Moja pasja...
czwartek, 14 kwietnia 2016
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
200 ml wody
300 g dyni
1 banan, rozgnieciony widelcem
150 g mąki pszennej
1 łyżka amarantusa ekspandowanego
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę wrzucam na sitko i płuczę gorącą wodą.
Do gotującej się wody wrzucam kaszę i gotuję max. 30 min.
Odstawiam do wystygnięcia.
Dynię kroję w kostkę i gotuję do miękkości, ok. 20 min.
Następnie również odstawiam do wystygnięcia.
Następnie kaszę, dynię i pozostałe składniki wrzucam do miski i miksuję.
W garnku zagotowuję wodę, kładę łyżką kluski i gotuję 1 min. od wypłynięcia.
Posypuję cynamonem.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 
 
piątek, 08 kwietnia 2016
Składniki (proporcje na 15 sztuk):
160 g kleiku ryżowego
1 banan, rozgnieciony widelcem
3 jajka
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
200 g masła
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku roztapiam masło.
Do miski wsypuję wszystkie składniki, dodaję masło. Mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę max. 20 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 
sobota, 02 kwietnia 2016
Składniki (proporcje na 8 sztuk):
150 g amarantusa ekspandowanego
1 banan, rozgnieciony widelcem
garść rodzynek
5 suszonych moreli, drobno pokrojonych
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju rzepakowego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koła.
Piekę max. 20 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 
piątek, 01 kwietnia 2016
Składniki (proporcje na 10 sztuk):
150 g kaszy jaglanej ekspandowanej
1 banan, rozgnieciony widelcem
garść suszonej żurawiny, drobno pokrojonej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju rzepakowego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koła.
Piekę max. 20 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!