Moja pasja...
piątek, 25 grudnia 2015
Składniki:
 
Ciasto:
250 ml mleka 3,2%
3 żółtka
500 g mąki
100 g masła
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
 
Nadzienie:
500 g pieczarek, drobno pokrojonych
3 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
 
dodatkowo: 1 żółtko posmarowania pasztecików
 
Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto umieszczam, według kolejności jak wyżej, w formie do pieczenia chleba. 
W automacie ustawiam program ciasto zagniatane i po 1 godz. i 50 min. nagrzewania, mieszania, rośnięcia i wyjmuję ciasto. 
W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę przez ok. 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję pieczarki, całość duszę pod przykryciem ok. 10 min. 
Doprawiam solą i pieprzem.
Ciasto dzielę na 3-4 części, żeby łatwiej było je wałkować.
Na posypanej mąką stolnicy wałkuję każdą część na prostokąty o szerokości ok. 25 cm i długości ok. 40 cm.
Następnie prostokąt dzielę wzdłuż.
Na środek każdego z nowopowstałych prostokątów wykładam farsz i zwijam ciasto w rulonik, na końcu zlepiając na całej długości.
Ruloniki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję żółtkiem i kroję na ok. 4 cm kawałki.
Piekę max. 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!