Moja pasja...

sałatki

piątek, 24 czerwca 2016
Składniki:
3-4 liście sałaty lodowej, porwanej na kawałki
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego na kawałki
ok. 10 cm świeżego ogórka, pokrojonego na kawałki
150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę
5-6 liści bazylii, porwanych na małe kawałki
1 łyżka oleju lnianego
szczypta soli ziołowej
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki wsypuję do głębokiego talerza, dodajemy olej i przyprawy. Mieszam.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
 
 
środa, 25 czerwca 2014
Składniki:
250 g mozzarelli (2 kulki), pokrojonej w plasterki
3 średnie pomidory, pokrojone w plasterki
ok. 10 listków świeżej bazylii
2 łyżki oliwy
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
szczypta suszonej bazylii
 
Sposób przyrządzenia:
Na dużym talerzu układam na przemian pomidory i mozzarellę.
Na wierzch kładę liście bazylii.
Całość posypuję pieprzem, bazylią i polewam oliwą.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
poniedziałek, 09 czerwca 2014
Składniki:
1 średni brokuł
4 jajka
4 pomidory
 
Sos:
300 g jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez prasę
1 łyżeczka bazylii
szczypta soli i pieprzu
 
Sposób przyrządzenia:
Jajka gotuję na twardo, studzę i kroję w ćwiartki.
Brokuł dzielę na różyczki, wrzucam do osolonego wrzątki i sparzam przez 2-3 min.
Pomidory kroję w ćwiartki.
W małej misce mieszam składniki na sos czosnkowy.
Na dużym talerzu lub w misce wykładam brokuły, jajka i pomidory. Polewam sosem i posypuję pieprzem i bazylią.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
PS. Sałatka nie powstałaby gdyby nie pomoc Dominiki, która ugotowała brokuła i jajka :-)
 
poniedziałek, 05 maja 2014
Składniki:
1 op. mieszanki sałat Fit&Easy Active
250 g wędzonej piersi kurczaka, pokrojonej w małe kawałki
150 g sera feta półtustego, pokrojonego w małą kostkę
250 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na połowę
50 ml oliwy
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki cukru
 
Sposób przyrządzenia:
Warzywa i fetę wrzucam do miski i mieszam z dressingiem z oliwy, czosnku, oregano i cukru.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
czwartek, 01 maja 2014
Składniki:
4 pomidory rzymskie, pokrojone w ćwiartki
1 świeży ogórek, obrany i pokrojony w plastry
2 czerwone cebule, pokrojone w piórka
ok. 20 szt. czarnych oliwek
250 g sera feta półtustego, pokrojonego w małą kostkę
100 ml oliwy
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka oregano
1/2 łyżeczki cukru
 
Sposób przyrządzenia:
Warzywa, oliwki i fetę układam na talerzu.
Polewam dressingiem z pomieszanej oliwy, czosnku, oregano i cukru.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
sobota, 23 listopada 2013
Składniki:
4 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę
1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej
4 ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę
1 średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę
garść posiekanej pietruszki
1 łyżka majonezu
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI 
 
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki przekładam do miski, mieszam, doprawiam.
 
I zajadam.
Smacznego!
 
niedziela, 02 czerwca 2013
Składniki:
1 kalafior (mały) 
4 jajka ugotowane na twardo 
pęczek kopru
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
4 małe ząbki czosnku 
szczypta soli
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI
 
Sposób przyrządzenia:
Kalafior i jajko trę na tarce o grubych oczkach.
Koper drobno siekam.
Jogurt, majonez, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz mieszam tworząc sos.
Wszystkie składniki przekładam do miski i zabieram na urodziny Ewy i Daniela :-)
 
I zajadamy.
Smacznego!
 
sobota, 18 maja 2013
Składniki:
250 g makaronu kokardki
4 jajka ugotowane na twardo
1 puszka groszku
1 czerwona cebula
10 pomidorów koktajlowych
1 puszka tuńczyka z oleju, w kawałkach
5 dużych liści świeżej bazylii
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
2 łyżki wody mineralnej
szczypta pikantnej mieszanki pieprzów KOTÁNYI 
 
Sposób przyrządzenia
Makaron gotuję al dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu ok. 10 min.). Odcedzam.
Obraną cebulę kroję na cienkie piórka. Tuńczyka odcedzam i dzielę widelcem na kawałki.
Pomidory kroję na ćwiartki.
Jajka kroję w dosyć dużą kostkę.
Bazylię drobno siekam, groszek odcedzam.
Oliwę, sok z cytryny, wodę mineralna i pieprz mieszam tworząc sos.
Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję sos i delikatnie mieszam.
Nakładam na talerz.
 
I zajadam.
Smacznego! 
 
 
wtorek, 12 marca 2013
W kuchni nie ma jeszcze blatów, więc krojenie odbywało się na siedząco, z miską pomiędzy nogami i z "wolnej ręki" :-)