Moja pasja...
sobota, 29 października 2016
Składniki (na 3 szklanki o pojemności 150 ml):
1 opakowanie galaretki (u mnie truskawkowa)
200 ml jogurtu naturalnego
250 ml przegotowanej, gorącej wody
2 garście malin
 
Sposób przyrządzenia:
Do gorącej wody wsypuję galaretkę, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
Do płynnej ostudzonej galaretki dodaję jogurt. Mieszam.
Na dno szklanki wkładam maliny i zalewam galaretką z jogurtem.
Schładzam w lodówce do stężenia galaretki.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
sobota, 15 października 2016
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
1 puszka pomidorów w puszce, krojonych
4 plastry szynki drobiowej, pokrojonej w kostkę
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta słodkiej papryki
szczypta soli czosnkowej
 
Sposób przyrządzenia:
Ciasto francuskie wykładam do okrągłej formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam szynkę i smażę ok. 5 min.
Dodaję pomidory i przyprawy, mieszam. Duszę pod przykryciem max. 5 min.
Całość wykładam na ciasto francuskie.
Piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 

piątek, 07 października 2016
Składniki (na 12 sztuk):
4 marchewki, obrane i potarte na małych oczkach
100 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
200 ml mleka 3,2%
2 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
garść rodzynek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, przekładam do miski i mieszam, a następnie miksuję.
Dodaję rodzynki i ponownie mieszam.
Ciasto przekładam do silikonowej formy do muffinek.
Piekę 20 min. w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!