Moja pasja...

makarony

czwartek, 14 lipca 2016
Składniki:
400 g polędwiczek z kurczaka, pokrojonych na kawałki
130 g makaronu razowego
1 ugotowany burak, potarty na dużych oczkach
200 g ciecierzycy konserwowej, odcedzonej
1 małą cebula, drobno posiekana
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka czerwonej czubrycy
szczypta oregano
szczypta soli morskiej z ziołami
 
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewam litr wody, wrzucam kurczaka i gotuję 15 min.
W międzyczasie w drugim garnku makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 4-5 min.). Odcedzam.
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę przez 5 min.
Dodaję kurczaka, przyprawy. Mieszam i smażę kolejne 5 min.
Następne dodaję buraki, ciecierzycę i makaron. Mieszam.
Duszę pod przykryciem max. 10 min.
Przekładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 28 marca 2015
Składniki:
400 g makaronu rurki
400 g szpinaku mrożonego
250 g mascarpone
100 ml śmietany 12%
3 ząbki czosnku, pokrojony w plasterki
1 łyżka oleju
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W miseczce mieszam mascarpone ze śmietaną, przyprawiam solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i podsmażam.
Dodaję szpinak, smażę ok. 10 min. Dodaję mascarpone ze śmietaną i gotuję jeszcze przez 10 min.
W międzyczasie makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 7-8 min.). Odcedzam. Dodaję do sosu, mieszam.
Przekładam na talerz i posypuję świeżym pieprzem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 20 lipca 2014
Składniki:
400 g makaronu świderki
1 puszka pomidorów
 
Sposób przyrządzenia:
Jako że u mnie nic się nie zmarnuje w przepisie na spaghetti polognese wykorzystuję farsz pozostały z przepisu na kieszonki z mięsem mielonym, papryką i fetą.
Przepis w linku poniżej:
http://kbk.blox.pl/2014/07/Kieszonki-z-miesem-mielonym-papryka-i-feta.html 
 
Na rozgrzaną patelnię wrzucam farsz i dodaję pomidory z puszki. Duszę pod przykryciem przez 10 min, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu 8 min.). Odcedzam.
Makaron wykładam na talerz i zalewam sosem. Mieszam.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 27 maja 2014
Składniki:
300 g makaronu spaghetti tricolore
4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
1 papryczka chilli, drobno pokrojona
6 dużych listków świeżej bazylii, drobno pokrojonych
starty ser do posypania
2 łyżki oliwy
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
 
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 7-8 min.). Odcedzam.
Na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek i papryczkę chili. 
Podsmażam ok. 1 min.
Dodaję makaron, bazylię i pieprz, mieszam.
Smażę przez kolejne 1-2 min.
Wykładam na talerz i posypuję startym serem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 16 lutego 2014
Składniki:
12 szt. makaronu cannelloni (ilość zależy od wielkości naczynia żaroodpornego)
500 g mięsa mielonego
300 g pieczarek, pokrojonych w plastry
2 duże marchewki, obrane i potarte na dużych oczkach
1 duża cebula, drobno posiekana
2 puszki pomidorów
150 g sera, potartego
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta czubrycy czerwonej
szczypta oregano
szczypta soli i pieprzu
tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam mięso mielone i smażę 10 min.
Dodaję cebulę i pieczarki, mieszam. Doprawiam solą, pieprzem, czubrycą i oregano.
Dodaję pomidory, mieszam.
Przykrywam i duszę 15 min. na małym ogniu.
W międzyczasie makaron gotuję na półtwardo w osolonej wodzie, ok. 7 min. Odcedzam.
Cannelloni napełniam farszem i układam w posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.
Całość posypuję startym serem i oregano.
Zapiekam 20 minut w 180 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
Ps. Przygotowanego farszu jest zdecydowanie na dużo, więc resztę zamykam w słoiku, na pewno niedługo się przyda ;-)
 
