Moja pasja...
poniedziałek, 29 kwietnia 2013
Składniki:
1 główka czosnku
oliwa
1 średnia cebula
1 średnia papryka czerwona
1 średnia papryka zielona
1 puszka pomidorów
ok. 125 g zielonej lub żółtej fasolki szparagowej (ja użyłam mrożonej)
1 średni bakłażan
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
2 torebki ryżu długoziarnistego
ok. 500 ml bulionu z kurczaka, można też rozpuścić 2 kostki rosołowe w 500 ml gorącej wody
 
Sposób przyrządzenia:
Główkę czosnku umieszczam w małej, żaroodpornej miseczce, oblewam 2 łyżkami oliwy i piekę ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wrzucam: cebulę pokrojoną na plasterki, czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w plasterki, pomidory z puszki, fasolkę szparagową i bakłażany pokrojone na plasterki. Zalewam ok. 100 ml oliwy, mieszam i piekę ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
Następnie dodaję słodką paprykę, ryż i wlewam bulion. Całość mieszam.
Na środku kładę upieczony czosnek.
Piekę bez przykrycia ok. 30 min. lub do chwili kiedy ryż będzie miękki. Mieszam w trakcie pieczenia.
Wykładam na talerz, robię zdjęcie.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
 
 
 
niedziela, 28 kwietnia 2013
Składniki:
1 bagietka fitness
3 średnie pomidory 
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
świeża bazylia
oliwa
szczypta czubrycy czerwonej
 
Sposób przyrządzenia:
Kroję bagietką na kromki (dowolnej wielkości, 6 szt. na podaną ilość pomidorów, cebuli i czosnku) i podpiekam na złoty kolor (ok. 10 min.) w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
W międzyczasie kroję pomidory w większą kostkę, drobno siekam cebulę i 2 ząbki czosnku.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam cebulę i czosnek, podsmażam.
Następnie dodaję pomidory i smażę jeszcze ok. 5-7 min.
 
Podpieczone grzanki nacieram świeżym ząbkiem czosnki i skrapiam oliwą z oliwek.
Następnie nakładam pomidory z cebulą i czosnkiem.
Na koniec posypuję czerwoną czubrycą i dekoruję świeżymi liśćmi bazylii.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
 
sobota, 27 kwietnia 2013
Danie, do którego ręki nie przyłożyłam (prawie)
czwartek, 25 kwietnia 2013
Wykonane razem z chrześniakiem Adasiem
sobota, 06 kwietnia 2013
Składniki:
500 g pieczarek
6 ząbków czosnku
wyciśnięty sok z połowy cytryny 
pęczek drobno posiekanej natki pietruszki 
szczypta słodkiej papryki mielonej (może być też jedna drobno posiekana papryczka chili - to dla twardzieli ;-)
szczypta pieprzu
łyżka oliwy 
 
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki kroję w kostkę (jeżeli są małe można je też usmażyć w całości).
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam: pieczarki (smażę ok 5 min.), dodaję rozdrobniony przez wyciskarkę czosnek, paprykę i cytrynę.
Smażę aż pieczarki będą miękkie, ok. 10 min.
Na koniec doprawiam pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Mieszam.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
wtorek, 02 kwietnia 2013
Składniki:
10 ugotowanych na twardo jajek
3 jajka surowe
200 g pieczarek
2 średnie cebule
1 szklanka startego żółtego sera
1 szklanka bułki tartej
200 g gęstej śmietany (ja dodałam 18%)
pęczek natki pietruszki
łyżka oliwy 
szczypta soli i pieprzu
masło i bułka tarta do posmarowania formy keksowej 
 
Sposób przyrządzenia:
Ugotowane jajka obieram i ścieram na tarcze (grube oczka).
Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę i smażę na łyżce oliwy. 
W dużej misce mieszam: starte i surowe jajka, pieczarki z cebulą, starty żółty ser, bułkę tartą, gęstą śmietanę i drobno pokrojoną pietruszkę. Dodaję sól i pieprz do smaku.
Masę przekładam do formy keksowej, wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 
Piekę 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Po ostudzeniu wykładam na talerz i kroję w grube plastry.
 
I zajadamy, tym razem rodzinnie, bo to pasztet z okazji Wielkanocy.
Smacznego!