Moja pasja...
niedziela, 19 października 2014
Składniki:
300 g kiełbasy chorizo, pokrojonej w plasterki
300 g dobrej jakości kiełbasy (według uznania), pokrojonej w plasterki
150 g boczku wędzonego, pokrojonego w dużą kostkę
1 kg ziemniaków, pokrojonych w małą kostkę
2 średnie cukinie, pokrojone w plasterki
2 duże marchewki, pokrojone w kostkę
2 puszki soczewicy zielonej
1 średnia biała cebula, drobno pokrojona 
2 duże ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
4 liście laurowe
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
1 litr wody
 
Sos:
2 puszki pomidorów
1 średnia czerwona cebula, drobno pokrojona
1 łyżka oliwy
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni dużej rozgrzewam 2 łyżki oliwy i podsmażam kiełbasę i boczek przez ok. 10 min.
Następnie przekładam na papierowy ręcznik i odsączam tłuszcz.
Na pozostały na patelni tłuszcz wrzucam białą cebulę i czosnek, smażę aż cebula będzie miękka, ok. 10 min.
Dodaję kiełbasę z boczkiem, marchew, ziemniaki, liście laurowe i wodę. Duszę pod przykryciem przez 40 min.
Dodaję cukinię i soczewicę i duszę jeszcze przez 10 min.
W międzyczasie w garnku rozgrzewam łyżkę oliwy, dodaję cebulę, smażę ok. 5 min. 
Następnie dodaję pomidory i duszę przez 10 min.
Danie z patelni wykładam na talerz, na wierzch kładę sos z pomidorów.
Całość posypuję pietruszką.
 
I zajadam.
Smacznego!