 
sobota, 08 lutego 2014
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka, pokrojona w krótkie paski
300 g pieczarek, pokrojonych w plastry
300 g makaronu fusilli
200 ml śmietany 18%
natka pietruszki do posypania, drobno pokrojona
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
szczypta oregano
szczypta curry
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam kurczaka, przyprawiam solą, pieprzem, oregano i curry. Mieszam i smażę przez 15 min.
Pieczarki wrzucam do garnka z łyżką masła i gotuję ok. 5 min. Doprawiam solą i pieprzem.
Do pieczarek dodaję śmietanę i gotuję jeszcze 2 min.
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 7 min.). Odcedzam.
Do kurczaka dodaję pieczarki ze śmietaną i duszę ok. 5 min.
Na talerz wykładam makaron, zalewam sosem z kurczakiem i pieczarkami, dekoruję pietruszką.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
wtorek, 21 stycznia 2014
Składniki:
250 g pierożków sacchettini z ricottą i szpinakiem (LIDL)
1 puszka pomidorów
200 ml śmietany 12%
100 g masła
1 cebula, drobno posiekana
2 łodygi selera naciowego, drobno posiekanego
potarty ser do posypania
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i seler, smażę ok. 3 min.
Zalewam pomidorami i zagotowuję.
Zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem 15 min.
W międzyczasie pierożki gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 4 min.). Odcedzam.
Do sosu dodaję śmietanę i gotuję jeszcze przez 1 min. Doprawiam i mieszam.
Na talerz wykładam pierożki, zalewam sosem. Całość posypuję serem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
czwartek, 16 stycznia 2014
Składniki:
6 kawałków lazanii, gotowanej przez 4 min. w gorącej, osolonej wodzie
450 g mielonej wołowiny
1 duża cebula, drobno posiekana
3 cienkie łodygi selera naciowego, pokrojone w małą kostkę
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
25 g mąki pszennej
ok. 350 ml beszamelu
300 ml wywaru wołowego
150 ml czerwonego półsłodkiego wina
1 łyżka natki pietruszki, drobno posiekanej
1 łyżeczka bazyli, drobno posiekanej
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 puszka pomidorów
100 g mozzarelli, pokrojonej w małą kostkę
2 łyżki oliwy
masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję mięso i smażę 10 min.
Dodaję cebulę, seler i czosnek, smażę jeszcze 3 min.
Całość posypuję mąką i smażę przez 1 min.
Następnie stopniowo dodaję wywar i wino. Gotuję przez 15 min. 
Dodaję pomidory i gotuję przez kolejne 15 min.
W międzyczasie smaruję naczynie żaroodporne masłem.
Na dnie układam plastry lazanii, połowę sosu z mięsem mielonym i połowę beszamelu. 
Następnie kładę kolejne plastry lazanii, pozostały sos i beszamel.
Na wierzch wykładam mozzarellę.
Piekę 35 minut w 190 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
PS. Ilość kawałków lazanii zależy od wielkości naczynia żaroodpornego
PPS. Przepis na beszamel znajduje się tutaj: http://kbk.blox.pl/2014/01/Swiderki-z-dynia-zapiekane-pod-beszamelem.html 
 
 
poniedziałek, 13 stycznia 2014
Składniki:
300 g makaronu świderki
600 g dyni, pokrojonej w 1 cm kostkę
100 g żółtego sera
1 duża cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez prasę
1/2 papryczki chili, drobno pokrojonej, bez pestek
100 ml wody
sok z połowy cytryny
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
szczypta soli i pieprzu
 
Sos:
50 g masła
2 łyżki mąki pszennej
350 ml mleka 3,2%
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
 
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 4 min.). Odcedzam.
Na patelni rozgrzewam masło z oliwą, dodaję cebulę, czosnek i chili, smażę ok. 5 min.
Dodaję dynię i wodę. Duszę ok. 15 min.
Gdy dynia zmięknie dodaję sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszam. Zdejmuję z ognia.
W rondelku, na małym ogniu, topię masło. Dodaję mąkę i cały czas mieszając, zasmażam.
Następnie wlewam mleko i energicznie mieszam.
W miseczce ubijam trzepaczką żółtka, dodaję do nich powstałą w rondelku mieszankę. Mieszam.
Doprawiam solą, pieprzem i gałką. Całość ponownie mieszam.
Ugorowany makaron wsypuję do żaroodpornego naczynia, dodaję usmażoną dynię z dodatkami i zalewam beszamelem.
Wierzch posypuję startym serem.
Piekę 15 minut w 170 stopniach.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 06 stycznia 2014
Składniki:
300 g makaronu kolanka - trójkolorowego ze szpinakiem i pomidorami
250 g pieczarek, umytych i pokrojonych w kostkę
200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
1 mała cebula biała, drobno posiekana
1 mała cebula czerwona, drobno posiekana
1 pęczek pietruszki, drobno posiekanej
100 ml mleka 3,2%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka masła
4 łyżki oliwy
100 ml wody
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 4 min.). Odcedzam.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i podsmażam cebulę aż się zeszkli.
Dodaję boczek i podsmażam jeszcze ok. 5 min.
Podsmażone składniki przekładam na talerz, a na tą samą patelnię wrzucam pieczarki.
Pieczarki duszę ok. 10 min. w 100 ml wody, przyprawiam solą i pieprzem.
Następnie pieczarki przekładam do usmażonej cebuli i boczku, zostawiając na patelni płyn powstały przy ich duszeniu.
Na drugiej patelni roztapiam masło z pozostałą oliwą. 
W szklance mieszam mleko z mąką. Dodaję do tłuszczu i ciągle mieszając wlewam płyn z pieczarek.
Do powstałego sosu dodaję pietruszkę, podsmażone pieczarki, boczek i cebulę oraz ugotowany makaron.
Mieszam, wykładam na talerz i dekoruję pietruszką.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
1 , 2