Moja pasja...
czwartek, 03 marca 2016
Składniki (proporcje na jedną szklankę):
2 duże liście jarmużu, umyte i pokrojone w kawałki
1 banan, pokrojony na kawałki
2 łyżki płatków owsianych
150 ml mleka 3,2%
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miksera i miksuję do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
 
I piję.
Na zdrówko!
 
środa, 02 marca 2016
Składniki (proporcje na jedną szklankę):
1 banan, pokrojony na kawałki
2 krążki ananasa, pokrojone na kawałki
kawałek mango, pokrojony na kawałki
150 ml jogurtu naturalnego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miksera i miksuję do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
 
I piję.
Na zdrówko!
 
wtorek, 01 marca 2016
Składniki (proporcje na jedną szklankę):
1 ugotowany burak, pokrojony w kostkę
1 średnia marchewka, obrana i potarta na dużych oczkach
1 średnie jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka soku z cytrynu
100 ml wody
 
dodatkowo: 1 jajko, ugotowane na twardo
 
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miksera i miksuję do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
Koktajl przelewam do szklanki, na wierzch kładę połowę ugotowanego jajka.
 
I piję.
Na zdrówko!
 
poniedziałek, 29 lutego 2016
Składniki (proporcje na jedną szklankę):
garść liści szpinaku
jeden krążek ananasa, pokrojony na małe kawałki
kawałek selera (ok. 3 cm), pokrojony w kostkę
kawałek ogórka (ok. 3 cm), obrany i pokrojony w kostkę
garść natki pietruszki
150 ml jogurtu naturalnego
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wrzucam do miksera i miksuję do osiągnięcia pożądanej konsystencji.
 
I piję.
Na zdrówko!
 
czwartek, 18 lutego 2016
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka czerwonej fasoli
2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki
1 pietruszka, obrana i pokrojone w talarki
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego kawałki
szczypta papryki słodkiej i ostrej
szczypta imbiru
szczypta kminku mielonego
szczypta soli i pieprzu
500 ml wody
 
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewam 250 ml wody. Dodaję mięso, marchew, pietruszkę i seler. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję 15 min.
Następnie dodaję odcedzone: kukurydzę i groszek oraz fasolę z zalewą.
Przyprawiam imbirem, papryką i kminkiem. Mieszam.
Gotuję kolejne 25 min.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 01 lutego 2016
Składniki:
3 łyżki kaszy jaglanej + 500 ml wody
30 g amarantusa ekspandowanego (1 szklanka)
1 średni banan
4 suszone daktyle
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Sposób przyrządzenia:
Kaszę płuczę w zimnej wodzie. Wsypuję do garnka i zalewam wodą. Gotuję ok. 25 min., do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawiam do wystygnięcia.
Banana i daktyle kroję na małe kawałki. Wsypuję do wysokiego naczynia i dodaję kaszę. Całość miksuję.
Następnie dodaję amarantus i proszek do pieczenia i mieszam łyżką.
Masę przekładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, robiąc duże kleksy.
Piekę max. 25 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Ze smakiem!
 
PS. Jeżeli masa jest za bardzo lejąca można dodać mąkę.
 
poniedziałek, 11 stycznia 2016
Składniki (ok. 25 sztuk):
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
 
Sposób przyrządzenia:
Białka oddzielam od żółtek.
Białka miksuję na najwyższych obrotach na sztywną pianę. 
Stopniowo dodaję żółtka, dalej miksując, ale na średnich obrotach. 
Następnie dodaję zmieszaną wcześniej mąkę pszenną z ziemniaczaną, ciągle miksując.
Gotową masę wykładam łyżką na papier do pieczenia w odległości ok. 3 cm.
Piekę max. 15 minut w 180 stopniach.
 
I Niunia zajada.
Ze smakiem!
 
PS. Wersja dla zaawansowanych - do ubitych żółtek dodajemy 70 g cukru, a upieczone biszkopty polewany np. syropem klonowym albo smarujemy dżemem :-)
 
wtorek, 05 stycznia 2016
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 torebka ryżu
1 średnia papryka czerwona, pokrojona w słupki
1 puszka pomidorów
150 g groszku konserwowego
2 małe cebule, drobno posiekane
4 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
połowa cytryny
1 łyżeczka curry
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę i czosnek. Smażę ok. 5 min. Dodaję kurczaka, curry, sól i pieprz. Smażę jeszcze 10 min.
Dodaję paprykę i pomidory. Duszę pod przykryciem ok. 10 min.
W międzyczasie gotuję ryż, zgodnie z przepisem na opakowaniu 15 min.
Ryż wrzucam na patelnię. Dodaję groszek i duszę jeszcze przez 5 min.
Przekładam na talerz i skrapiam cytryną.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 25 grudnia 2015
Składniki:
 
Ciasto:
250 ml mleka 3,2%
3 żółtka
500 g mąki
100 g masła
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki soli
 
Nadzienie:
500 g pieczarek, drobno pokrojonych
3 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
 
dodatkowo: 1 żółtko posmarowania pasztecików
 
Sposób przyrządzenia:
Składniki na ciasto umieszczam, według kolejności jak wyżej, w formie do pieczenia chleba. 
W automacie ustawiam program ciasto zagniatane i po 1 godz. i 50 min. nagrzewania, mieszania, rośnięcia i wyjmuję ciasto. 
W międzyczasie na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę przez ok. 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję pieczarki, całość duszę pod przykryciem ok. 10 min. 
Doprawiam solą i pieprzem.
Ciasto dzielę na 3-4 części, żeby łatwiej było je wałkować.
Na posypanej mąką stolnicy wałkuję każdą część na prostokąty o szerokości ok. 25 cm i długości ok. 40 cm.
Następnie prostokąt dzielę wzdłuż.
Na środek każdego z nowopowstałych prostokątów wykładam farsz i zwijam ciasto w rulonik, na końcu zlepiając na całej długości.
Ruloniki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smaruję żółtkiem i kroję na ok. 4 cm kawałki.
Piekę max. 15 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 05 września 2015
Składniki:
1 spód tortowy jasny, biszkopt
1 opakowanie kremu do tortów o smaku śmietankowym
220 ml mleka 3,2%, zimnego
500 g świeżych malin
 
Sposób przyrządzenia:
Do wysokiego naczynia wlewam mleko, dodaję proszek. Miksuję 3-4 min., aż uzyskam konsystencję kremu.
Na biszkopt wykładam krem. 
Na wierzch układam umyte maliny.
Wkładam do lodówki na min. godzinę.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 21