Moja pasja...
poniedziałek, 23 grudnia 2013
Składniki:
750 g cukru pudru
200 g mąki
100 g masła
100 ml wody
1 olejek migdałowy
2 łyżki kakao
garść orzechów laskowych
garść migdałów, sparzonych i obranych ze skórki
 
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewam wodę, dodaję masło i zagotowuję.
Garnek zdejmuję z ognia, wsypuję mąkę i mieszam tłuczkiem.
Masę wykładam na stół i studzę.
Wsypuję stopniowo cukier puder i zagniatam.
Na koniec masę polewam olejkiem migdałowym i wgniatam.
Formuję małe kuleczki, obtaczam w kakao, dekoruję orzechami i migdałami.
Pozostawiam na noc na papierze do pieczenia.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
Składniki:
500 g mąki
250 g cukru pudru
150 g miodu płynnego
125 g margaryny
40 g przyprawy do piernika
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 
Sposób przyrządzenia:
Miód, margarynę i przyprawę do piernika wkładam do małego garnka, rozpuszczam na wolnym ogniu i odstawiam do ostygnięcia.
Do miski przesiewam mąkę, mieszam z cukrem pudrem i sodą, wlewam płynną masę, dodaję jajko.
Zagniatam ciasto, rozwałkowuję i wykrawam pierniczki. Układam na blaszce, na papierze do pieczenia.
Piekę 12 minut w 180 stopniach.
 
Ps. Pierniczki można dekorować lukrem, posypką, pałeczkami czekoladowymi... wedle uznania.
 
niedziela, 22 grudnia 2013
W szale przedświątecznych zakupów i potraw też trzeba coś jeść. Więc szybkie chińskie :-)
czwartek, 19 grudnia 2013
Zupa, do której ręki nie przyłożyłam. Dostałam ją gorącą, pod ryjek ;-) po tym jak spędziłam cały dzień na dworzu, na jarmarku świątecznym. Dziękuję :-* No ale gdybym ją robiła to wyglądałoby to tak:
środa, 18 grudnia 2013
Składniki:
250 g makaronu tagliolini z papryczką chilli (LIDL)
170 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w cienkie plastry
6 szt. suszonych pomidorów, pokrojonych na kawałki
10 oliwek (po 5 czarnych i zielonych), pokrojonych na kawałki
1 duży ząbek czosnku
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu 3 min.). Odcedzam.
W międzyczasie na suchej patelni podsmażam chorizo, przez ok. 5 min. Dodaję wyciśnięty czosnek, suszone pomidory.
Mieszam, dodaję oliwki i smażę jeszcze ok. 2-3 min.
Następnie ugotowany makaron, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam i wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 08 grudnia 2013
Składniki:
600 g żółtego sera, u mnie Gouda Serenada
400 g szynki gotowanej
4 jajka, ugotowane na twardo
3 ogórki konserwowe
pęczek szczypiorku
1/2 kostki masła
2 serki topione
 
Sposób przyrządzenia:
Ser zawijam w folię, wkładam do garnka i zalewam gorącą wodą, 1 cm powyżej powierzchni sera. Przykrywam i odstawiam na 40 min.
W międzyczasie masło ucieram z serkami topionymi. 
Szynkę, ogórki i jajka kroję w małą kostkę. Szczypiorek drobno siekam.
Wszystkie składniki mieszam z masą maślano-serową.
Żółty ser wyjmuję z garnka, odwijam z folii i rozwałkowuję na prostokąt o rozmiarze ok. 30x40 cm.
Na ser wykładam farsz i zwijam w roladę.
Następnie roladę zawijam w folię i wkładam na noc do lodówki.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
środa, 04 grudnia 2013
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego mieszanego
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli 
1 puszka pomidorów
1 średnia cebula, obrana i pocięta w piórka
2 łyżki oleju rzepakowego
przyprawy: sól, pieprz, curry, czubryca zielona i czerwona
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę. Podsmażam, aż się zeszkli. Dodaję mięso mielone, przyprawiam solą, pieprzem i curry. Smażę przez kolejne 15 min.
W międzyczasie do garnka wrzucam pomidory, gotuję ok. 5 min. Dodaję odcedzone i przepłukane zimną wodą: groszek, kukurydzę i fasolę. Gotuję kolejne 10 min.
Dodaję mięso podsmażone z cebulą.
Przyprawiam solą, pieprzem i czubrycą. Gotuję na wolnym ogniu jeszcze przez 10-15 min.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
PS. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie mogło go zabraknąć w mojej dzisiejszej zupie :-)