Moja pasja...

zupy

niedziela, 29 stycznia 2017
Składniki:
200 g piersi z kurczaka, pokrojonej w duże kawałki
100 g pieczarek, pokrojonych w drobną kostkę
50 g makaronu ryżowego
1 kapusta pak choi (LIDL), pokrojona w małe kawałki
1 cebula dymka, drobno posiekana
plaster świeżego imbiru ( ok. 1 cm), potarty
1 duży ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka masła
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Do dużego garnka wrzucam kurczaka, zalewam wodą (ok. 1 litr) i gotuję 20 min.
W międzyczasie do drugiego garnka wrzucam masło i pieczarki, przyprawiam solą i pieprzem. Gotuję 10 min.
Makaron ryżowy wrzucam do garnka, zalewam gorącą wodą, przykrywam i odstawiam na 5 min.
Do kurczaka wrzucam pozostałe składniki (oprócz makaronu), przyprawiam, mieszam i gotuję jeszcze 10-15 min.
Do miski wkładam makaron i zalewam zupą.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 10 marca 2016
Składniki:
5 filetów z dorsza
200 g mąki pszennej
200 ml oliwy z oliwek
1/2 kg ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę
1 zielona papryka, pokrojona w paski
1 pomidor, pokrojony w kostkę
1 pęczek kolendry
2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
szczypta szafranu
ok. 1 łyżka soli
500 ml wody
 
Sposób przyrządzenia:
Filety obtaczam w mące z dodatkiem soli i smażę na rozgrzanej oliwie po 5-7 min. na każdej ze stron.
Usmażone filety przekładam na talerz, a oliwę odstawiam.
Do garnka z wodą wrzucam ziemniaki, solę i gotuję 15 min.
W międzyczasie w moździerzu ucieram czosnek, sól, szafran, paprykę wędzoną. Dodaję łyżkę wody z gotujących się ziemniaków.
Powstałą masę dodaję do ziemniaków.
Następnie ponownie rozgrzewam oliwę, dodaję cebulę, zieloną paprykę i pomidora.
Całość solę, mieszam i duszę ok. 10 min.
Zawartość patelni przekładam do garnka z ziemniakami i zagotowuję całość.
Na koniec dodaję pokrojoną, świeżą kolendrę i wkładam kawałki ryby, żeby się zagrzały.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 18 lutego 2016
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
1 puszka kukurydzy
1 puszka groszku
1 puszka czerwonej fasoli
2 marchewki, obrane i pokrojone w talarki
1 pietruszka, obrana i pokrojone w talarki
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego kawałki
szczypta papryki słodkiej i ostrej
szczypta imbiru
szczypta kminku mielonego
szczypta soli i pieprzu
500 ml wody
 
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wlewam 250 ml wody. Dodaję mięso, marchew, pietruszkę i seler. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję 15 min.
Następnie dodaję odcedzone: kukurydzę i groszek oraz fasolę z zalewą.
Przyprawiam imbirem, papryką i kminkiem. Mieszam.
Gotuję kolejne 25 min.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 20 kwietnia 2015
Składniki:
500 g pieczarek, pokrojonych w plastry
250 g makaronu babuni lub zacierki
2 małe cebule, drobno pokrojone
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 duże ząbki czosnku, pokrojone w plastry
100 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
1 kostka rosołowa, warzywna
1 litr wody
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Na patelni roztapiam masło, dodaję cebulę i czosnek. Smażę 5 min., aż się zeszkli.
Dodaję pieczarki, przykrywam i duszę ok. 12-15 min.
W międzyczasie w dużym garnku zagotowuję wodę i wrzucam kostkę rosołową.
W oddzielnym garnku gotuję makaron al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 7-8 min.). Odcedzam.
Do garnka z wodą wrzucam pieczarki z cebulą i czosnkiem, makaron i pietruszkę.
Śmietanę mieszam z paroma łyżeczkami gorącego rosołu i dodaję do zupy.
Całość doprawiam pieprzem. Mieszam i wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 29 listopada 2014
Składniki:
200 g drobnego makaronu
1 puszka cieciorki
1 puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
2 łyżki suszonego rozmarynu
2 kostki rosołowe, wołowe
1 litr wody
1 łyżka oliwy
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i smażę 1 min. Dodaję pomidory i rozmaryn.
Gotuję na małym ogniu 5 min.
W międzyczasie kostki rosołowe rozpuszczam w gorącej wodzie. Powstały bulion wlewam do garnka.
Następnie dodaję cieciorkę i koncentrat. Mieszam.
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 5 min.). Odcedzam i dodaję do garnka z zupą.
Przyprawiam pieprzem i duszę pod przykryciem jeszcze przez 2 min.
Zupę rozlewam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 14 listopada 2014
Składniki:
1 połówka piersi kurczaka
3 ugotowane buraczki (LIDL)
1 puszka białej fasoli
2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
1 średnia cebula, obrana i drobno posiekana
2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
3 łyżki natki pietruszki, posiekanej
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
1 kostka rosołowa, drobiowa
1 łyżka oliwy
1 litr wody
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Do garnka wrzucam pierś z kurczaka, dodaję kostkę rosołową, zalewam wodą i gotuję 15 min.
W międzyczasie w osobnym garnku rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i smażę 1 min. Dodaję odsączoną fasole i cały czas mieszając podgrzewam ok. 2 min.
Następnie z garnka wyjmuję kurczaka, do rosołu dodaję marchew, ziemniaki, pietruszkę i cebulę. Duszę pod przykryciem do miękkości, ok. 15 min.
Dodaję fasolę z czosnkiem, pokrojonego na małe kawałki kurczaka i przecier pomidorowy.
Dwa buraki kroję kostkę, trzeci przecieram na tarce na dużych oczkach. Dodaję (razem z powstałym sokiem) do zupy.
Na koniec dodaję cytrynę i przyprawiam solą i pieprzem.
Mieszam i całość gotuję jeszcze max. 5 min.
Zupę rozlewam na talerz, na wierzch kładę pietruszkę.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
PS. Do zupy można dodać śmietanę 18%.

