Moja pasja...
czwartek, 30 maja 2013
Składniki:
400 g jogurtu bałkańskiego
ok. 100 ml mleka 
ok. 3-4 łyżek musli crunchy (LIDL)
ok. 3-4 łyżek mrożonych owoców leśnych (LIDL)
 
Sposób sporządzenia:
Jogurt przekładam do średniej miski i miksuję. Wkładam do zamrażalnika na ok. 2 godz.
Wyjmuję, miksuję i wkładam do zamrażalnika na ok. 2 godz.
I znowu miksuję i do zamrażalnika na 2 godz.
Do wysokiej szklanki przekładam na przemian jogurt i owoce leśne (rozmrożone), na wierzchu sypię musli crunchy.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
PS. Dobór składników do jogurtu absolutnie dowolny, zależy od tego co kto lubi :-)
 

niedziela, 26 maja 2013
Składniki:
ok. 300 g makaronu pełnoziarnistego (nitki)
1 średnia główka czosnku
1 średnia cebula
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
1 łyżka świeżego posiekanego oregano
2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
szczypka mielonego chili
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
starty ser do posypania
 
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 7-8 min.). Odcedzam.
Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam obrane i rozgniecione ręką ząbki czosnku, ok. 10-15 min.
Dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażam jeszcze ok. 5 min. 
Następnie dodaję bazylię, oregano, pietruszkę, chili i mieszankę pieprzów.
Mieszam przez chwilę, zdejmuję patelnię z ognia.
Ugotowany makaron przekładam do dużej miski i mieszam z sosem czosnkowo-cebulowo-ziołowym.
Przekładam na talerz, posypuję startym serem.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 

piątek, 24 maja 2013
Składniki:
stek
2 łyżki oliwy 
szczypta sól
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI  
 
Sposób przyrządzenia:
Stek przyprawiam solą i mieszanką pieprzów.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy. 
W zależności od tego, jaki rodzaj steku chcemy uzyskać to mięso smażymy z każdej strony po:
- 3-4 minuty - stek krwisty, różowy w środku i bardzo soczysty,
- 9-11 minut - stek półkrwisty,
- 13-15 minuty - stek dobrze wysmażony. 
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!  
 
 
czwartek, 23 maja 2013
Składniki:
300 g makaronu rurki
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki fasoli
1/2 puszki pomidorów
1 świeży pomidor
po 1/2 papryki - żółtej i czerwonej
1 średnia cebula
1 łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, czubryca czerwona i zielona
 
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 8 min.). Odcedzam.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wsypuję drobno posiekaną cebulę. Smażę ok. 5 min. 
Dodaję kukurydzę, fasolę i pomidory (wszystko z puszki), posiekane w drobną kostkę świeże pomidory i paprykę. Mieszam i smażę ok. 15 min.
Przyprawiam.
Dodaję ugotowany makaron, mieszam i przekładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
środa, 22 maja 2013
Składniki:
4 pszenne tortille (El Tequito)
1 podwójna pierś kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasoli chili (El Tequito)
2 pomidory
2 papryki - żółta i czerwona
1 średnia cebula
ok. 8-10 łyżek salsy dip medium - łagodny sos pomidorowy z warzywami (El Tequito)
przyprawy do smażenia kurczaka: sól, pieprz, bazylia, czubryca zielona i czerwona; dodatkowo łyzka oliwy

Składniki w większości kupione w ramach Tygodnia Meksykańskiego w LIDLU :-)

Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę i smażę ok. 15 min. na rozgrzanej oliwie. Przyprawiam.
Pomidory, paprykę i cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam do oddzielnych miseczek.
Kukurydzę odcedzam, przekładam do miseczki.
Fasolę razem z pikantnym sosem również przekładam do miseczki.
Tortille smażę na rozgrzanej suchej patelni, po 1 min. z każdej ze stron, przekładam na talerz.
Nakładam pozostałe składniki wedle uznania.

