Moja pasja...
sobota, 28 września 2013
Składniki:
6 pszennych tortilli
300 g pieczarek
150 g świeżego szpinaku
30 g suszonych pomidorów
pół puszki groszku
1 kulka mozzarelli
1 łyżka oliwy
1 łyżka ziół prowansalskich
szczypta soli i pieprzu
 
Sos:
150 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
szczypta czubrycy
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 10 min. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Groszek odcedzam.
Pomidory i mozzarellę kroję na małe kwadraty.
Szpinak płuczę i dokładnie osuszam.
Jogurt naturalny, dodaję wyciśnięty czosnek i przyprawiam solą, pieprzem i czubrycą. Mieszam i odstawiam sos na chwilę do lodówki.
Na połowie tortilli kładę szpinak, pieczarki, groszek, suszone pomidory i mozzarellę. Placek składam na pół i kładę na rozgrzaną, suszą patelnię i obsmażam przez 1 min. po każdej ze stron.
Wykładam na talerz i polewam sosem czosnkowym.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
środa, 25 września 2013
Składniki:
2 pszenne tortille
5 parówek z indyka
200 g kukurydzy konserwowej
200 ml soku pomidorowego
3 jajka
50 ml mleka
6 plastrów żółtego sera + 2 łyżki potartego
1 ząbek czosnku
łyżka oleju rzepakowego
łyżeczka bazylii
łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Parówki kroję w plasterki i podsmażam na rozgrzanym oleju.
Dodaję odcedzoną kukurydzę konserwową, sok pomidorowy oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
Doprawiam solą i pieprzem, mieszam i duszę ok. 15 min.
W misce mieszam jajka z mlekiem i potartym serem.
Na dno formy do tarty (średnica 23 cm) wykładam tortillę.
Dodaję połowę farszu i zalewam połową jajka z serem.
Przykrywam drugą tortillą i wyłożyć na niej resztę składników.
Na wierzch kładę kawałki sera, całość posypuję oregano i bazylię.
Piekę 30 min. w 160 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 24 września 2013
Składniki:
1,5 kg marchwi
1 duża cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
2 kostki rosołowe, warzywne
łyżka curry
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
 
Sposób przyrządzenia:
Marchew obieram i kroję w małą kostkę. Wrzucam do garnka, zalewam zimną wodą (równo z powierzchnią marchwi), dodaję kostki warzywne, gotuję aż marchew zmięknie, ok. 25 min.
W międzyczasie kroję cebulę w drobną kostkę i podsmażam na patelni, aż się zeszkli.
Do miękkiej marchewki dodaję cebulę. Przyprawiam curry, solą i pieprzem.
Następnie całość miksuję blenderem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
Ps. To zupy można dodać papryczkę chili.
 
sobota, 14 września 2013
Składniki:
700 g mięsa mielonego
2 puszki pomidorów
3 jajka
1 pęczek natki pietruszki
2 bułki
3 ząbki czosnku
1 płaska łyżka gałki muszkatołowej
mleko do namoczenia bułek (ok. pół szklanki)
mąka do obtoczenia mięsa (ok. pół szklanki)
tarta bułka do obtoczenia mięsa (ok. pół szklanki)
6 łyżek oliwy
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Bułki przekrajam na pół i maczam w mleku.
Do mielonego mięsa dodaję drobno posiekaną pietruszkę, wyciśnięty czosnek, jajka, środek bułek namoczonych w mleku, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Z mieszanki formuję kulki, obtaczam je w mieszance mąki z tarta bułką i smażę na rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią (ok. 20 min.).
Następnie dodaję pomidory z puszki i duszę wszystko na małym ogniu przez kolejne 20 min.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
wtorek, 10 września 2013
Składniki:
1 puszka białej fasoli
1 duża cebula
2 średnie marchewki
6 małych ziemniaków
1 mała cukinia
3 łodygi selera naciowego
pół pęczka natki pietruszki 
150 g boczku 
1 puszka pomidorów  
1/2 dużej kapusty włoskiej
2 duże ząbki czosnku
3 listki szałwii
4 kromki chleba
700 ml wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Fasolę gotuję w osolonej wodzie z czosnkiem (w całości) i pokrojoną szałwią. Fasolę przecedzam, wodę z czosnkiem pozostałą po gotowaniu odstawiam, gdyż będzie później potrzebna. 
Na patelni rozgrzewam oliwę i podsmażam pokrojone w kawałki: cebulę, seler naciowy, marchew, natkę pietruszki i boczek.
Doprawiam solą i pieprzem.
Po ok. 10 min. dodaję pomidory oraz pokrojone ziemniaki, cukinię i poszatkowaną kapustę.
Kiedy warzywa zaczną wrzeć dodaję wodę i czosnek z gotowania fasoli.
Gotuję na małym ogniu przez 1 godz., aż warzywa będą miękkie.
Chleb podsmażam na suchej patelni aż się zrumieni.
Następnie do głębokich talerzy wkładam po kawałku przypieczonego chleba i zalewam gorącą zupą.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
niedziela, 08 września 2013
Składniki:
320 ml wody
2 łyżki masła
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki cukru
600 g mąki typ 550
100 g drożdży 
30 g suszonych pomidorów
125 g sera brie naturalnego
10 listków bazylii
szczypta suszonego oregano 