 
niedziela, 31 sierpnia 2014
Składniki:
2 duże pory, pokrojone w plasterki
5 małych ziemniaków, obranych i pokrojonych w małą kostkę
50 g sera z niebieską pleśnią, drobno pokrojonego
garść groszku ptysiowego
1/2 pęczka szczypiorku, drobno pokrojonego
1 l bulionu warzywnego lub 2 kostki rosołowe warzywne na 1 l gorącej wody
50 ml śmietany kremówki
2 łyżki masła
szczypta bazylii
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozgrzewam masło, dodaję por i ziemniaki. Smażę 5 min. cały czas mieszając.
Zalewam bulionem, przykrywam i gotuję aż warzywa zmiękną, ok. 10-15 min.
Dodaję ser i szczypiorek, doprawiam bazylią, gałką, solą i pieprzem. Mieszam i gotuję jeszcze 2-3 min.
Zupę rozlewam do talerzy, na wierzch kładę łyżkę śmietany i groszek ptysiowy.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 22 lutego 2014
Składniki:
6 filetów z dorsza
1/2 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
1 puszka pomidorów
1 zielona papryka, pokrojona w paski
2 średnie cebule, pokrojone w piórka
200 g mąki
8 ząbków czosnku
pęczek kolendry, drobno posiekanej
100 ml oliwy
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta szafranu
szczypta soli morskiej
szczypta pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W dużym garnku gotuję ziemniaki w osolonej wodzie przez 10 min., aż będą miękkie. Zdejmuję z ognia. Nie odcedzam.
Rybę kroję na ok. 4 cm kawałki i obtaczam w mące. Smażę na rozgrzanej oliwie przez 7 min. po każdej ze stron.
Gotową rybę przekładam na talerz.
Na tłuszcz pozostały ze smażenia wrzucam cebulę, paprykę i pomidory. Przykrywam i duszę przez 10 min.
Warzywa przekładam do garnka z ziemniakami.
W moździerzu ucieram na gładką masę czosnek, sól, paprykę i szafran. Również dodaję do garnka.
Na koniec dodaję kolendrę i usmażoną rybę.
Wykładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
piątek, 21 lutego 2014
Składniki:
3 duże ziemniaki, pokrojone w kostkę
12 dużych ząbków czosnku, drobno posiekanych
1 duża cebula, drobno posiekana
50 g potartego żółtego sera
200 ml śmietany do zup 18%
1 kostka rosołowa, warzywna
2 łyżki oliwy z oliwek
2 kromki chleba
szczypta czubrycy zielonej
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
W garnku rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam czosnek i cebulę. Mieszam i smażę 2 min.
Dodaję ziemniaki. Smażę jeszcze 1 min.
Zalewam wodą, 1 cm nad powierzchnię ziemniaków i dodaję kostkę rosołową.
Gotuję 15-20 min., aż ziemniaki zmiękną.
Dodaję śmietanę, przyprawiam solą i pieprzem. Mieszam i gotuję 1 min.
W międzyczasie na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam pokrojone w kostkę pieczywo, aż się zrumieni.
Zupę miksuję blenderem, rozlewam na talerz. Na wierzch kładę grzanki. Całość posypuję serem.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 19 grudnia 2013
Zupa, do której ręki nie przyłożyłam. Dostałam ją gorącą, pod ryjek ;-) po tym jak spędziłam cały dzień na dworzu, na jarmarku świątecznym. Dziękuję :-* No ale gdybym ją robiła to wyglądałoby to tak:
 
1 , 2 , 3