Moja pasja...
niedziela, 09 sierpnia 2015
Składniki:
 
Ciasto:
300 g m±ki pszennej
190 ml ciepłego mleka 3,2%
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy
10 g drożdży
 
Sos:
sos do spaghetti napolitana (przepis tutaj: http://kbk.blox.pl/2013/11/Spaghetti-napolitana.html)
 
Dodatki:
500 g polędwiczek z kurczaka, pokrojonych w małe kawałki
300 g pieczarek
200 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
150 g gorgonzoli, potartej
10 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na połowę
gar¶ć ¶wieżych li¶ci szpinaku
1 łyżka oliwy
szczypta oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrz±dzenia:
Drożdże mieszam w kubku ze 100 ml mleka, dodaję cukier i 2 łyżeczki m±ki. Ponowie mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
M±kę przesiewam do miski, dodaję resztę mleka, sól, pieprz, oliwę i drożdże.
Wyrabiam ciasto, przez ok. 15 minut.
Przykrywam ¶ciereczk± i odstawiam na 1,5 godz. do wyro¶nięcia.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę (1 łyżka) i podsmażam kurczaka przez ok. 10 min.
Przyprawiam sol± i pieprzem.
Umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżk± masła i gotuję ok. 10 min. 
Blachę wykładam papierem do pieczenia (u mnie prostok±tna o wymiarach 40x40 cm).
Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę.
Smaruję sosem pomidorowym. Na wierzch kładę sery, kurczaka i pomidory.
Piekę 15 minut w 200 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika na pizzy układam ¶wieży szpinak.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
¶roda, 05 sierpnia 2015
Składniki:
ok. 400 g czerwonych porzeczek, oderwane od gronek
250 g m±ki pszennej + 3 łyżeczki + 3 łyżki
200 g masła, zimnego
200 g cukru
50 g cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
 
Sposób przyrz±dzenia:
Żółtka oddzielam od białek.
M±kę wsypuję do miski, dodaję pokrojone w kostkę masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Miksuję przez ok. 5 min. Dodaję żółtka i miksuję jeszcze przez 2 min.
Następnie zagniatam ciasto i wylepiam nim okr±gł± formę o ¶rednicy ok. 25 cm.
Wstawiam do lodówki na czas nagrzania piekarnika do temp. 170 stopni.
Piekę 15 minut.
W międzyczasie białka ubijam na sztywn± pianę, następnie stopniowo dodaję cukier, szczyptę soli i m±kę (3 łyżeczki). Miksuję do uzyskania gęstej piany.
Porzeczki mieszam z 3 łyżkami m±ki.
Na podpieczony spód wykładam porzeczki, na wierzch kładę bezę.
Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Następnie zmniejszam temp. do 50 stopni i suszę beze jeszcze przez 15-20 minut.
 
I zajadam.
Smacznego!