Moja pasja...
sobota, 26 listopada 2016
Składniki:
1 puszka ciecierzycy, bez zalewy
2 kawałki suszonych pomidorów, pokrojonych na małe kawałki
1 czubata łyżeczka pasty sezamowej tahini
1 ząbek czosnku, potarty
1 łyżka oleju lnianego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do małej miski i blenduję.
 
I zajadam (na chleb, jako dip do warzyw).
Smacznego!
 
sobota, 19 listopada 2016
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
1 puszka soczewicy
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w małą kostkę
5 różyczek brokuła, pokrojonych na mniejsze kawałki (u mnie mrożone)
1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Marchewki wrzucam do garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości, ok. 15 min.
Po 10 min. wrzucam brokuły. 
W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję odsączoną marchew i brokuły. Mieszam.
Po 5 min. dodaję soczewicę, przyprawiam ziołami, solą i pieprzem. Mieszam.
Duszę jeszcze 5 min.
Ciasto francuskie wykładam do okrągłej formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków. 
Na ciasto wykładam farsz z patelni.
Piekę 20 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
piątek, 18 listopada 2016
Składniki:
2 bataty (ok. 600 g), obrane i pokrojone w małą kostkę
10 suszonych daktyli
2 jajka
4 łyżki kakao
4 łyżki miodu
1 płaska łyżka sody oczyszczonej
 
Sposób przyrządzenia:
Bataty wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję aż będą miękkie, ok. 15 min.
W międzyczasie daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 min. Odcedzam i kroję na małe kawałki.
Bataty odcedzam i miksuję.
Dodaję daktyle, jajka, kakao, miód i sodę. Całość mieszam.
Masę przekładam do prostokątnej formy o wy. 21,5 x 28 cm.
Piekę 20-25 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 17 listopada 2016
Składniki:
1 duża marchewka, obrana i potarta na małych oczkach
2 małe jabłka, obrane i potarte na dużych oczkach
70 g płatków owsianych błyskawicznych
30 g płatków jaglanych błyskawicznych
3 jajka
1 płaska łyżeczka cynamony
2 łyżeczki miodu
1/2 łyżki stopionego oleju kokosowego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Powstałą masę przekładam do okrągłej formy o średnicy 20 cm.
Piekę 20 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
środa, 16 listopada 2016
Składniki:
180 g kaszy jaglanej błyskawicznej
5 średnich jabłek, obranych i startych na dużych oczkach
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
garść suszonej żurawiny
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Powstałą masę przekładam do okrągłej formy o średnicy 20 cm.
Piekę 30 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
wtorek, 01 listopada 2016
Składniki:
150 g malin (u mnie mrożone)
150 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
100 g masła, pokrojonego w kostkę
50 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
2 jajka
100 ml wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Sposób przyrządzenia:
W rondelku zagotowuję wodę, dodaję cukier. Gotuję parę minut.
Dodaję czekoladę i masło. Mieszam i podgrzewam do uzyskania jednolitej masy, ok. 5 min.
W międzyczasie do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam.
Dodaję jajka. Mieszam.
Następnie dodaję czekoladową masę. Całość mieszam, na koniec dodając maliny.
Przekładam do okrągłej formy o średnicy 20 cm.
Piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!