I zajadam.
Smacznego!
 
 
sobota, 18 maja 2013
Składniki:
250 g makaronu kokardki
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka groszku
1 czerwona cebula
10 pomidorów koktajlowych
1 puszka tuńczyka z oleju, w kawałkach
5 dużych liści świeżej bazylii
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
2 łyżki wody mineralnej
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI 
 
Sposób przyrządzenia
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 10 min.). Odcedzam.
Obraną cebulę kroję na cienkie piórka. Tuńczyka odcedzam i dzielę widelcem na kawałki.
Pomidory kroję na ćwiartki.
Jajka kroję w dosyć dużą kostkę.
Bazylię drobno siekam, groszek odcedzam.
Oliwę, sok z cytryny, wodę mineralna i pieprz mieszam tworząc sos.
Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję sos i delikatnie mieszam.
Nakładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
czwartek, 16 maja 2013
Składniki:
500 g gotowej mieszanki z drożdżami - chleb wieloziarnisty
100 g słonecznika łuskanego
400 ml letniej wody
10 g soli
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru 
tłuszcz do posmarowania formy 
bułka tarta
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wsypuję do miski i dokładnie miksuję przez ok. 4-5 min.
Ciasto przykrywam ręcznikiem i odstawiam na 20 min. w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Piekarnik rozgrzewam do temp. 220 stopni.
W międzyczasie smaruję formę keksową tłuszczem i posypuję bułką tartą.
Do wyrośniętego ciasta wsypuję słonecznik, mieszam i przekładam do formy.
Piekę 10 min. w temp. 220 stopni, następnie obniżam temp. do 200 stopni i piekę kolejne 50 min.
 
I zajadam, jeszcze ciepły. Z serkiem, bez serka, z masłem, bez masła. Obojętnie :-)
Smacznego! 
 
 
środa, 15 maja 2013
Składniki:
2 średnie wypatroszone dorady
2 puszki całych pomidorów bez skórki
8 ząbków czosnku
15 listków świeżej bazylii
2 łyżeczki tymianku 
1 łyżka oliwy
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta soli 
 
Sposób przyrządzenia:
Ryby doprawiam solą i pieprzem, w środek wkładam pokrojone w plasterki dwa ząbki czosnku, owijam folią aluminiową. Piekę ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam rozdrobniony przez wyciskarkę czosnek (pozostałe sześć ząbków), smażę parę minut. Dodaję pomidory z puszki, drobno posiekaną bazylię, tymianek i pieprz. 
Mieszam i smażę ok. 10-15 min.
Rybę i pomidory wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
niedziela, 12 maja 2013
Składniki:
2 średnie wypatroszone tilapie
8 małych pomidorów
3 duże ziemniaki 
1 duża cebula czerwona
10 szt. czarnych oliwek 
4 duże ząbki czosnku
1 pęczek szczypiorku 
ok. 5 łyżeczek tymianku  
120 ml białego wytrawnego wina
sok wyciśnięty z połowy cytryny
pół łyżeczki cukru
15 g przyrumienionej bułki tartej
1 łyżka oliwy
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta soli 
 
Sposób przyrządzenia:
Pomidory kroję na pół, umieszczam na ruszcie nad blachą do pieczenia i piekę 30 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 220 stopni.
Ziemniaki obieram, kroję na plastry o grubości 0,5 cm i gotuję 5 min. we wrzącej, osolonej wodzie. Odcedzam.
Cebulę kroję w piórka, czosnek wyciskam. Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję cebulę, czosnek i 3 łyżeczki tymianku. Smażę mieszając, aż cebula będzie miękka.
Ryby nacinam po obu stronach w trzech miejscach i doprawiam mieszanką pieprzów i solą.
Na dnie dużego, natłuszczonego naczynia żaroodpornego układam ugotowane ziemniaki, na nich cebulę z czosnkiem i ziołami. Następnie układam ryby, a wokół nich oliwki i pieczone pomidory, posypuję posiekanym szczypiorkiem i dwiema łyżeczkami tymianku. Całość polewam mieszanką wina, soku z cytryny i cukru. Posypuję zrumienioną bułką tartą.
Piekę bez przykrycia 50 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 150 stopni.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
sobota, 11 maja 2013
Składniki
3-4 kromki pieczywa (u mnie fitness)
2 jajka ugotowane na twardo
serek twarogowy z chrzanem do posmarowania
drobno posiekany szczypiorek (u mnie z doniczki na parapecie w kuchni)
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Pieczywo smaruję serkiem, nakładam pokrojone w plastry ugotowane jajka, posiekany szczypiorek, pieprz i sól.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
PS. Przepis wybitnie łatwy i niespecjalnie wyszukany ;-) ale za to jak fajnie wygląda i smakuje! 
 

 
1 , 2