Moja pasja...
poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Składniki:
500 g pieczarek, pokrojonych w plastry
250 g makaronu babuni lub zacierki
2 małe cebule, drobno pokrojone
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku, pokrojone w plastry
100 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
1 kostka rosołowa, warzywna
1 litr wody
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni roztapiam masło, dodaję cebulę i czosnek. Smażę 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję pieczarki, przykrywam i duszę ok. 12-15 min.
W międzyczasie w dużym garnku zagotowuję wodę i wrzucam kostkę rosołową.
W oddzielnym garnku gotuję makaron al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 7-8 min.). Odcedzam.
Do garnka z wodą wrzucam pieczarki z cebulą i czosnkiem, makaron i pietruszkę.
Śmietanę mieszam z paroma łyżeczkami gorącego rosołu i dodaję do zupy.
Całość doprawiam pieprzem. Mieszam i wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 10 kwietnia 2015
Składniki:
400 g mięsa mielonego
2 torebki ryżu
400 ml przecieru pomidorowego
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
2 małe cebule, obrane i drobno posiekane
2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
500 ml wody
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta chili
szczypta ostrej czerwonej papryki
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i czosnek. Smażę ok. 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję marchewkę i mięso mielone, smażę ok. 10 min.
Dodaję przecier pomidorowy, wodę, przyprawiam solą, pieprzem, chili i papryką. Mieszam.
Duszę pod przykryciem 20 min.
W międzyczasie w osobnym garnku gotuję ryż (zgodnie z przepisem na opakowaniu 15 min.). Odcedzam.
Na patelnię dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę i kukurydzę.
Duszę kolejne 10 min.
Dodaję ryż i całość mieszam.
Przekładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!