Moja pasja...
sobota, 06 kwietnia 2013
Składniki:
500 g pieczarek
6 ząbków czosnku
wyciśnięty sok z połowy cytryny 
pęczek drobno posiekanej natki pietruszki 
szczypta słodkiej papryki mielonej (może być też jedna drobno posiekana papryczka chili - to dla twardzieli ;-)
szczypta pieprzu
łyżka oliwy 
 
Sposób przyrządzenia:
Pieczarki kroję w kostkę (jeżeli są małe można je też usmażyć w całości).
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam: pieczarki (smażę ok 5 min.), dodaję rozdrobniony przez wyciskarkę czosnek, paprykę i cytrynę.
Smażę aż pieczarki będą miękkie, ok. 10 min.
Na koniec doprawiam pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Mieszam.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
wtorek, 02 kwietnia 2013
Składniki:
10 ugotowanych na twardo jajek
3 jajka surowe
200 g pieczarek
2 średnie cebule
1 szklanka startego żółtego sera
1 szklanka bułki tartej
200 g gęstej śmietany (ja dodałam 18%)
pęczek natki pietruszki
łyżka oliwy 
szczypta soli i pieprzu
masło i bułka tarta do posmarowania formy keksowej 
 
Sposób przyrządzenia:
Ugotowane jajka obieram i ścieram na tarcze (grube oczka).
Pieczarki oraz cebulę kroję w kostkę i smażę na łyżce oliwy. 
W dużej misce mieszam: starte i surowe jajka, pieczarki z cebulą, starty żółty ser, bułkę tartą, gęstą śmietanę i drobno pokrojoną pietruszkę. Dodaję sól i pieprz do smaku.
Masę przekładam do formy keksowej, wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. 
Piekę 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
Po ostudzeniu wykładam na talerz i kroję w grube plastry.
 
I zajadamy, tym razem rodzinnie, bo to pasztet z okazji Wielkanocy.
Smacznego! 
 
 
wtorek, 12 marca 2013
W kuchni nie ma jeszcze blatów, więc krojenie odbywało się na siedząco, z miską pomiędzy nogami i z "wolnej ręki" :-)
sobota, 02 marca 2013
Nadszedł czas na pierwszy przepis, czyli wiekopomna chwila :-)
niedziela, 24 lutego 2013

Nie ma to jak założyć w końcu upragnionego bloga i... dzień później rozpocząć remont kuchni :-/

Remont trwa, i trwa, i trwa... a ja tęsknię za gotowaniem...

W głowie pełno nowych pomysłów, które czekają na realizację jak tylko będzie to możliwe.

niedziela, 10 lutego 2013

Gotowanie i pieczenie to moja pasja. A stworzenie bloga było jednym z moim marzeń, które właśnie realizuję. Może kiedyś uda mi się otworzyć małe bistro...

1 ... 21