Moja pasja...
piątek, 24 czerwca 2016
Składniki:
3-4 liście sałaty lodowej, porwanej na kawałki
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego na kawałki
ok. 10 cm świeżego ogórka, pokrojonego na kawałki
150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
5-6 liści bazylii, porwanych na małe kawałki
1 łyżka oleju lnianego
szczypta soli ziołowej
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wsypuję do głębokiego talerza, dodajemy olej i przyprawy. Mieszam.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
 
wtorek, 21 czerwca 2016
Składniki:
200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w dużą kostkę
500 g pieczarek, pokrojonych w małe kawałki
120 g kaszy gryczanej
1 puszka pomidorów
1 średnia czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki oleju kokosowego
garść natki pietruszki, drobno posiekanej
garść świeżej bazylii, drobno posiekanej
szczypta soli
szczypta czubrycy zielonej
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, 15 min. Odcedzam i odstawiam.
Umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką oleju kokosowego i gotuję ok. 10 min.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam pozostały olej kokosowy, dodaję cebulę i podsmażam, aż się zeszkli. Dodaję kurczaka, przyprawiam solą i czubrycą i smażę ok. 10 min.
Następnie dodaję pieczarki, pomidory, pietruszkę i bazylię.
Duszę pod przykryciem ok. 10 min.
Na koniec dodaję ugotowaną kaszę. Mieszam.
 
I zajadam.
Smacznego!