Moja pasja...
środa, 16 listopada 2016
Składniki:
180 g kaszy jaglanej błyskawicznej
5 średnich jabłek, obranych i startych na dużych oczkach
1 jajko
1/2 łyżeczki cynamonu
garść suszonej żurawiny
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Powstałą masę przekładam do okrągłej formy o średnicy 20 cm.
Piekę 30 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
wtorek, 01 listopada 2016
Składniki:
150 g malin (u mnie mrożone)
150 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
100 g masła, pokrojonego w kostkę
50 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki
2 jajka
100 ml wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Sposób przyrządzenia:
W rondelku zagotowuję wodę, dodaję cukier. Gotuję parę minut.
Dodaję czekoladę i masło. Mieszam i podgrzewam do uzyskania jednolitej masy, ok. 5 min.
W międzyczasie do miski wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Mieszam.
Dodaję jajka. Mieszam.
Następnie dodaję czekoladową masę. Całość mieszam, na koniec dodając maliny.
Przekładam do okrągłej formy o średnicy 20 cm.
Piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 29 października 2016
Składniki (na 3 szklanki o pojemności 150 ml):
1 opakowanie galaretki (u mnie truskawkowa)
200 ml jogurtu naturalnego
250 ml przegotowanej, gorącej wody
2 garście malin
 
Sposób przyrządzenia:
Do gorącej wody wsypuję galaretkę, mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
Do płynnej ostudzonej galaretki dodaję jogurt. Mieszam.
Na dno szklanki wkładam maliny i zalewam galaretką z jogurtem.
Schładzam w lodówce do stężenia galaretki.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
sobota, 15 października 2016
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g)
1 puszka pomidorów w puszce, krojonych
4 plastry szynki drobiowej, pokrojonej w kostkę
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta słodkiej papryki
szczypta soli czosnkowej
 
Sposób przyrządzenia:
Ciasto francuskie wykładam do okrągłej formy o średnicy 27 cm, mocno dociskając do dna i boków.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam szynkę i smażę ok. 5 min.
Dodaję pomidory i przyprawy, mieszam. Duszę pod przykryciem max. 5 min.
Całość wykładam na ciasto francuskie.
Piekę 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 

piątek, 07 października 2016
Składniki (na 12 sztuk):
4 marchewki, obrane i potarte na małych oczkach
100 g płatków owsianych
100 g mąki pszennej
200 ml mleka 3,2%
2 łyżki miodu
2 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego
garść rodzynek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki, oprócz rodzynek, przekładam do miski i mieszam, a następnie miksuję.
Dodaję rodzynki i ponownie mieszam.
Ciasto przekładam do silikonowej formy do muffinek.
Piekę 20 min. w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
sobota, 24 września 2016
Składniki:
220 g jogurtu greckiego
1/2 średniego mango, zmiksowanego
1 łyżka ekspandowanych nasion amarantusa
1 kiwi, zmiksowane
garść rodzynek
garść słonecznika
 
Sposób przyrządzenia:
W słoiku układam warstwowo - jogurt, mango, rodzynki.
Następnie kolejną warstwę jogurtu, kiwi i słonecznik.
I kolejną warstwę jogurtu, mango i amarantusa.
Całość wkładam do lodówki.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
środa, 21 września 2016
Składniki:
200 g ciasta francuskiego
120 g szpinaku baby
1 jajko
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
szczypta soli
szczypta pieprzu ziołowego
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam szpinak, przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i smażę max. 10 min.
Dodaję czosnek i wbijam jajko. Mieszam i smażę jeszcze 5 min.
Odstawiam do wystygnięcia.
Rozwijam ciasto francuskie, smaruję masą szpinakową i zwijam w rulon.
Kroję na plastry o grubości 1,5-2 cm.
Piekę max. 20 min. w 180 stopniach.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 

wtorek, 26 lipca 2016
Składniki (na ok. 12 sztuk):
100 g suszonych daktyli
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
3 łyżki wiórków kokosowych + ok. 3 łyżki do obtoczenia
2 łyżki oleju kokosowego
 
Sposób przyrządzenia:
Daktyle wrzucam do miseczki, zalewam wrzątkiem i pozostawiam na ok 5 min., aż zmiękną.
Pozostałe składniki wrzucam do miski, dodaję daktyle i całość miksuję na gładką masę przez ok. 2 min.
Odrywam kawałki masy i formułuję kuleczki o średnicy ok. 2 cm, które następnie obtaczam we wiórkach kokosowych.
Gotowe trufle wkładam do lodówki na minimum 30 min.
 
Słowo od Sommeliera Andrzeja Kruka, czyli propozycja specjalnie dobranych win:
Same walory smakowe trufli nieco mogą zmylić, nuty pozostają leciutko wytrawne, choć ciągle zapewniają podniebienie o swojej obojętnej mdłości. Mimo to proponuję absolutny klasyk klasyków czyli białe Chardonnay, po to by ugruntować w przekonaniu trufle, że są jednak smakołykiem samym w sobie... Ale mam też drugi wariant, aby zarozumiałość trufli wystawić na próbę sił z Nebbiolo. Myślę, że w tej konfrontacji trufle zachowają się jak kobieta i zwyczajnie ulegną mocnemu Włochowi... Smacznego!
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 24 lipca 2016
Składniki:
150 g płatków owsianych górskich, błyskawicznych
2 małe banany, rozdrobnione widelcem
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki syropu klonowego
 
Sposób przyrządzenia:
Do miski wrzucam płatki owsiane i banany. Mieszam widelcem.
Dodaję pozostałe składniki. Mieszam.
Powstałą masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatam dłońmi na grubość ok 0,5 mm, jednocześnie formułując kwadrat.
Piekę max. 20 min. w 180 stopniach.
Następnie całość lekko studzę, masę przekładam na drugą stronę i kroję na małe batoniki.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
niedziela, 17 lipca 2016
Składniki:
50 g kaszy jaglanej
100 ml wody
100 g łososia wędzonego, drobno pokrojonego
200 g szpinaku mrożonego
1 jajko
10 liści bazylii, drobno posiekanych
szczypta pieprzu ziołowego
szczypta soli morskiej z ziołami
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę wrzucam na sitko i płuczę gorącą wodą.
Następnie wsypuję do garnka, zalewam zimną wodą i gotuję 15 min.
Odstawiam do wystygnięcia.
Do miski wrzucam łososia, szpinak, jajko, bazylię. Dodaję kaszę i przyprawiam.
Całość mieszam.
Masę przekładam do formy o średnicy 20 cm.
Piekę 20 minut w temperaturze 180 stopni.
 
Zgodnie z zapowiedzią słowo od Sommeliera Andrzeja Kruka, czyli propozycja specjalnie dobranych win:
Do tarty z pewnością mogę polecić białe Chardonnay niebeczkowe jak również Pinot Blanc. Myślę też, że biorąc pod uwagę obecność szpinaku i łososia to chętnie zaproponuję półsłodkiego Gewurztraminera, żeby słodkością nieco zbalansować i rozśmieszyć poważny smak łososia. A co do szpinaku i jaglanej kaszy to ta para jest na tyle frywolna, że swobodnie skomponuje się z włoskim Sangiovese albo Nebbiolo...
 
I zajadam.
Smacznego!
 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21