Moja pasja...
niedziela, 27 kwietnia 2014
Składniki:
15 szt. średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w plastry o grubości 0,5 cm
sól
czubryca zielona
czubryca czerwona
zioła dalmatyńskie
 
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypuję solą i ziołami.
Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 24 kwietnia 2014
Składniki:
250 g makaronu tagliolini (LIDL)
450 g mieszanki mrożonych warzyw na patelnię po włosku (LIDL)
400 g pieczarek, pokrojonych w duże kawałki
1 średnia cebula, pokrojona w piórka
2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta ziół dalmatyńskich
szczypta ziół prowansalskich
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i cebulę, smażę ok. 2 min.
Następnie dorzucam pieczarki i duszę całość pod przykryciem przez 10 min.
Dodaję mrożone warzywa, przyprawiam ziołami i pieprzem, przykrywam i duszę kolejne 10 min. 
W międzyczasie makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu 3 min.). Odcedzam.
Całość wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 22 kwietnia 2014
Składniki:
200 g mąki pszennej
400 g cukru
100 g gorzkiego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki wody
120 ml mocnej, zimnej kawy
120 ml likieru kawowego
180 g miękkiego masła
4 jajka, żółtka oddzielone od białek
cukier puder do posypania
masło i bułka tarta do posmarowania formy
 
Sposób przyrządzenia:
Do miski przesiewam mąkę i kakao. 
W drugiej misce rozpuszczam sodę w wodzie, dolewam kawę i likier. Mieszam.
W kolejnej misce miksuję masło z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodaję pojedynczo żółtka, cały czas miksując.
Następnie dodaję na przemian mąkę i mieszankę kawową. Miksuję.
Białka miksuję na sztywną pianę. Przekładam łopatką do ciasta i ostrożnie mieszam.
Formę z kominem o średnicy 25 cm smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Przekładam ciasto.
Piekę 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni.
Po ostygnięciu posypuję cukrem pudrem.
 
I zajadamy rodzinnie, bo to z okazji Wielkanocy.
Smacznego!