Moja pasja...
sobota, 29 czerwca 2013
Składniki:
 
Ciasto:
1 kg mąki luksusowej
600 ml letniej wody
50 g drożdży
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki cukru
15 g soli
 
Dodatki:
250 g pomidorów cherry
ok. 15 listków świeżego oregano
ok. 10 suszonych pomidorów
3 czarne oliwki (bo zostały w słoiku)
 
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozpuszczam w szklance letniej wody.
Sól mieszam z ok. 100 ml letniej wody.
Mąkę przesiewam do dużej miski, na środku robię dziurkę, w którą wlewam drożdże, sól i oliwę, wsypuję cukier. Wyrabiam ciasto stopniowo dodając pozostałą wodę.
Gdy ciasto jest już gładkie i sprężyste miskę przykrywam bawełnianym ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce, na 60-70 min., do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozwałkowuję ciasto i przekładam na dobrze naoliwioną blachę do pieczenia.
Opuszkami palców robię w nim małe otwory, a następnie małym pędzelkiem zanurzonym w oliwie smaruję ciasto.
Na wierzch kładę dodatki: pomidory cherry i suszone (wcześniej na 10 min. zanurzone w oliwie) przekrojone na pół, drobno posiekane oregano i oliwki pokrojone w krążki.
Piekę 30 min. w 190 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
czwartek, 27 czerwca 2013
Składniki:
 
Beza:
4 białka
250 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
 
Krem mascarpone:
125 g mascarpone, schłodzonego
1 łyżka cukru wanilinowego
125 ml śmietanki kremowej (u mnie Łaciata 30%), schładzana

Owoce:
sezonowe, u mnie truskawki i czereśnie
 
Sposób przyrządzenia:
 
Beza:
Piekarnik nagrzewam do temp. 120 stopni (bez termoobiegu). 
Przygotowuję blaszkę, wykładam ją papierem do pieczenia i rysuję na nim okrąg o średnicy 20 cm.
Do miski wlewam białka i ubijam na pianę.
Stopniowo dodaję cukier, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji.
Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca.
Ubijam jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała.
Na koniec dodaję mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijam jeszcze przez minutę.
Pianę wykładam dużymi łyżkami na narysowany okrąg na papierze.
Wstawiam do piekarnika i piekę przez 30 minut w temp. 120 stopni. Następnie zmniejszam temperaturę do 100 stopni i piekę (suszę) bezę przez ok. 1,5 godziny. W trakcie suszenia co 20 min. uchylam piekarnik na ok. 10 min. żeby beza trochę "pooddychała" tlenem, dzięki czemu nie zrobi się brązowa.
Bezę można upiec dzień wcześniej. 
 
Krem mascarpone:
Do miski wkładam mascarpone, dodaję cukier wanilinowy i miksuję przez około pół minuty.
Następnie wlewam śmietankę i dalej ubijać przez około 1-2 minuty, do czasu aż masa zgęstnieje.
Krem wykładam delikatnie na bezę i dekoruję owocami.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
wtorek, 25 czerwca 2013
Składniki:
pół opakowania makaronu ryżowego (nitki)
5 szt. marchwi (średnich)
2 połówki piersi kurczaka lub 1 duża
przyprawy: chili, słodka papryka, oregano, bazylia, czubryca: zielona i czerwona, sól, pieprz
ok. 4 łyżek oleju rzepakowego
1/4 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:
Makaron przekładam do garnka i zalewam wrzątkiem. Przykrywam i odstawiam.
W międzyczasie obieram marchewki i kroję w półtalarki.
Pierś z kurczaka kroję w drobną kostkę.
Na dwóch patelniach rozgrzewam olej, na jedną wrzucam kurczaka, na drugą marchew.
Do kurczaka dodaję sól, pieprz, oregano, bazylię i zieloną czubrycę. Smażę ok. 15 min.
Marchew prażę i przyprawiam solą, papryką, chili i czerwoną czubrycą. Smażę ok. 15 min.
Gdy już się podsmaży dolewam wodę i duszę ok. 5 min.
Marchew wraz z sosem dodaję do mięsa i na końcu dodaję odcedzony makaron.
Mieszam i wykładam na talerz.

