Moja pasja...
sobota, 29 listopada 2014
Składniki:
200 g drobnego makaronu
1 puszka cieciorki
1 puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
2 łyżki suszonego rozmarynu
2 kostki rosołowe, wołowe
1 litr wody
1 łyżka oliwy
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i smażę 1 min. Dodaję pomidory i rozmaryn.
Gotuję na małym ogniu 5 min.
W międzyczasie kostki rosołowe rozpuszczam w gorącej wodzie. Powstały bulion wlewam do garnka.
Następnie dodaję cieciorkę i koncentrat. Mieszam.
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 5 min.). Odcedzam i dodaję do garnka z zupą.
Przyprawiam pieprzem i duszę pod przykryciem jeszcze przez 2 min.
Zupę rozlewam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 14 listopada 2014
Składniki:
1 połówka piersi kurczaka
3 ugotowane buraczki (LIDL)
1 puszka białej fasoli
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
1 średnia cebula, obrana i drobno posiekana
2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
1 kostka rosołowa, drobiowa
1 łyżka oliwy
1 litr wody
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wrzucam pierś z kurczaka, dodaję kostkę rosołową, zalewam wodą i gotuję 15 min.
W międzyczasie w osobnym garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i smażę 1 min. Dodaję odsączoną fasole i cały czas mieszając podgrzewam ok. 2 min.
Następnie z garnka wyjmuję kurczaka, do rosołu dodaję marchew, ziemniaki, pietruszkę i cebulę. Duszę pod przykryciem do miękkości, ok. 15 min.
Dodaję fasolę z czosnkiem, pokrojonego na małe kawałki kurczaka i przecier pomidorowy.
Dwa buraki kroję kostkę, trzeci przecieram na tarce na dużych oczkach. Dodaję (razem z powstałym sokiem) do zupy.
Na koniec dodaję cytrynę i przyprawiam solą i pieprzem.
Mieszam i całość gotuję jeszcze max. 5 min.
Zupę rozlewam na talerz, na wierzch kładę pietruszkę.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
PS. Do zupy można dodać śmietanę 18%.