Moja pasja...
wtorek, 27 maja 2014
Składniki:
300 g makaronu spaghetti tricolore
4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
1 papryczka chilli, drobno pokrojona
6 dużych listków świeżej bazylii, drobno pokrojonych
starty ser do posypania
2 łyżki oliwy
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
 
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 7-8 min.). Odcedzam.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek i papryczkę chili. 
Podsmażam ok. 1 min.
Dodaję makaron, bazylię i pieprz, mieszam.
Smażę przez kolejne 1-2 min.
Wykładam na talerz i posypuję startym serem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 18 maja 2014
Potrzebujemy:
3 litry świeżego mleka o krótkim terminie przydatności do spożycia (u mnie dwa litry 2% i jeden 3,2%)
15 łyżek soku z cytryn
2 łyżeczki soli ziołowej
1 łyżeczka oregano
 
Jak zrobić?
Mleko podgrzewam w garnku, aż zacznie się gotować.
Zmniejszam ogień i wlewam sok z cytryny.
Podgrzewam mleko jeszcze przez ok. 5 min., cały czas mieszając.
Durszlak wykładam bawełnianą ściereczką i przelewam mleko.
Następnie zwijam ściereczkę, formując z sera kulkę i dokładnie wyciskam.
Pozostawiam na ok. 5 min. to ostygnięcia.
Odwijam, wsypuję sól i oregano, mieszam.
Ponownie zwijam ściereczkę, tworząc z sera kulkę.
Zawiniątko przekładam do miski, przyciskam moździerzem (bo jest ciężki) i wstawiam do lodówki na min. 12 godz.
Z każdą kolejną godziną ser staje się coraz lepszy, więc im dłużej tym lepiej.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
Tagi: ser
20:23, ewzy , inne
Link Komentarze (1) »
niedziela, 11 maja 2014
Potrzebujemy:
1 opakowanie nasion na kiełki rzodkiewki
1 litrowy słoik 
1 kawałek gazy, ok. 15x15 cm
1 gumkę recepturkę
 
Jak hodować?
Zakupione nasiona wrzucamy do wyparzonego wcześniej wrzątkiem słoika i zalewamy letnią wodą do pełna. Na wierzch nakładamy gazę i przymocowujemy gumką.
Zostawiamy na 6 godzin.
Następnie wylewamy pozostałą wodę, czyli tą której nasiona nie wchłoną.
Następnego dnia ponownie zalewamy kiełki wodą (tym razem z kranu), energicznie wstrząsamy przez ok. 1 min. i zlewamy wodę.
Takie przepłukiwanie robimy naszym nasionkom minimum 2 razy dziennie przez 4 kolejne dni.
W trakcie upływu kolejnych dni będzie już widać malutkie wystające z ziarenek "ogonki" - to nasze kiełki!
Gdy wszystkie kiełki wyrosną wyjmujemy je ze słoika i dokładnie osuszamy. Trzymamy w lodówce przez kilka dni (nie więcej niż tydzień).
 
I zajadamy z kanapkami, sałatkami, sosami, zupami.
Smacznego!
 
 
sobota, 10 maja 2014
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
2 duże cebule, pokrojone w piórka
1 duży por, pokrojony w plasterki
450 g mrożonego szpinaku (LIDL)
250 g ricotty
100 g startego żółtego sera (u mnie edamski)
150 g suszonych pomidorów, pokrojonych na kawałki
2 duże jajka
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżka oliwy
 
Sposób przyrządzenia:
Szpinak rozmrażam przez 4 min. w kuchence mikrofalowej, w temp. 800 stopni. Studzę.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i por. Smażę 3 min.
Do miski wrzucam cebulę, por, szpinak, ricottę, ser, czosnek i jajka. Mieszam.
Ok. 2/3 ciasta francuskiego wykładam formę do tarty o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków. 
Na ciasto wykładam masę z miski. Na wierzch kładę suszone pomidory.
Całość przykrywam pozostałym ciastem francuskim.
Piekę 40 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 05 maja 2014
Składniki:
1 op. mieszanki sałat Fit&Easy Active
250 g wędzonej piersi kurczaka, pokrojonej w małe kawałki
150 g sera feta półtustego, pokrojonego w małą kostkę
250 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na połowę
50 ml oliwy
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cukru
 
Sposób przyrządzenia:
Warzywa i fetę wrzucam do miski i mieszam z dressingiem z oliwy, czosnku, oregano i cukru.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 01 maja 2014
Składniki:
4 pomidory rzymskie, pokrojone w ćwiartki
1 świeży ogórek, obrany i pokrojony w plastry
2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
ok. 20 szt. czarnych oliwek
250 g sera feta półtustego, pokrojonego w małą kostkę
100 ml oliwy
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka oregano
1/2 łyżeczki cukru
 
Sposób przyrządzenia:
Warzywa, oliwki i fetę układam na talerzu.
Polewam dressingiem z pomieszanej oliwy, czosnku, oregano i cukru.
 
I zajadam.
Smacznego!