewą.
Przyprawiam imbirem, papryką i kminkiem. Mieszam.
Gotuję kolejne 25 min.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 01 lutego 2016
Składniki:
3 łyżki kaszy jaglanej + 500 ml wody
30 g amarantusa ekspandowanego (1 szklanka)
1 średni banan
4 suszone daktyle
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę płuczę w zimnej wodzie. Wsypuję do garnka i zalewam wodą. Gotuję ok. 25 min., do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawiam do wystygnięcia.
Banana i daktyle kroję na małe kawałki. Wsypuję do wysokiego naczynia i dodaję kaszę. Całość miksuję.
Następnie dodaję amarantus i proszek do pieczenia i mieszam łyżką.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc duże kleksy.
Piekę max. 25 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Ze smakiem!
 
PS. Jeżeli masa jest za bardzo lejąca można dodać mąkę.