Moja pasja...
niedziela, 09 sierpnia 2015
Składniki:
 
Ciasto:
300 g mąki pszennej
190 ml ciepłego mleka 3,2%
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy
10 g drożdży
 
Sos:
sos do spaghetti napolitana (przepis tutaj: http://kbk.blox.pl/2013/11/Spaghetti-napolitana.html)
 
Dodatki:
500 g polędwiczek z kurczaka, pokrojonych w małe kawałki
300 g pieczarek
200 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
150 g gorgonzoli, potartej
10 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na połowę
garść świeżych liści szpinaku
1 łyżka oliwy
szczypta oregano
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Drożdże mieszam w kubku ze 100 ml mleka, dodaję cukier i 2 łyżeczki mąki. Ponowie mieszam i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję resztę mleka, sól, pieprz, oliwę i drożdże.
Wyrabiam ciasto, przez ok. 15 minut.
Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1,5 godz. do wyrośnięcia.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam oliwę (1 łyżka) i podsmażam kurczaka przez ok. 10 min.
Przyprawiam solą i pieprzem.
Umyte i pokrojone pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 10 min. 
Blachę wykładam papierem do pieczenia (u mnie prostokątna o wymiarach 40x40 cm).
Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę.
Smaruję sosem pomidorowym. Na wierzch kładę sery, kurczaka i pomidory.
Piekę 15 minut w 200 stopniach.
Po wyjęciu z piekarnika na pizzy układam świeży szpinak.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
środa, 05 sierpnia 2015
Składniki:
ok. 400 g czerwonych porzeczek, oderwane od gronek
250 g mąki pszennej + 3 łyżeczki + 3 łyżki
200 g masła, zimnego
200 g cukru
50 g cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
szczypta soli
 
Sposób przyrządzenia:
Żółtka oddzielam od białek.
Mąkę wsypuję do miski, dodaję pokrojone w kostkę masło, cukier puder, sól i proszek do pieczenia. Miksuję przez ok. 5 min. Dodaję żółtka i miksuję jeszcze przez 2 min.
Następnie zagniatam ciasto i wylepiam nim okrągłą formę o średnicy ok. 25 cm.
Wstawiam do lodówki na czas nagrzania piekarnika do temp. 170 stopni.
Piekę 15 minut.
W międzyczasie białka ubijam na sztywną pianę, następnie stopniowo dodaję cukier, szczyptę soli i mąkę (3 łyżeczki). Miksuję do uzyskania gęstej piany.
Porzeczki mieszam z 3 łyżkami mąki.
Na podpieczony spód wykładam porzeczki, na wierzch kładę bezę.
Piekę 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Następnie zmniejszam temp. do 50 stopni i suszę beze jeszcze przez 15-20 minut.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 26 lipca 2015
Składniki:
500 g truskawek
200 g herbatników maślanych, pokruszonych
500 g serka mascarpone
300 g śmietany 30%, schłodzonej
1 opakowanie galaretki (u mnie o smaku truskawki z granatem i porzeczką - FRUGO, ale może być też truskawkowa)
250 g cukru
16 g cukru waniliowego, paczka
1 łyżka żelatyny
100 g masła, roztopionego
250 ml wody
 
Sposób przyrządzenia:
Herbatniki mieszam z roztopionym masłem i wykładam dno okrągłej tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
W garnku zagotowuję wodę, zdejmuję z palnika, dodaję galaretkę i żelatynę. Mieszam i odstawiam do wystygnięcia.
W wysokim naczyniu miksuję mascarpone, cukier i cukier waniliowy.
Truskawki blenduję i dodaję do galaretki. Odkładam parę sztuk do dekoracji.
Śmietanę ubijam na sztywną pianę, dodaję masę serową i galaretkę z truskawkami. Miksuję na najniższych obrotach na jednolitą masę.
Masę wykładam do tortownicy, na herbatniki. Dekoruję świeżymi truskawkami.
Wstawiam do lodówki na 2-3 godz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
 
sobota, 25 lipca 2015
Składniki (na 4 sztuki):
pieczywo (u mnie bułka paryżanka z TESCO, może być bagietka, bułka, kromka chleba)
sos do spaghetti napolitana (przepis tutaj: http://kbk.blox.pl/2013/11/Spaghetti-napolitana.html)
8 plastrów szynki, pokrojonych w drobną kostkę
8 mini kulek mozzarelli, pokrojonych w plastry
4 kostki sera grana padano (LIDL), potarte
ok. 10 liści bazylii
szczypta oregano
 
