Moja pasja...
poniedziałek, 26 sierpnia 2013
Składniki:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
250 g serka mascarpone
100 g herbatników maślanych
ok. 50 g kakao
 
Sposób przyrządzenia:
Czekoladę łamię na małe kawałki i rozpuszczam w kąpeli wodnej. Po rozpuszczeniu czekoladę zdejmuję z ognia, mieszam jeszcze przez 2 min. i odstawiam do wystygnięcia.
Herbatniki kruszę na małe kawałki.
Do przestudzonej czekolady dodaję serek mascarpone i herbatniki. Całość mieszam.
Całość wkładam na 15 min. do zamrażalki.
Kakao wsypuję co głębokiego talerza.
Ze schłodzonej masy wyrabiam kulki wielkości orzecha włoskiego i każdą obtaczam w kakao.
Następnie trufle wkładam do lodówki przynajmniej na 1 godz., żeby stwardniały.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
niedziela, 25 sierpnia 2013
Składniki:
400 g makaronu tagliatelle ze szpinakiem
450 g piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie paski
85 g migdałów obranych ze skórki
400 ml śmietany 18%
1 puszka pomidorów (u mnie dodatkowo z bazylią i oregano)
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekane
1 łyżka suszonego oregano
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy 
2 łyżki masła 
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i smażę ok. 5 min., dodaję czosnek i smażę kolejną minutę.
Następnie dodaję pomidory, przecier pomidorowy, natkę pietruszki, oregano, liście laurowe i cukier.
Doprowadzam do wrzenia i gotuję pod przykryciem 15 min. Zdejmuję garnek z ognia i wyjmuję liście laurowe.
Na patelni roztapiam masło, wrzucam kurczaka i migdały. Mieszam i smażę przez 10 min.
W międzyczasie w mały garnek wlewam śmietanę, doprowadzam do wrzenia i gotuję przez 10 min.
Śmietanę wlewam do kurczaka, mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Zdejmuję z ognia.
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 10 min.). Odcedzam.
Przekładam na talerz, polewam sosem pomidorowym, na wierzch kładę kurczaka duszonego w śmietanie.
Dekoruję pomidorami koktajlowymi.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 18 sierpnia 2013
Składniki:
250 g ryżu do sushi
4 arkusze prażonych alg morskich
pasta wasabi 
1 świeży ogórek
2 płaty papryki konserwowej
100 g łososia wędzonego
7 łyżeczek octu ryżowego
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli 
mata bambusowa 
 
Sposób przyrządzenia:
Ryż płuczę na sitku, tak długo aż woda będzie przezroczysta, a ryż biały.
Następnie wsypuję ryż do garnka, zalewam wodą, przykrywam i odstawiam na 25 min.
Po upływie tego czasu jeszcze raz przelewam świeżą wodą, 1,5 cm więcej niż poziom ryżu.
Gotuję pod przykryciem na małym ogniu, aż zacznie wrzeć. Zmniejszam ogień i gotuję, w dalszym ciagu pod przykryciem, 15 min.
Następnie gaszę ogień i zostawiam na ciepłym palniku na kolejne 15 min.
Po upływie tego czasu przekładam ryż do drewnianej miski i odstawiam do wystygnięcia.
W międzyczasie w małym garnuszku podgrzewam ocet, cukier i sól. I pozostawiam do wystygnięcia.
Ogórka i paprykę kroję w cienkie, podłużne słupki.
Zimny ryż mieszam drewnianą łyżką z octem, cukrem i solą.
Lekko zwilżony płat alg morskich układam na macie bambusowej. Na nim układam cienką warstwę ryżu, zostawiając z każdej ze stron ok. 1,5 cm wolnego miejsca.
Na ryż nakładam bardzo cienki pasek wasabi (ok. 1,5-2 cm od brzegu ryżu), następnie, w tej samej linii, układam warzywa i kawałki łososia.
Roluję sushi w roladkę używając maty, lekko dociskając.
Odwijam matę i kroję roladę w poprzek na ok. 2 cm krążki.
Podaję z sosem sojowym i oczywiście w towarzystwie pałeczek.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
sobota, 17 sierpnia 2013
Składniki:
400 g ryżu Arborio (do risotto)
100 g kiełbasy chorizo w plastrach
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 l soku pomidorowego
ok. 20 listków bazylii
40 g startego sera typu parmezan
3 łyżki oleju rzepakowego
1 suszona papryczka chili
szczypta soli
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewam olej rzepakowy. Cebulę drobno siekam i smażę ok. 5 min. na oleju. Plastry chorizo kroję w ćwiartki i dodaję do cebuli, smażyć kolejnych 5 min. Paprykę kroję w małą kostkę, dorzucam na patelnię i podsmażam.
Następnie dosypuję ryż, mieszam i smażyć aż ryż stanie się przezroczysty. Porcjami wlewam sok pomidorowy, czekam aż zostanie wchłonięty przez ryż. I wlewam kolejne porcje.
Bazylię drobno siekam, dodaję do ryżu, doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz drobno posiekaną suszoną papryczką chili.
Na koniec dodaję parmezan. Mieszam.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 15 sierpnia 2013
Składniki:
 
