Moja pasja...
sobota, 26 października 2013
Składniki:
2 duże pory, pokrojone w cienkie plasterki
1/2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w drobną kostkę
2 małe cebule, obrane i pokrojone w drobną kostkę
150 g szynki wędzonej, pokrojonej w kostkę
60 g startego sera, u mnie mieszanka goudy z ementalerem
90 ml słodkiej 18% śmietany
2 łyżki masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 liście laurowe
2 kostki bulionu drobiowego
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozpuszczam masło, dodaję szynkę i smażę ok. 5 min., aż się zrumieni.
Dodaję cebulę, smażę 3-4 min., dodaję ziemniaki i smażę kolejne 2-3 min.
Całość zalewam 1,5 l gorącej wody i dodaję kostki drobiowe.
Następnie dodaję pory i liście laurowe. Mieszam i doprowadzam do wrzenia.
Gotuję na wolnym ogniu jeszcze przez 15 min., aż warzywa zmiękną.
Dodaję śmietanę i gałkę muszkatołową, doprawiam pieprzem. Posypuję startym serem.
Rozlewam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 25 października 2013
Składniki:
1 średnia dynia hokkaido
8 łyżek oliwy
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta soli

Sposób przyrządzenia:
Oliwę mieszam z wyciśniętym czosnkiem i ziołami. Doprawiam solą i pieprzem.
Dynię przekrawam na pół, łyżką wydrążam środek z pestkami.
Kroję w kawałki o grubości ok. 1 cm (razem ze skórą).
Blachę wykładam papierem do pieczenia, który smaruję oliwą.
Każdy kawałek dyni smaruję z obu stron oliwą z przyprawami i układam na blaszce.
Piekę 25 min. w temp. 200 stopni.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 22 października 2013
Składniki:
750 g białej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
50 g masła
2 łyżeczki mąki pszennej
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
1 kostka bulionu wołowego
2 małe bagietki
4 plastry żółtego sera
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i czosnek. Duszę pod przykryciem 50-60 min., często mieszając, aż cebula będzie miękka, słodka i w złocistym kolorze.
Mąkę mieszam z łyżką wody, dodaję do garnka i gotuję przez 2 min. cały czas mieszając.
Całość zalewam zimną wodą (700 ml, ok. 2 cm nad powierzchnią cebuli), dodaję kostkę wołową.
Doprowadzam do wrzenia, dodaję sól i pieprz. Następnie zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem jeszcze ok. 30 min.
W międzyczasie piekarnik rozgrzewam do temp. 180 stopni, wkładam bagietki i piekę ok. 10 min. Wyjmuję, na wierzch kładę plastry sera i ponownie wkładam bagietki do piekarnika na ok. 2-3 min., aż ser się roztopi.
Zupę rozlewam na talerz, na wierzch kładę kawałek bagietki z roztopionym serem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 

piątek, 18 października 2013
Składniki:
400 g makaronu farfalle trzykolorowego
2 puszki tuńczyka w oliwie (w kawałkach)
2 duże ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej z jednej puszki tuńczyka.
Wrzucam drobno pokrojoną natkę pietruszki i czosnek. Dodaję tuńczyka, razem z olejem.
Mieszam i smażę ok 5 min., odstawiam.
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 13 min.). Odcedzam.
Przekładam makaron na patelnię i mieszam z tuńczykiem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 13 października 2013
Składniki:
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
200 g szynki parzonej, pokrojonej w drobną kostkę
1 duża cebula, pokrojona w piórka
3 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki
2 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
2 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 puszka soczewicy
1 puszka ciecierzycy
5 liści laurowych
4 duże pomidory, pokrojone w kostkę
1/4 szklanki octu z czerwonego wina
1, 5 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku rozgrzewam 3 łyżki oliwy, dodaję czosnek, szynkę, marchew, seler naciowy, cebulę i ziemniaki. Doprawiam solą i pieprzem.
Smażę, mieszając, aż warzywa zmiękną, ok. 30 min.
W drugim garnku rozgrzewam 1 łyżkę oliwy, dodaję soczewicę, ciecierzycę, liście laurowe. 
Smażę ok. 15 min., następnie dodaję pomidory, zalewam ok. 600 ml wody i duszę przez kolejne 15 min.
Następnie łączę wszystkie składniki w dużym garnku, doprawiam 1,5 łyżeczki papryki, octem, mieszam. Całość gotuję jeszcze ok. 10-15 min.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 07 października 2013
Składniki:
2 sery camembert
4 plastry szynki wiejskiej
2 płaty papryki konserwowej
1 puszka pomidorów z czosnkiem
2 ząbki czosnku
szczypta oregano
5 dużych liści bazylii
1 łyżeczka suszonego koperku
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta soli
1 łyżka oliwy
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam wyciśnięty czosnek. Smażę ok. 1 min. Dodaję pomidory z puszki, pociętą w kostkę paprykę, bazylię, oregano, sól i pieprz. Mieszam i gotuję ok. 5 min. Odstawiam.
Ser nacieram soli i pieprzem, kładę na suszą patelnię i podsmażam po 2 min. po każdej ze stron, aż ser się w środku rozpuści.
W międzyczasie na drugiej, również suchej patelni, podsmażam szynkę, przez ok. 1 min.
Na talerzu układam plaster szynki, na to ser camembert, polewam sosem z pomidorów, na górę kładę szynkę. Całość posypuję koperkiem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 05 października 2013
Składniki:
750 g ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
1 mały por
3 szalotki
szczypta szafranu
1/2 natki pietruszki
2 kostki rosołowe, warzywne
150 g pasztetówki
4 kromki ciemnego pieczywa
szczypta majeranku
szczypta soli i pieprzu
4 łyżki masła
 
Sposób przyrządzenia:
W małym garnku roztapiam 2 łyżki masła, dodaję drobno pokrojoną szalotkę. I smażę aż się zeszkli, ok. 5 min.
Do dużego garnka wrzucam obrane i pokrojone w kostkę: ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i por. Zalewam 1,5 l wody i dodaję kostki rosołowe. Gotuję 20 min. i dodaję szafran i pociętą natkę pietruszki.
W międzyczasie do miski wykładam pasztetówkę, dodaję majeranek, sól i pieprz i mieszam na gładką masę.
Na patelni rozgrzewam 2 łyżki masła i podsmażam pieczywo, aż się zrumieni. Następnie zdejmuje z patelni i osuszam grzanki na papierowym ręczniku.
Smaruję grzanki pasztetówką i kroję w dużą kostkę.
Zupę rozlewam na talerz, na wierzch kładę kawałki grzanek z pasztetówką.
 
I zajadam.
Smacznego!