Moja pasja...
piątek, 15 lipca 2016
Składniki:
200 g masła orzechowego
150 g płatków owsianych
1 jajko
50 ml miodu
100 ml mleka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Sposób przyrządzenia:
Masło, miód, jajko, mleko i sodę wrzucam do miksera. Miksuję ok. 2-3 min.
Dodaję płatki i mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę max. 10 minut w 250 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 14 lipca 2016
Składniki:
400 g polędwiczek z kurczaka, pokrojonych na kawałki
130 g makaronu razowego
1 ugotowany burak, potarty na dużych oczkach
200 g ciecierzycy konserwowej, odcedzonej
1 małą cebula, drobno posiekana
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka czerwonej czubrycy
szczypta oregano
szczypta soli morskiej z ziołami
 
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewam litr wody, wrzucam kurczaka i gotuję 15 min.
W międzyczasie w drugim garnku makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 4-5 min.). Odcedzam.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę przez 5 min.
Dodaję kurczaka, przyprawy. Mieszam i smażę kolejne 5 min.
Następne dodaję buraki, ciecierzycę i makaron. Mieszam.
Duszę pod przykryciem max. 10 min.
Przekładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 24 czerwca 2016
Składniki:
3-4 liście sałaty lodowej, porwanej na kawałki
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego na kawałki
ok. 10 cm świeżego ogórka, pokrojonego na kawałki
150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
5-6 liści bazylii, porwanych na małe kawałki
1 łyżka oleju lnianego
szczypta soli ziołowej
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wsypuję do głębokiego talerza, dodajemy olej i przyprawy. Mieszam.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
 
wtorek, 21 czerwca 2016
Składniki:
200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w dużą kostkę
500 g pieczarek, pokrojonych w małe kawałki
120 g kaszy gryczanej
1 puszka pomidorów
1 średnia czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki oleju kokosowego
garść natki pietruszki, drobno posiekanej
garść świeżej bazylii, drobno posiekanej
szczypta soli
szczypta czubrycy zielonej
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu, 15 min. Odcedzam i odstawiam.
Umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką oleju kokosowego i gotuję ok. 10 min.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam pozostały olej kokosowy, dodaję cebulę i podsmażam, aż się zeszkli. Dodaję kurczaka, przyprawiam solą i czubrycą i smażę ok. 10 min.
Następnie dodaję pieczarki, pomidory, pietruszkę i bazylię.
Duszę pod przykryciem ok. 10 min.
Na koniec dodaję ugotowaną kaszę. Mieszam.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
środa, 11 maja 2016
Składniki (proporcje na jedną szklankę):
2 garście liści szpinaku
garść natki pietruszki
sok z połowy cytryny
1 gruszka, obrana i pokrojona w kawałki
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miksera i miksuję do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
 
I piję.
Na zdrówko!
 
czwartek, 14 kwietnia 2016
Składniki:
100 g kaszy jaglanej
200 ml wody
300 g dyni
1 banan, rozgnieciony widelcem
150 g mąki pszennej
1 łyżka amarantusa ekspandowanego
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę wrzucam na sitko i płuczę gorącą wodą.
Do gotującej się wody wrzucam kaszę i gotuję max. 30 min.
Odstawiam do wystygnięcia.
Dynię kroję w kostkę i gotuję do miękkości, ok. 20 min.
Następnie również odstawiam do wystygnięcia.
Następnie kaszę, dynię i pozostałe składniki wrzucam do miski i miksuję.
W garnku zagotowuję wodę, kładę łyżką kluski i gotuję 1 min. od wypłynięcia.
Posypuję cynamonem.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 
 
piątek, 08 kwietnia 2016
Składniki (proporcje na 15 sztuk):
160 g kleiku ryżowego
1 banan, rozgnieciony widelcem
3 jajka
2 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki kaszy jaglanej ekspandowanej
200 g masła
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku roztapiam masło.
Do miski wsypuję wszystkie składniki, dodaję masło. Mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę max. 20 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 
sobota, 02 kwietnia 2016
Składniki (proporcje na 8 sztuk):
150 g amarantusa ekspandowanego
1 banan, rozgnieciony widelcem
garść rodzynek
5 suszonych moreli, drobno pokrojonych
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju rzepakowego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koła.
Piekę max. 20 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 
piątek, 01 kwietnia 2016
Składniki (proporcje na 10 sztuk):
150 g kaszy jaglanej ekspandowanej
1 banan, rozgnieciony widelcem
garść suszonej żurawiny, drobno pokrojonej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka oleju rzepakowego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia formując koła.
Piekę max. 20 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 

czwartek, 31 marca 2016
Składniki:
150 g kaszy jaglanej
300 ml wody
50 g płatków migdałów
100 g rodzynek
2 banany, rozdrobnione widelcem
50 ml mleka 3,2%
1 łyżka oleju rzepakowego
5 łyżeczek kakao
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę wrzucam na sitko i płuczę gorącą wodą.
Do gotującej się wody wrzucam kaszę i gotuję max. 30 min.
Odstawiam do wystygnięcia.
Następnie kaszę i pozostałe składniki (oprócz rodzynek) wrzucam do miski i miksuję.
Dodaję rodzynki i mieszam.
Masę przekładam do formy o średnicy 20 cm.
Piekę 35 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21