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g miękkiego masła
1 żółtko
60 ml wody
szczypta soli
 
Nadzienie:
400 g pieczarek
1 por
100 g startego żółtego sera 
200 ml śmietany 18%
3 jajka
2 łyżki masła
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI

Sposób przyrządzenia:
Na blat wysypuję mąkę, dodaję sól i masło. Całość siekam nożem by rozdrobnić masło, następnie dodaję żółtko i wodę i zagniatam, aż będzie gładkie. 
Chowam do lodówki na pół godziny.
Po upływie tego czasu rozwałkowuję ciasto, przekładam do formy do tarty (średnica 27 cm), nakłuwam widelcem kilka otworów i piekę 15 min. w temp. 200 stopni.
W międzyczasie umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 10 min. 
Następnie na patelni, na średnim ogniu stapiam kolejną łyżkę masła i podsmażać przez 5 min. pokrojony w talarki por. 
Jajka wbijam do miski, dodaję śmietanę, doprawiam gałką, solą i pieprzem. Mieszam przez kilka minut, dodaję starty ser i ponownie mieszam.
Na upieczone ciasto wykładam warstwę pora i pieczarek, polewam jajkami ze śmietaną i serem.
Piekę 30 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni. 

I zajadam.
Smacznego!
 
Składniki:
5 szt. parówek dorbiowych
1 puszka pomidorów
1/2 pęczka posiekanej pietruszki
ok. 10 listków świeżej bazylii
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI 
 
Sposób przyrządzenia:
Pomidory gotuję przez ok. 10 min., dodaję bazylię, przyprawiam solą i pieprzem.
W międzyczasie kroję parówki na kawałki (wedle uznania) i podgrzewam ok. 5 min. we wrzącej wodzie. 
Mieszam wszystkie składniki.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
wtorek, 13 sierpnia 2013
Składniki:
2 średnie wypatroszone leszcze
1 mały por, pokrojony w talarki
1 średnia cebula, pokrojona w piórka
1 czerwona papryka, pokrojona w paski
1 zielona papryka, pokrojona w paski
sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
 
Sposób przyrządzenia:
Ryby myję, kroję w dzwonka, przyprawiam solą i pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny i odstawiam do lodówki na ok. 30 minut. 
Pory, cebulę, papryki wrzucam do miski, przyprawiam solą i pieprzem, skrapiam oliwą i mieszam.
Do naczynia żaroodpornego wkładam warzywa, następnie na wierzch wykładam rybę.
Na całość kładę wiórki masła. 
Piekę 40 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni. 
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 05 sierpnia 2013
Składniki:
250 g mielonego mięsa wołowego
1 żółtko
1 średnia, drobno posiekana cebula
1 duży, drobno pokrojony ogórek kiszony
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI 
 
Sposób przyrządzenia:
Bardzo skomplikowany - mieszam wszystkie składniki i przyprawy.
 
I zajadam ze świeżym chlebem.
Smacznego!
 
 
niedziela, 04 sierpnia 2013
Składniki:
1 dynia (o średnicy ok. 20 cm)
7 szt. małych ziemniaków
1 duża cebula
2 ząbki czosnku 
2 kostki rosołowe - warzywne
1 suszona papryczka chilli 
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki kminu rzymskiego 
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
1 łyżka oliwy
 
Sposób przyrządzenia:
Dynię i ziemniaki obieram i kroję w drobną kostkę. Wrzucam do garnka i zalewam litrem zimnej wody. Dodaję kostki rosołowe i gotuję do miękkości, ok. 15 min.
Na łyżce oliwy smażę pokrojoną w drobną kostkę cebulę i wyciśnięty czosnek.
Jak cebula z czosnkiem się zrumienią, przesypuję do garnka z dynią i ziemniakami.
Dodaję przyprawy i drobno pokrojoną papryczkę, bez ziaren. Mieszam.
Następnie całość miksuję blenderem.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
Ps. Pestki z dyni oczywiście już się suszą, bo nic się u mnie nie zmarnuje :)
 
 
piątek, 02 sierpnia 2013
Składniki:
1 puszka tuńczyka w oleju
1 duża papryka
300 g trójkolorowego makaronu z pszenicy twardej ze szpinakiem i pomidorami (LIDL) 
czarne oliwki - 50 gramów
70 g zielonych oliwek
50 g suszonych pomidorów
400 ml jogurtu greckiego
50 g startego żółtego sera
1 brokuł świeży 
szczypta zielonej i czerwonej czubrycy
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI 
 
Sposób przyrządzenia:
Paprykę kroję w kostkę. Brokuł dzielę na różyczki i gotuję przez 2-3 min. w osolonej wodzie.
Odcedzam i studzę w zimnej wodzie.
Mieszam warzywa z ugotowanym wcześniej na półtwardo makaronem (zgodnie z przepisem na opakowaniu 6 min.), oliwkami, pomidorami, tuńczykiem (bez oleju) i przyprawami. 
Następnie wszystkie składniki przekładam do żaroodpornego naczynia, zalewam jogurtem i mieszam.
Piekę 20 minut w 200 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!