Moja pasja...
niedziela, 23 marca 2014
Składniki:
2 wypatroszone sierpiki
6 ziemniaków w mundurkach
1 duża marchew, pokrojona w słupki
1 duży korzeń pietruszki, pokrojony w słupki
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
 
Sposób przyrządzenia:
Sierpiki myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram w środku i na zewnątrz solą z pieprzem.
Skórę ryb nacinam po obu stronach w trzech miejscach.
Do ryb czosnek, marchewkę i pietruszkę. 
Zawijam w folię aluminiową i piekę ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie 40 min.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 06 marca 2014
Składniki:
70 g ryżu preparowanego
150 g masy krówkowej KAJMAK
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
1 łyżka gorzkiego kakao
 
Sposób przyrządzenia:
Czekoladę łamię na małe kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Po rozpuszczeniu czekoladę zdejmuję z ognia, dodaję masę krówkową, kakao i mieszam.
Ryż przesypuję do miski, dodaję masę czekoladowo-krówkową. Dokładnie mieszam.
Do drugiej miski wlewam zimną wodę, moczę w niej ręce i lepię z masy małe szyszki.
Układam na blaszce i wkładam do lodówki na min. pół godziny żeby czekolada stężała.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 01 marca 2014
Składniki:
8 dużych plastrów szynki (np. z indyka, gotowanej)
400 g tuńczyka w oleju
3 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w małą kostkę
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
50 g mąki
400 ml mleka
50 g startego żółtego sera 
pęczek pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżka oliwy
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i cebulę. Mieszam i smażę 2 min.
Dodaję mąkę i cały czas mieszając zasmażam ok. 1 min.
Dolewam mleko i energicznie mieszam.
Gdy sos zgęstnieje dodaję pietruszkę, jajka i tuńczyka (bez oleju).
Mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Przykrywam i duszę jeszcze 2 min.
Na plastry szynki wykładam farsz i zwijam tworząc roladki.
Wykładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą.
Całość posypuję startym serem.
Piekę 12 minut w 200 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!