Moja pasja...
niedziela, 26 lipca 2015
Składniki:
500 g truskawek
200 g herbatników maślanych, pokruszonych
500 g serka mascarpone
300 g śmietany 30%, schłodzonej
1 opakowanie galaretki (u mnie o smaku truskawki z granatem i porzeczką - FRUGO, ale może być też truskawkowa)
250 g cukru
16 g cukru waniliowego, paczka
1 łyżka żelatyny
100 g masła, roztopionego
250 ml wody
 
Sposób przyrządzenia:
Herbatniki mieszam z roztopionym masłem i wykładam dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
W garnku zagotowuję wodę, zdejmuję z palnika, dodaję galaretkę i żelatynę. Mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
W wysokim naczyniu miksuję mascarpone, cukier i cukier waniliowy.
Truskawki blenduję i dodaję do galaretki. Odkładam parę sztuk do dekoracji.
Śmietanę ubijam na sztywną pianę, dodaję masę serową i galaretkę z truskawkami. Miksuję na najniższych obrotach na jednolitą masę.
Masę wykładam do tortownicy, na herbatniki. Dekoruję świeżymi truskawkami.
Wstawiam do lodówki na 2-3 godz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
 
sobota, 25 lipca 2015
Składniki (na 4 sztuki):
pieczywo (u mnie bułka paryżanka z TESCO, może być bagietka, bułka, kromka chleba)
sos do spaghetti napolitana (przepis tutaj: http://kbk.blox.pl/2013/11/Spaghetti-napolitana.html)
8 plastrów szynki, pokrojonych w drobną kostkę
8 mini kulek mozzarelli, pokrojonych w plastry
4 kostki sera grana padano (LIDL), potarte
ok. 10 liści bazylii
szczypta oregano
 
Sposób przyrządzenia:
Pieczywo kroję na pół, smaruję sosem.
Następnie kładę szynkę i sery. 
Posypuję oregano.
Piekę 10-15 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
Po upieczeniu dekoruję bazylią.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 20 lipca 2015
Składniki:
150 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka
2 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia
2 jajka
szczypta soli
cukier puder do posypania
 
Sposób przyrządzenia:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia. Mieszam.
Białka oddzielam od żółtek. 
Do żółtek dodaję mleko, olej i jajka. Mieszam.
Do białek dodaję sól i miksuję na sztywną pianę.
Wszystkie składniki łączę ze sobą, białka dodaję na końcu i delikatnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej, nakładam łyżką ciasto i smażę z obu stron aż się zrumieni.
Usmażone placuszki układam na ręczniku papierowym i odsączam z tłuszczu.
 
I zajadam oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
 
sobota, 11 lipca 2015
Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła, miękkiego
200 g jagód (mogą być inne, ulubione owoce)
3 jajka
 
Sposób przyrządzenia:
Do miski wsypuję cukier, dodaję jajka. Mieszam.
Następnie dodaję masło i mąkę. Mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładam do okrągłej formy o średnicy 23 cm.
Piekę 10 minut w 180 stopniach.
Następnie na wierzch wysypuję jagody i piekę jeszcze przez 10 minut.
I zajadam.
Smacznego!