Moja pasja...
niedziela, 31 sierpnia 2014
... najlepszego wszystkim Blogom i Blogerom :-)
 
Składniki:
2 duże pory, pokrojone w plasterki
5 małych ziemniaków, obranych i pokrojonych w małą kostkę
50 g sera z niebieską pleśnią, drobno pokrojonego
garść groszku ptysiowego
1/2 pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego
1 l bulionu warzywnego lub 2 kostki rosołowe warzywne na 1 l gorącej wody
50 ml śmietany kremówki
2 łyżki masła
szczypta bazylii
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozgrzewam masło, dodaję por i ziemniaki. Smażę 5 min. cały czas mieszając.
Zalewam bulionem, przykrywam i gotuję aż warzywa zmiękną, ok. 10-15 min.
Dodaję ser i szczypiorek, doprawiam bazylią, gałką, solą i pieprzem. Mieszam i gotuję jeszcze 2-3 min.
Zupę rozlewam do talerzy, na wierzch kładę łyżkę śmietany i groszek ptysiowy.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 24 sierpnia 2014
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
1 opakowanie ciasta francuskiego XXL (375 g)
500 g pieczarek, drobno pokrojonych
5 średnich ziemniaków
1 puszka czerwonej fasoli
3 małe cebule, drobno pokrojone
1 żółtko
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
 
Sposób przyrządzenia:
 
Farsz:
Pieczarki wrzucam do garnka z masłem i gotuję 10 min. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu.
Ziemniaki gotuję (w mundurkach) w osolonej wodzie przez ok. 20 min. Odcedzam, studzę i kroję na małe kawałki.
Cebulę smażę na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli
Do miski wrzucam pieczarki, ziemniaki, fasolę (bez zalewy) i cebulę. Doprawiam solą i pieprzem. Mieszam.
 
Pierożki:
Ciasto francuskie kroję na kwadraty (6 sztuk). Na środku każdego kwadratu układam łyżkę farszu. Składam kwadraty ciasta po przekątnej lub na pół i dokładnie sklejam brzegi.
Pierożki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu smaruję je rozkłóconym żółtkiem.
Piekę 12-15 minut w 180 stopniach.
 
 
Tarta:
Ok. 2/3 ciasta francuskiego (XXL) wykładam formę do tarty o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków. 
Na ciasto wykładam pozostały farsz.
Całość przykrywam pozostałym ciastem francuskim.
Piekę 25 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 17 sierpnia 2014
Składniki:
5 średnich ziemniaków
1 duża marchew
3 małe cebule, pokrojone w piórka
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
szczypta oregano
szczypta czubrycy zielonej
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
2 łyżki oleju rzepakowego
 
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki i marchew gotuję 15 min. w osolonej wodzie (bez obierania). Odcedzam
W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek. Smażę 5-7 min.
Ziemniaki i marchew kroję w grube plastry.
Prostokątną formę o wym. 21,5 x 28 cm wykładam na przemian ziemniaki i marchew. 
Na wierzch wykładam cebulę z czosnkiem, wraz z pozostałym olejem.
Posypuję oregano, czubrycą i pieprzem.
Piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 12 sierpnia 2014
Składniki:
4 duże tortille
4 łyżki majonezu
16 plastrów polędwicy wędzonej z kurczaka
16 plastrów sera gouda
1 czerwona papryka, pokrojona w słupki
1 łyżka bazylii
 
Sposób przyrządzenia:
Tortille smaruję majonezem.
Na każdą wykładam po 4 plastry szynki i sera oraz po 5 słupków papryki. 
Posypuję bazylią.
Zawijam w rulon i obtaczam folią spożywczą.
Wkładam do lodówki na min. 30 min.
Następnie kroję na kawałki o grubości 1,5 - 2 cm.
W każdy kawałek wbijam wykałaczkę.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 08 sierpnia 2014
Składniki:
500 g zielonej fasolki szparagowej
1 puszka pomidorów
1 średnia cebula, drobno pokrojona
1 duży ząbek czosnku, drobno pokrojony
2 łyżki oliwy
10 listków bazylii, drobno posiekanej
1 łyżka oregano
1 łyżeczka soli
szczypta czubrycy zielonej
szczypta czubrycy czerwonej
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę wrzucam do garnka z zimną wodą, dodaję sól i gotuję przez 40 min.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i czosnek. Smażę 5-7 min.
Następnie dodaję pomidory, bazylię i przyprawy. Mieszam i dusze pod przykryciem 15 min.
Odcedzam ugotowaną fasolkę, wykładam na talerz i mieszam z sosem pomidorowym.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 03 sierpnia 2014
Składniki:
4 kotleciki jagnięce
8 młodych marchewek
20 młodych ziemniaków
3 łyżki oliwy
2 łyżki świeżego rozmarynu, drobno posiekanego
2 łyżki świeżej mięty, drobno posiekanej
1 łyżka suszonego tymianku
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
ok. 1 łyżka czubrycy zielonej
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Do małej miski wlewam oliwę. Dodaję rozmaryn, miętę, tymianek, czosnek, sól i pieprz. Mieszam
Nacieram dokładnie kotleciki marynatą, odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę.
W międzyczasie dokładnie myję ziemniaki i marchew. Wrzucam do garnka z zimną, osoloną wodą i gotuję 30 min.
Następnie ziemniaki i marchew kroję w ćwiartki, przyprawiam czubrycą i piekę w piekarniku 20 minut w 180 stopniach.
Kotleciki smażę na patelni 6 min. z każdej strony.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 01 sierpnia 2014
Potrzebujemy (na 3-litrowy słoik):
26 szt. ogórków gruntowych
3 szt. ok. 10 cm korzeni chrzanu, obrane i pokrojone w 5 cm słupki
4 duże ząbki czosnku, pokrojone w grube plastry
1 spory pęk kopru
2 liście winogron
3 litry gotowanej wody, lekko przestudzonej
3 łyżki soli kamiennej
 
Jak zrobić:
Na dno słoika wkładam 1/3: gałązek kopru, chrzanu, czosnku i jeden liść winogron.
Następnie wkładam połowę ogórków, dokładnie umytych.
Kolejno 1/3: gałązek kopru, chrzanu, czosnku i pozostałe ogórki.
Na wierzch wkładam pozostałe gałązki kopru, chrzanu, czosnku i liść winogron.
Całość zalewam wodą wymieszaną z solą.
Zakręcam słoik i stawiam w chłodne miejsce.
 
I czekam... z 3 dni
 
Tagi: czosnek
21:08, ewzy , inne
Link Komentarze (1) »