Moja pasja...
wtorek, 29 marca 2016
Składniki (proporcje na 10 sztuk):
1 jabłko, obrane i przetarte na dużych oczkach
1/2 banana, rozgnieciony widelcem
3 łyżki amarantusa ekspandowanego
1 łyżka rodzynek
1 łyżka żurawiny suszonej
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka oleju rzepakowego
1 jajko
szczypta cynamonu
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miski i mieszam.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc duże kleksy.
Piekę max. 20 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 
poniedziałek, 28 marca 2016
Składniki:
1,5 kg udek z kurczaka
250 g wątróbek drobiowych
1 średnia cebula, pokrojona w małe kawałki
2 marchewki, pokrojone w plastry
1 duża pietruszka, pokrojona w plastry
kawałek selera, pokrojony w kawałki
1 kajzerka
2 jajka
1 piramidka smaku do rosołu (lidl)
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Do dużego garnka wrzucam umyte udka, warzywa i piramidkę. Gotuję ok. 60 min., aż mięso będzie miękkie.
Wyjmuję mięso, oddzielam od kości i odstawiam do ostudzenia.
W rosole maczam kajzerkę, wyjmuję i kroję na kawałki.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej, podsmażam cebulę, dorzucam oczyszczoną i pokrojoną wątróbkę smażę, przez 10 min. Odstawiam do ostudzenia.
Zimne mięso, wątróbkę, warzywa i kajzerkę wrzucam do miski i miksuję.
Dodaję jajka, doprawiam solą i pieprzem. Mieszam.
Prostokątną formę o wymiarach 12x25 cm wykładam folia aluminiową.
Przekładam masę.
Piekę 60 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 22 marca 2016
Składniki:
6 jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na małe kawałki
75 g kaszy jaglanej (5 łyżek)
4 daktyle, drobno pocięte
1 banan, rozdrobniony widelcem
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
500 ml wody
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę wrzucam na sitko i płuczę gorącą wodą. 
Do gotującej się wody (500 ml) wrzucam kaszę i daktyle. Gotuję max. 30 min.
Odstawiam do wystygnięcia, a następnie miksuję. 
Dodaję banana i mąkę. Mieszam.
Jabłka wrzucam do garnka, posypuję cynamonem, mieszam i gotuję na małym ogniu aż będą miękkie, ok. 15 min.
Kaszę przekładam do okrągłej formy o średnicy 20 cm. Na wierzch kładę jabłka.
Piekę 50 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Smacznego!
 
piątek, 11 marca 2016
Składniki:
300 g mąki pszennej
500 g twarogu drobno mielonego
1 duży banan, rozgnieciony widelcem
1 jajko
500 ml wody
cynamon do posypania
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki mieszam i wyrabiam ciasto (jeżeli będzie się za mocno kleiło można dodać więcej mąki).
Ciasto kroję na paski, a następnie formuję wałeczek, lekko spłaszczam i kroję ukośnie na kawałki.
Kluski wrzucam partiami do wrzątku i gotuję 3-4 min. od wypłynięcia.
Gotowe leniwe posypuję cynamonem.
 
I zajadamy z Agatą.
Smacznego!
 
czwartek, 10 marca 2016
Składniki:
5 filetów z dorsza
200 g mąki pszennej
200 ml oliwy z oliwek
1/2 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w paski
1 pomidor, pokrojony w kostkę
1 pęczek kolendry
2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
szczypta szafranu
ok. 1 łyżka soli
500 ml wody
 
Sposób przyrządzenia:
Filety obtaczam w mące z dodatkiem soli i smażę na rozgrzanej oliwie po 5-7 min. na każdej ze stron.
Usmażone filety przekładam na talerz, a oliwę odstawiam.
Do garnka z wodą wrzucam ziemniaki, solę i gotuję 15 min.
W międzyczasie w moździerzu ucieram czosnek, sól, szafran, paprykę wędzoną. Dodaję łyżkę wody z gotujących się ziemniaków.
Powstałą masę dodaję do ziemniaków.
Następnie ponownie rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę, zieloną paprykę i pomidora.
Całość solę, mieszam i duszę ok. 10 min.
Zawartość patelni przekładam do garnka z ziemniakami i zagotowuję całość.
Na koniec dodaję pokrojoną, świeżą kolendrę i wkładam kawałki ryby, żeby się zagrzały.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 08 marca 2016
Składniki (proporcje na jedna szklankę):
1 pomarańcza, obrana i pokrojona na kawałki
kawałek mango, pokrojony na kawałki
1 krążek ananasa, pokrojony na kawałki
sok z połowy cytryny
2 łyżki amarantusa ekspandowanego
100 ml wody
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miksera i miksuję do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
 
I piję.
Na zdrówko!
 
 
poniedziałek, 07 marca 2016
Składniki (proporcje na jedna szklankę):
1 banan, pokrojony na kawałki
kawałek mango, pokrojony na kawałki
kawałek ogórka (ok. 3 cm), pokrojony na kawałki
2 łyżki płatków owsianych
garść natki pietruszki
150 ml mleka 3,2%
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miksera i miksuję do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
 
I piję.
Na zdrowie!
 
niedziela, 06 marca 2016
Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
2 dojrzałe banany
 
Sposób przyrządzenia:
Banany obieram i miksuję blenderem.
Dodaję płatki owsiane i mieszam.
Łyżką nakładam ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę max. 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 05 marca 2016
Składniki (ok. 15 sztuk):
 
Ciasto:
200 g mąki pszennej
170 ml gorącej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
 
Farsz:
1 torebka kaszy gryczanej
500 g pieczarek, pokrojonych w kostkę
2 łodygi jarmużu, posiekanego
1 cebula, pokrojona w drobną kostkę
2 łyżki natki pietruszki
1 łyżka masła
szczypta soli
 
Dodatkowo: 1 łyżka oliwy z oliwek
 
Sposób przyrządzenia:
Mąkę przesiewam na stolnicę, w środku robię dołek, w który wsypuję sól.
Następnie stopniowo dolewam gorącą wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto.
Na koniec dodaję olej i wyrabiam jeszcze ok. 5 min.
Kaszę gotuje zgodnie z przepisem na opakowaniu (15 min.)
W garnku roztapiam masło, dodaję cebulę i przysmażam aż się zeszkli.
Dodaję pieczarki i duszę ok. 10 min. 
Następnie dodaję jarmuż i duszę jeszcze 5 min.
Na koniec dodaję ugotowaną kaszę i mieszam całość.
Ciasto rozwałkowuję na cienki placek na blacie oprószonym mąką.
Szklanką wycinak kółka, do których nakładam po łyżeczce farszu.
Zlepiam pierogi, brzegi odznaczając widelcem.
Gotuję 5 min. w gorącej, osolonej wodzie.
Pierogi przekładam na talerz i polewam oliwą z oliwek.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 04 marca 2016
Składniki (proporcje na jedną szklankę):
1 kiwi, obrane i pokrojone na kawałki
1 banan, pokrojony na kawałki
2 krążki ananasa, pokrojone na kawałki
2 łyżki płatków owsianych
150 ml jogurtu naturalnego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miksera i miksuję do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
 
I piję.
Na zdrówko!
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21