Sposób przyrządzenia:
Wodę, masło, sól, cukier, mąkę, bazylię, oregano i drożdże (w kolejności jak wyżej) umieszczam w formie do pieczenia.
Następnie maszyna do pieczenia chleba nagrzewa się, miesza, ciasto rośnie, miesza, ciasto rośnie, a potem się piecze.
Po usłyszeniu sygnału nakazującego dodanie dodatkowych składników dodaję pokrojony w kostkę ser i suszone pomidory (wcześniej zanurzone we wrzątku przez 5 min., odcedzone i pokrojone w kostkę).
Po 3 godz. i 18 min. wyjmuję ok. 1.000 g chleb.

I zajadam.
Smacznego!
 
 
No i kanapulka ze świeżo upieczonym chlebem :-)
 
 
sobota, 07 września 2013
Składniki:
250 g ciasta francuskiego (opakowanie)
2 duże marchewki
1 średnia cebula
4 duże pieczarki (lub 8 małych)
5 plastrów żółtego sera
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki wrzątku
szczypta soli i pieprzu
1 jajko
1 opakowanie Party Dipu czosnkowego Prymat  
5 łyżek majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 opakowanie Party Dipu meksykańskiego Prymat
5 łyżek ketchupu
15 ml wody
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie warzywa obieram i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam oliwę i smażę cebulę, aż się zeszkli. 
Dodaję marchewkę, pieczarki i pół szklanki wrzątku. Gotuję aż warzywa zmiękną, ok. 20 min.
W międzyczasie przygotowuję dipy. Do zawartości opakowania dipu czosnkowego dodaję majonez i jogurt. Mieszam. Natomiast do dipu meksykańskiego dodaję ketchup i wodę. Mieszam. Tak przygotowane dipy wstawiam do lodówki.
Warzywa na patelni doprawiam solą i pieprzem. 
Jeżeli na patelni pozostał płyn, odlewam go.
Do warzyw dodaję ser pokrojony w kostkę. Mieszam dokładnie.
Ciasto francuskie kroję na kwadraty o boku około 7 cm. Na środku każdego kwadratu układam łyżkę warzyw. Składam kwadraty ciasta po przekątnej lub na pół i dokładnie sklejam brzegi.
Rożki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu smaruję je rozkłóconym jajkiem.
Piekę 10 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni, następnie przez 10 minut w temp. 180 stopni, aż się zarumienią.
 
Maczam w dipach i zajadam.
Smacznego! 
 
 
 
środa, 04 września 2013
Składniki:
250 ml wody
150 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
500 g mąki typ 550
75 g drożdży 
2 garście ziaren słonecznika
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składnki (w kolejności jak wyżej) umieszczam w formie do pieczenia.
Następnie maszyna do pieczenia chleba nagrzewa się, miesza, ciasto rośnie, miesza, ciasto rośnie, a potem się piecze.
A ja po 3 godz. i 21 min. wyjmuję ok. 1.000 g chleb.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
wtorek, 03 września 2013
Składniki:
350 ml maślanki
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
540 g mąki typ 550
4 łyżki drobno posiekanej pietruszki
75 g drożdży

Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składnki (w kolejności jak wyżej) umieszczam w formie do pieczenia.
Następnie maszyna do pieczenia chleba nagrzewa się, miesza, ciasto rośnie, miesza, ciasto rośnie, a potem się piecze.
A ja po 3 godz. i 5 min. wyjmuję ok. 1.000 g chleb.

I zajadam.
Smacznego!
 
 
niedziela, 01 września 2013
Jakiś czas temu zakupiłam książkę Aleksandry Seghi "Smaki Toskanii".
No i pomysł jest taki, żeby przyrządzić wszystkie potrawy w niej zawarte.
W sumie 64 przepisy na przystawki, dania główne, dodatki do dań i desery.
Spore wyzwanie, ale nie niemożliwe do zrealizowania :-)
 
Wkrótce na blogu przepisy kulinarne pełne słońca i miłości.
Na pierwszy ogień pójdzie... zupa! :-)