Moja pasja...
sobota, 28 czerwca 2014
Składniki:
 
Ciasto:
150 ml ciepłej wody
250 g mąki pszennej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cukru
15 g drożdży
 
Sos:
1/2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu 
 
Dodatki:
6 plastrów szynki delikatnej, łagodnie wędzonej (Biedronka)
150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
10 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na połowę
10 oliwek czarnych, przekrojonych na połowę
10 listków świeżej bazylii
1 łyżka oregano
 
Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto umieszczam, według kolejności jak wyżej, w formie do pieczenia chleba. 
W automacie ustawiam program ciasto zagniatane i po 1 godz. i 50 min. nagrzewania, mieszania, rośnięcia i wyjmuję ciasto. 
Wyrośnięte ciasto obsypuję mąką, rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Smaruję sosem pomidorowym, rysując okręgi, posypuję oregano, na wierzch kładę mozzarellę i 2/3 pomidorków.
Piekę 12 minut w 250 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika na środku pizzy układam szynkę. Na całości rozkładam oliwki, resztę pomidorów i bazylię.
 
I zajadam.
Smacznego!
 

środa, 25 czerwca 2014
Składniki:
250 g mozzarelli (2 kulki), pokrojonej w plasterki
3 średnie pomidory, pokrojone w plasterki
ok. 10 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta suszonej bazylii
 
Sposób przyrządzenia:
Na dużym talerzu układam na przemian pomidory i mozzarellę.
Na wierzch kładę liście bazylii.
Całość posypuję pieprzem, bazylią i polewam oliwą.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 21 czerwca 2014
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
450 g mrożonego szpinaku
5 średnich marchewek, obranych i pokrojonych w kostkę
1 średnia cebula, drobno pokrojona 
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
1 jajko
150 g żółtego sera, startego
150 ml mleka
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Ciasto francuskie wykładam do okrągłej formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków. Nakłuwam widelcem i piekę 10 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam marchew i smażę 5 min. Dodaję oregano, sól, pieprz, mieszam i smażę kolejne 5 min.
Następnie dodaję rozmrożony szpinak. Przykrywam i duszę kolejne 5 min.
Jajko mieszam z mlekiem, gałką, serem, solą i pieprzem.
Na gotowe ciasto wykładam farsz, całość polewam sosem.
Piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 09 czerwca 2014
Składniki:
1 średni brokuł
4 jajka
4 pomidory
 
Sos:
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
1 łyżeczka bazylii
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Jajka gotuję na twardo, studzę i kroję w ćwiartki.
Brokuł dzielę na różyczki, wrzucam do osolonego wrzątki i sparzam przez 2-3 min.
Pomidory kroję w ćwiartki.
W małej misce mieszam składniki na sos czosnkowy.
Na dużym talerzu lub w misce wykładam brokuły, jajka i pomidory. Polewam sosem i posypuję pieprzem i bazylią.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
PS. Sałatka nie powstałaby gdyby nie pomoc Dominiki, która ugotowała brokuła i jajka :-)
 
niedziela, 01 czerwca 2014
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy (400 g)
125 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki szczypiorku, drobno posiekanego
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Ciastem francuskim wykładam prostokątną formę o wym. 21,5 x 28 cm.
Nakłuwam ciasto widelcem. Piekę 12 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie odsączam tuńczyka i kukurydzę. Wrzucam do miski, dodaję mozzarellę, sól i pieprz. Mieszam.
Ciasto wyjmuję z piekarnika, wyrośnięty środek delikatnie dociskam dłonią. 
Następnie ciasto smaruję śmietaną, a na wierzch wykładam farsz.
Całość piekę jeszcze przez 15 minut.
Przed podaniem wierzch posypuję szczypiorkiem.
 
I zajadam.
Smacznego!