Moja pasja...
sobota, 23 listopada 2013
Składniki:
4 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
4 ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
garść posiekanej pietruszki
1 łyżka majonezu
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI 
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki przekładam do miski, mieszam, doprawiam.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 17 listopada 2013
Składniki:
500 g marchwi, pokrojonej w kostkę
1 szklanka kaszy jaglanej
1 puszka groszku
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
kilka listków świeżej mięty, posiekanych
kilka listków bazylii, posiekanych
szczypta kurkumy
szczypta curry
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu
1 łyżka płatków migdałów do dekoracji
 
Sposób przyrządzenia:
Marchew wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą (2 cm powyżej powierzchni marchwi), gotuję ok. 25 min.
W międzyczasie kaszę gotuję w 2 szklankach wody, ok. 15 min.
Groszek miksuję z miętą, masłem i gałką muszkatołową.
Cebulę i czosnek podsmażam na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli.
Do ugotowanej marchewki dodaję kurkumę, curry, ugotowaną kaszę jaglaną, puree z groszku, cebulę z czosnkiem i listki bazylii. Doprawiam solą i pieprzem, miksuję.
Zupę wykładam na talerz i dekoruję zrumienionymi na suchej patelni migdałami.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 11 listopada 2013
Składniki:
2 saszetki kaszy jęczmiennej (u mnie jedna z warzywami, druga bez)
500 g piersi z kurczaka, pokrojonych w kostkę
500 g pieczarek, umytych i pokrojonych w kostkę
2 małe cebule, obrane i posiekane w drobna kostkę
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy
szczypta oregano i curry
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI 
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę gotuję według przepisu na opakowaniu.
Piersi z kurczaka mieszam w misce z oliwą, oregano, curry, solą i pieprzem. Odstawiam na 10 min. 
W międzyczasie cebulę podsmażam na 1 łyżce rozgrzanej oliwy, aż się zeszkli.
Pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 10 min. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję podsmażoną cebulę.
Zamarynowanego kurczaka wrzucam na patelnię i smażę ok. 10 min. Dodaję pieczarki z cebulą i kaszę. Mieszam.
Wykładam na talerz i dekoruję pietruszką.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 09 listopada 2013
Składniki:
300 g makaronu spaghetti
4 puszki pomidorów
2 duże ząbki czosnku, obrane i pocięte w cienkie plasterki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej bazylii
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozgrzewam masło z oliwą. Dodaję czosnek i smażę przez 1 min.
Następnie dodaję przetarte przez sitko pomidory. Gotuję na małym ogniu przez 40 min.
W międzyczasie gotuję makaron al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 10 min.). 
Do sosu dodaję pietruszkę i bazylię. Mieszam.
Makaron odcedzam, wykładam na talerz, polewam sosem i mieszam.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 07 listopada 2013
Składniki:
350 g mielonej wołowiny
3 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
2 puszki pomidorów
1 duża marchew, obrana i pokrojona w plasterki
1 łodyga selera naciowego, pokrojona na kawałki
1 duża cebula, obrane i pokrojone w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, obrane i pocięte w cienkie plasterki
2 kostki bulionu wołowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę, czosnek, seler, marchew i natkę pietruszki.
Smażę przez 3-4 min., aż warzywa zmiękną.
Dodaję mieloną wołowinę i smażę przez 5-7 min., dodaję pomidory i ziemniaki.
Zalewam 1 l gorącej wody i dodaję kostki wołowe. Doprawiam solą i pieprzem.
Gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15-20 min., póki warzywa nie zmiękną.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 

poniedziałek, 04 listopada 2013
Składniki:
500 g herbatników
3 paczki budyniu czekoladowego (po 40 g)
1 l mleka 3,2%
5 łyżek cukru
100 g masła
200 g masy krówkowej KAJMAK
mleko do namaczania herbatników
 
Sposób przyrządzenia:
Maczam herbatniki w mleku i układam w formie o rozmiarach ok. 20x30 cm.
3/4 l mleka i masło zagotowuję.
1/4 l mleka, 5 łyżek cukru i 3 opakowania budyniu miksuję, następnie dodaję do gotującego się mleka.
Budyń mieszam aż do uzyskania jednolitej masy. Studzę.
Na herbatniki wykładam połowę budyniu, następnie kolejną warstwę namoczonych herbatników. Następnie smaruję masą krówkową, na którą nakładam kolejne herbatniki maczane w mleku, a następnie budyń.
Na sam koniec nakładam warstwa herbatników maczanych w mleku.
Ciasto wkładam do lodówki na całą noc.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 02 listopada 2013
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli i pieprzu
olej rzepakowy do smażenia
200 ml śmietany 18%, gęstej, łagodnie ukwaszonej
cukier do posypania placków
 
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obieram i ścieram na tarce, na dużych oczkach. Dodaję jajka, mąkę, sól i pieprz.
Do masy dodaję łyżkę śmietany, aby masa ziemniaczana nie ściemniała.
Całość mieszam.
Łyżką nabieram porcje masy i nakładam na rozgrzany olej. Smażę z obydwu stron na złoty kolor.
Podaję ze śmietaną i cukrem.
 
I zajadam.
Smacznego!