I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 23 czerwca 2013
Składniki:
2 bułki żytnie/pełnoziarniste/pszenne (wg uznania)
1/2 dużego pomidora, pokrojonego w kostkę
1/4 średniej białej cebuli, pokrojonej w kostkę
1/4 średniej czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę  
drobno posiekany szczypiorek
1 ząbek czosnku
szczypta oliwy 
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI 
 
Sposób przyrządzenia:
Bułki dzielę na połowę, następnie nacieram świeżym ząbkiem czosnku i skrapiam oliwą z oliwek.  
Nakładam pomidory i cebulę.
Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 stopni, wkładam bułki i piekę ok. 15 min.
Po wyjęciu z piekarnika bułki posypuję pieprzem i dekoruję szczypiorkiem.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
sobota, 22 czerwca 2013
Składniki:
2 średnie wypatroszone ostroboki aleksandryjskie
2 pomidory, pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
4 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
1/2 średniej cebuli, pokrojona w kostkę 
kilka gałązek koperku i pietruszki
ok. 10 różyczek brokułów
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta czubrycy czerwonej
1 łyżka oliwy

Sposób przyrządzenia:
Ostroboki myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram w środku i na zewnątrz solą z pieprzem.
Do ryb wkładam czosnek (2 ząbki), cebulę, posiekany koperek i pietruszkę. 
Następnie ryby nacieram z zewnątrz oliwą, z zewnątrz posypuję resztą koperku i pietruszki, zawijam w folię aluminiową i piekę ok. 40 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam czosnek, cebulę. Podsmażam.
Następnie dodaję pomidory i paprykę. Przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną czubrycą. Smażę jeszcze ok. 20 min.
Brokuły wrzucam na 5 min. do wrzącej, osolonej wody i gotuję. Odcedzam.
Wykładam wszystko na talerz. 
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
niedziela, 16 czerwca 2013
Składniki:
1 filet z pstrąga łososiowego
2 ząbki czosnku
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
 
Sposób przyrządzenia:
Filet nacieram solą i pieprzem.
Następnie na wierzch kładę pokrojony w plastry czosnek, zawijam w folię aluminiową i piekę ok. 20 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
Podaję z mrożoną mieszanką warzyw, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Tak, poszłam na łatwiznę tym razem :-) 
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
sobota, 15 czerwca 2013
Składniki:
2 średnie wypatroszone pstrągi tęczowe
2 pomidory, pokrojone w plastry
2 ząbki czosnku, pokrojone w plastry
1 duża cebula, pokrojona w kostkę 
kilka gałązek koperku i pietruszki
szczypta soli
pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
1 łyżka oliwy 
 
Sposób przyrządzenia:
Pstrągi myję, osuszam papierowym ręcznikiem i nacieram w środku i na zewnątrz solą z pieprzem.
Do ryb wkładam pomidory, czosnek, cebulę, posiekany koperek i pietruszkę. 
Wkładam do lodówki na 2 godziny, aby ryba przeszła smakami.
Następnie ryby nacieram z zewnątrz oliwą, zawijam w folię aluminiową i piekę ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
Składniki:
3 pojedyncze piersi kurczaka
500 g pieczarek
4 średnie marchewki
1 czerwona papryka
2 średnie cebule
150 g jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
szczypta słodkiej mielonej papryki
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
 
Sposób przyrządzenia:
Pierś z kurczaka kroję w podłużne paski i smażę ok. 15 min. na rozgrzanej oliwie. Przyprawiam solą i pieprzem.
Na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się już zeszkli dodaję pokrojoną marchewkę, pieczarki i paprykę.
Kiedy warzywa zmiękną doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Na koniec mieszam masę z jogurtem i dodaję usmażonego kurczaka.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 

czwartek, 13 czerwca 2013
Składniki:
3 pojedyncze piersi kurczaka
1 duża żółta papryka
1 duża zielona papryka
1 średnia cukinia
2 małe cebule 
150 g jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Mięso kroję w dużą kostkę i mieszam w misce z marynatą z jogurtu naturalnego, oliwy, posiekanego czosnku, soli i pieprzu. Wstawiam do lodówki na min. 30 min. 
Paprykę kroję w dużą kostkę, cukinię i cebulę w plasterki.
Warzywa nadziewam na patyczki na przemian z kurczakiem. 
I grilluję ok. 20 min. po każdej ze stron.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
niedziela, 02 czerwca 2013
Składniki:
1 kalafior (mały) 
4 jajka ugotowane na twardo 
pęczek kopru
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
4 małe ząbki czosnku 
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
 
Sposób przyrządzenia:
Kalafior i jajko trę na tarce o grubych oczkach.
Koper drobno siekam.
Jogurt, majonez, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz mieszam tworząc sos.
Wszystkie składniki przekładam do miski i zabieram na urodziny Ewy i Daniela :-)
 
I zajadamy.
Smacznego!
 
 
1 , 2