Moja pasja...
wtorek, 19 maja 2015
Składniki:
ok 400 g schabu (5 kotletów), pokrojonych w małe kawałki
200 g fasolki szparagowej mrożonej
6 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
2 średnie cebule, drobno pokrojone
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 łyżki koperku
100 ml śmietany 12%
100 ml przecieru pomidorowego
1 kostka rosołowa drobiowa
600 ml wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka curry
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek, smażę 5 min. aż się zeszkli.
Dodaję ziemniaki i mięso. Smażę kolejne 5 min.
Następnie dodaję cukinię i curry. Mieszam i smażę 3-4 min.
Całość zalewam bulionem i dodaję przecier pomidorowy. Przykrywam i gotuję 20 min.
Dodaję fasolkę szparagową i gotuję max. 15 min.
Przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i wykładam na talerz.
Na wierzch kładę łyżkę śmietany i całość posypuję koperkiem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 03 maja 2015
Składniki:
3 placki tortilli (u mnie ze szpinakiem)
400 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
150 g żółtego sera, startego
2 małe cebule, obrane i drobno posiekane
2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i czosnek. Smażę ok. 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję mięso mielone, smażę ok. 10 min.
Następnie dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę i kukurydzę oraz pomidory z puszki.
Przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam.
Duszę pod przykryciem 15 min.
Placki tortilli przecinam na krzyż, tak aby powstały 4 trójkąty. Formę do muffinek wykładam tortillą tworząc miseczki. Do środka wkładam farsz.
Całość posypuję serem.
Piekę 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
 
I zajadam.
Smacznego!