Moja pasja...
sobota, 26 lipca 2014
Składniki:
3 połówki piersi kurczaka
150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
5 pomidorów koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
1 średnia cebula, pokrojona w piórka
4 duże ząbki czosnku, przekrojone na pół
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
5 gałązek świeżego rozmarynu
szczypta oregano
szczypta pieprzu
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Piersi kurczaka obtaczam w marynacie z oliwy, oregano, pieprzu i soli. Wkładam do lodówki na min. pół godz.
Następnie do prostokątnej formy o wym. 21,5 x 28 cm wkładam kurczaka, cebulę, czosnek, pomidory, masło, mozzarellę i rozmaryn.
Piekę 30 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
środa, 23 lipca 2014
Składniki:
200 ml schłodzonego mleka (u mnie 3,2%)
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (u mnie Jacobs)
1 gałka lodów (u mnie waniliowo-czekoladowo-kawowe)
 
Sposób przyrządzenia:
Mleko i kawę mieszam w shakerze. Przelewam do wysokiej szklanki. 
Na wierzch kładę lody.
 
I piję.
Smacznego!
 
Ps. Do mrożonej kawy można dodać także: owoce (borówki, jagody, truskawki, maliny), czekoladę, likiery. Ilość składników nieograniczona :-)
 
niedziela, 20 lipca 2014
Składniki:
400 g makaronu świderki
1 puszka pomidorów
 
Sposób przyrządzenia:
Jako że u mnie nic się nie zmarnuje w przepisie na spaghetti polognese wykorzystuję farsz pozostały z przepisu na kieszonki z mięsem mielonym, papryką i fetą.
Przepis w linku poniżej:
http://kbk.blox.pl/2014/07/Kieszonki-z-miesem-mielonym-papryka-i-feta.html 
 
Na rozgrzaną patelnię wrzucam farsz i dodaję pomidory z puszki. Duszę pod przykryciem przez 10 min, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu 8 min.). Odcedzam.
Makaron wykładam na talerz i zalewam sosem. Mieszam.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 19 lipca 2014
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
500 g mięsa mielonego 
200 g sera feta, pokrojonego w małą kostkę
1 średnia czerwona papryka, pokrojona w małą kostkę
1 średnia cebula, drobno posiekana
szczypta czubrycy zielonej
szczypta oregano
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Mięso mielone podsmażam na patelni przez 10 min. Dodaję cebulę.
Smażę przez kolejne 10 min.
W międzyczasie z ciasta francuskiego wykrawam szklanką kółka.
Do usmażonego mięsa z cebulą dodaję paprykę, fetę i przyprawiam czubrycą, oregano i pieprzem. Mieszam.
Na środku każdego kółka z ciasta układam farsz, składam na pół i lekko sklejam brzegi.
Kieszonki smaruję z wierzchu żółtkiem.
Piekę 10 minut w 200 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 18 lipca 2014
niedziela, 06 lipca 2014
Składniki:
8 udek z kurczaka
1 średnia cebula, pokrojona w piórka
15 czarnych oliwek, pokrojonych w plastry 
2 łyżki kaparów, przekrojonych na połowę
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
2 łyżki bazylii, drobno posiekanej
1 puszka pomidorów
1 puszka groszku
125 ml bulionu drobiowego
125 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki octu z białego wina
3 łyżki oliwy
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i smażę kurczaka z obu stron aż się zrumieni, ok. 30 min.
Następnie przekładam kurczaka na talerz, a na tej samej patelni smażę cebulę, aż się zeszkli. Dodaję wino, ocet, bulion, pomidory z puszki i przecier. Duszę 10 min.
Do powstałego sosu ponownie wkładam kurczaka i duszę pod przykryciem 30 min.
W międzyczasie w garnku gotuję wodę. Do wrzątku wrzucam groszek. Gotuję na małym ogniu przez 10 min, aż stanie się miękki. Odcedzam.
Dodaję kapary, czosnek, zioła i łyżkę oliwy. Mieszam.
Zdejmuję pokrywę z patelni z sosem i łyżką zbieram tłuszcz z jego powierzchni. Dodaję oliwki.
Całość przekładam na talerz i podaję z groszkiem.
 
I zajadam!
Smacznego!
 
PS. Tak by to wyglądało jakbym przygotowała to danie sama, ale dostałam je pod ryjek jako obiad urodzinowy.
Dziękuję :-)