Moja pasja...
niedziela, 12 lutego 2017
Składniki:
pół puszki ciecierzycy, odsączonej i rozgniecionej widelcem
150 g mrożonego szpinaku
2 łyżki mąki ryżowej
1 jajko
połowa cebuli dymki, drobno pokrojonej
1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
ok. 3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy (1 łyżka) dodaję cebulę i czosnek. Smażę ok. 5 min. 
Dodaję szpinak i duszę pod przykryciem kolejne 5 min.
Do miski wrzucam ciecierzycę, mąkę, jako, szpinak z cebulą i czosnkiem oraz przyprawy.
Całość mieszam.
Z masy formuję małe kotleciki. Smażę na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
czwartek, 02 lutego 2017
Składniki
350 g jogurtu greckiego
1 duży banan, rozgnieciony widelcem
50 g brązowego cukru
2 jajka
 
Sposób przyrządzenia:
Białka jajek oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę.
Żółtka i pozostałe składniki wrzucam do miski i mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Dodaję białka i delikatnie mieszam z masą jogurtową.
Całość przelewam do okrągłej formy o średnicy 27 cm.
Piekę 50 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!