Moja pasja...
piątek, 26 lipca 2013
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
250 g świeżego szpinaku
100 g fety
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki jogurtu greckiego
szczypta soli i pieprzu
szczypta słodkiej papryki
łyżka oliwy 
 
Sposób przyrządzenia:
Mięso dzielę na dwie części, pośrodku każdej nacinam kieszonkę.
Nacieram solą, pieprzem i papryką, delikatnie skrapiam oliwą i odstawiam do lodówki.
W międzyczasie szpinak dokładnie myję, osuszam, siekam i blanszuję kilka minut na rozgrzanym maśle.
Fetę rozdrabniam w misce, wciskam czosnek, dodaję jogurt, odrobinę pieprzu i wszystko razem mieszam.
Piersi nadziewam najpierw mieszanką fety, jogurtu, czosnku i przypraw, a następnie szpinakiem. Spinam wykałaczkami.
Przekładam do naczynia żaroodpornego i skrapiam oliwą.
Zapiekam ok. 30 min w 180 stopniach.
Podaję z kaszą jęczmienną. 
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
niedziela, 21 lipca 2013
Składniki:
200 g makaronu spaghetti (u mnie pełnoziarnisty)
250 g boczku wędzonego
370 g mąki 
3 jajka i 1 żółtko
100 g startego żółtego sera
5 łyżek jogurtu greckiego
150 g miękkiego masła 
2 ząbki czosnku
1 pomidor 
szczypta soli 
kilka listków bazylii
 
Sposób przyrządzenia:
Z mąki, masła, żółtka i szczypty soli zagniatam ciasto. I wykładam nim formę do tarty.
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 10 min.).
Boczek kroję w małą kostkę i podsmażam. Makaron łączę z boczkiem i wykładam na przygotowane ciasto.
Jogurt mieszam z jajkami, potartym żółtym serem i czosnkiem, też potartym.
Masę wylewam na makaron. Całość dekoruję pokrojonym w plasterki pomidorem i listkami bazylii.
Piekę 30 minut w 170 stopniach. 
 
I zajadam.
Smacznego!
 

 

niedziela, 14 lipca 2013
Składniki:
1 l mleka 3,2%
250 g kaszy manny
2 jajka, oddzielnie żółtka i białka
3 łyżki cukru
owoce leśne sezonowe wg uznania (jagody, maliny, porzeczki, jeżyny, borówki) 
 
Sposób przyrządzenia:
Mleko przelewam do garnka, dodaję cukier. Mieszam i zagotowuję.
Powoli dosypuję kaszkę i mieszam. 
Dodaję żółtka, w dalszym ciągu mieszając. 
Zdejmuję z gazu i dodaję ubite białka.
Przekładam na talerz.
Owoce leśne podgrzewam w mikrofali, żeby puściły sok i wykładam na kaszkę.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 13 lipca 2013
Składniki:
250 g ciecierzycy z puszki
500 g pieczarek
4 małe ziemniaki
750 ml wywaru wołowego
6 łyżek oliwy
1 łyżka masła 
2 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanego rozmarynu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta soli i pieprzu
2 kromki pełnoziarnistego chleba
 
Sposób przyrządzenia:
Umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 10 min. 
Trzy łyżki oliwy wlewam do dużego garnka i podgrzewam na średnim ogniu. Na rozgrzana oliwę wrzucam wyciśnięty czosnek oraz rozmaryn.
Smażę 2-3 min., póki czosnek nie nabierze złotego koloru.
Dodaję pieczarki i ziemniaki, doprawiam solą i pieprzem.
Całość zalewam bulionem i gotuję pod przykryciem 10-15 min., aż ziemniaki zmiękną.
Dodaję ciecierzycę. Gotuję jeszcze ok. 2-3 min.
Chleb kroję na kawałki i podsmażam na suchej patelni aż się zrumienią. 
Zupę rozlewam na talerz, skrapiam oliwą, posypuję natką pietruszki i dodaję grzanki.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
piątek, 12 lipca 2013
Składniki:
 
Ciasto:
1 kg mąki luksusowej
600 ml letniej wody
50 g drożdży
6 łyżek oliwy
2 łyżeczki cukru
15 g soli
 
Dodatki (wedle uznania, moje poniżej):
mięso mielone w sosie pomidorowym (zostało ze spaghetti)
300 g pieczarek
1 pomidor, pokrojony w plastry 
ok. 10-15 listków bazylii
10 plastrów sera, pokrojonego w kostkę
1 łyżka masła 
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI 
 
Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozpuszczam w szklance letniej wody.
Sól mieszam z ok. 100 ml letniej wody.
Mąkę przesiewam do dużej miski, na środku robię dziurkę, w którą wlewam drożdże, sól i oliwę, wsypuję cukier. Wyrabiam ciasto stopniowo dodając pozostałą wodę.
Gdy ciasto jest już gładkie i sprężyste miskę przykrywam bawełnianym ręcznikiem i odstawiam w ciepłe miejsce, na 70 min., do wyrośnięcia.
W międzyczasie umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 10 min. 
Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję i przekładam na dobrze naoliwioną blachę do pieczenia, następnie smaruję małym pędzelkiem zanurzonym w oliwie.
Na wierzch kładę dodatki: mięso mielone w sosie pomidorowym, pieczarki, pomidory, bazylię, pieprz i ser. 
Piekę 25 minut w 200 stopniach. 
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
czwartek, 11 lipca 2013
Składniki:
200 g makaronu tagliatelle (u mnie pełnoziarnisty)
8 cienkich plastrów boczku
300 g pieczarek
3 żółtka
200 ml gęstej śmietany 18%
2 łyżki grubo posiekanego szczypiorku
100 g startego parmezanu
2 łyżki masła 
 
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 10 min.).
W międzyczasie boczek, pokrojony na ok. 2 cm kawałki, podsmażam na rozgrzanym maśle, aż stanie się chrupiący.
Umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 10 min. 
Odcedzam makaron i przekładam do miski.
Następnie mieszam gorący makaron z żółtkami, śmietaną, parmezanem, boczkiem i pieczarkami.
Posypuję szczypiorkiem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
poniedziałek, 08 lipca 2013
Składniki:
1 kg świeżego bobu
ok. 30 g wędzonego boczku
kilka gałązek drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka masła 
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Bób wrzucam do garnka z zimną wodą i gotuję przez 20-25 min.
5 min. przed upływem tego czasu solę.
Boczek podsmażam na rozgrzanym maśle (czas wedle uznania, zależy jak bardzo ma być spieczony).
Bób odcedzam, przesypuję do miski, na wierzch kładę boczek i polewam sosem od smażenia.
Dekoruję pietruszką.
 
I zajadam.
Smacznego!