Sposób przyrządzenia:
Pieczywo kroję na pół, smaruję sosem.
Następnie kładę szynkę i sery. 
Posypuję oregano.
Piekę 10-15 min. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni.
Po upieczeniu dekoruję bazylią.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 20 lipca 2015
Składniki:
150 g mąki tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka
2 łyżki oleju rzepakowego + olej do smażenia
2 jajka
szczypta soli
cukier puder do posypania
 
Sposób przyrządzenia:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję proszek do pieczenia. Mieszam.
Białka oddzielam od żółtek. 
Do żółtek dodaję mleko, olej i jajka. Mieszam.
Do białek dodaję sól i miksuję na sztywną pianę.
Wszystkie składniki łączę ze sobą, białka dodaję na końcu i delikatnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej, nakładam łyżką ciasto i smażę z obu stron aż się zrumieni.
Usmażone placuszki układam na ręczniku papierowym i odsączam z tłuszczu.
 
I zajadam oprószone cukrem pudrem.
Smacznego!
 
sobota, 11 lipca 2015
Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g cukru
150 g masła, miękkiego
200 g jagód (mogą być inne, ulubione owoce)
3 jajka
 
Sposób przyrządzenia:
Do miski wsypuję cukier, dodaję jajka. Mieszam.
Następnie dodaję masło i mąkę. Mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładam do okrągłej formy o średnicy 23 cm.
Piekę 10 minut w 180 stopniach.
Następnie na wierzch wysypuję jagody i piekę jeszcze przez 10 minut.
I zajadam.
Smacznego!
 

poniedziałek, 15 czerwca 2015
Składniki:
1 melon galia
1 łyżka miodu
 
Sposób przyrządzenia:
Melona obieram i kroję w kostkę. Wrzucam do wysokiego naczynia.
Blenduję, dodaję miód i mieszam.
Przelewam do foremek i wkładam do zamrażalnika na całą noc.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
PS. Miód dodajemy jeżeli melon jest za mało słodki, można obyć się bez ;-)
 
Tagi: miód
08:52, ewzy , inne
Link Dodaj komentarz »
środa, 10 czerwca 2015
Składniki:
1 kg mąki (u mnie chlebowa pomieszana z luksusową; można dodać trochę więcej, jeżeli ciasto będzie za bardzo lejące lub lepiące ;-)
500 ml mleka 3,2%
100 ml maślanki
3 jajka
100 g drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wsypuję/wlewam do dużej miski i wyrabiam ciasto.
Przykrywam ręczniczkiem, odkładam na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Z ciasta formuję kule i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę max. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
 
I zajadam jeszcze ciepłe :-)
Smacznego!
 
PS. Do bułek można dodać ziarna np. słonecznika lub zioła, będą jeszcze lepsze.
 
wtorek, 19 maja 2015
Składniki:
ok 400 g schabu (5 kotletów), pokrojonych w małe kawałki
200 g fasolki szparagowej mrożonej
6 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
2 średnie cebule, drobno pokrojone
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2 łyżki koperku
100 ml śmietany 12%
100 ml przecieru pomidorowego
1 kostka rosołowa drobiowa
600 ml wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka curry
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek, smażę 5 min. aż się zeszkli.
Dodaję ziemniaki i mięso. Smażę kolejne 5 min.
Następnie dodaję cukinię i curry. Mieszam i smażę 3-4 min.
Całość zalewam bulionem i dodaję przecier pomidorowy. Przykrywam i gotuję 20 min.
Dodaję fasolkę szparagową i gotuję max. 15 min.
Przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i wykładam na talerz.
Na wierzch kładę łyżkę śmietany i całość posypuję koperkiem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 03 maja 2015
Składniki:
3 placki tortilli (u mnie ze szpinakiem)
400 g mięsa mielonego
1 puszka pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
150 g żółtego sera, startego
2 małe cebule, obrane i drobno posiekane
2 duże ząbki czosnku, obrane i pokrojone w plasterki
1 łyżka oleju rzepakowego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i czosnek. Smażę ok. 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję mięso mielone, smażę ok. 10 min.
Następnie dodaję odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę i kukurydzę oraz pomidory z puszki.
Przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam.
Duszę pod przykryciem 15 min.
Placki tortilli przecinam na krzyż, tak aby powstały 4 trójkąty. Formę do muffinek wykładam tortillą tworząc miseczki. Do środka wkładam farsz.
Całość posypuję serem.
Piekę 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni.
 
I zajadam.
Smacznego!