Moja pasja...
niedziela, 21 września 2014
Składniki:
1 mała bagietka
2 jajka
4 plastry sera, pokrojone w słupki
3 małe pomidory, pokrojone w kostkę
2 cebule, drobno posiekane
4 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry
4 małe marchewki, pokrojone w kostkę
5 dużych liści świeżej bazylii, drobno posiekane
5 łyżek oliwy
200 ml wody
1 łyżka bazylii
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam cebulę i smażę aż się zeszkli. Dodaję pomidory, seler, marchewkę, bazylię suszoną i świeżą i sól. Zalewam wodą, mieszam i duszę pod przykryciem ok. 20 min., aż warzywa zmiękną.
Bagietkę, pokrojoną na kawałki podsmażam na suchej patelni aż się zrumieni.
Na tej samej patelni rozbijam jajka i ścinam je lekko po każdej ze stron (stopień ścięcia białka i żółtka zależy od upodobań).
Następnie do głębokich talerzy wkładam po 2 kawałki przypieczonej bagietki, posypuję serem i zalewam gorącą zupą.
Na wierzch kładę jajko.
 
I zajadam.
Smacznego!